Nå eksploderer mathandelen på nett

Matvarer levert på døra er nødhjelp for deg som er travel - eller sliten. Men det koster.
Mathandel på nett tar av

Alt som skal til er et par tastetrykk på mobilen eller datamaskinen, og vips står posen med alt du trenger til familiens spaghetti bolognese utenfor døra.

I en travel hverdag velger stadig flere av oss å droppe turen til butikken. Isteden plukker vi ut matvarene på nett, for så å få maten levert hjem.

Selv om netthandel i dag utgjør en liten del av den totale dagligvarehandelen, peker alle pilene bare én vei – og det er oppover.

«Netflix for mat»

Som Online.no skrev i høst øker matbutikker på nett med 600 prosent i året, og det dukker stadig opp flere konkurrerende nettjenester som tilbyr både plukking og hjemkjøring av matvarer.

– Dagens kunder er blitt krevende.«Ett klikk unna» er ikke lenger bare en klisjé dyrket frem av teknologibedriftene, men den faktiske hverdagen til dagens forbrukere oppsummert i tre korte ord, sier Johanne Kjuus, fagsjef for Virke.

Or Hayat, daglig leder i Dagligvaredirekte.no, tror netthandel av dagligvarer vil fortsette å ta et stadig større jafs av det totale dagligvaremarkedet.

– Dagligvarer på nett er for matvarebransjen hva Netflix er for TV; bedre, raskere og samlet sett billigere. Vi tror stadig flere norske forbrukere vil få opp øynene for dette, sa han til Online.no i høst.

Leveringen koster mest

Bestilling på Kolonial.no via mobil

Enkelt og greit: Det er lett å bestille matvarer på nett, i dette tilfellet på Kolonial.no.

På nettjenesten Dagligvareexpressen, Dagligvarer direkte, Matnet.no, Rett hjem, Matbox.no, Matenhjem.no og ikke minst Kolonial.no kan du i dag enkelt selvplukke og få levert matvarer hjem.

Nylig kastet også Stein Erik Hagen seg på bølgen, og åpnet dørene på gløtt til sin digitale netthandel, Marked.no.

Hos alle leverandørene kan du velge mellom å hente varene selv, eller få dem levert hjem.

Og det som koster ekstra ved å handle middagen på nett, er nettopp å få matvarene levert på døra.

I sin testperiode har Marked.no levert maten gratis, men nå koster det mellom 49 og 99 kroner, avhengig av hvor du bor. Kolonial.no leverer til 49 kroner, men det kan også koste mer alt etter hvor mye og hva du ønsker å få hjemkjørt.

Må planlegges

Foreløpig er også Kolonial.no den eneste som kan levere samme dag, mot et ytterligere tillegg i prisen. Ekspresslevering med levering innen 90 minutter koster for eksempel 199 kroner.

Ifølge en undersøkelse gjort av Asker- og Bærums-avisen Budstikka i februar, er det fremdeles billigst å handle fysisk i butikk. I testen sjekket avisen pris og utvalg i tre av nettbutikkene, Retthjem.no, Kolonial.no og Matenhjem.no opp mot fysisk handling på Rema 1000.

Konklusjonen var klar: Kun Kolonial.no var i nærheten av å matche Rema 1000 på pris for varene i handlekurv. Kolonial samarbeider med Rema 1000, og de to har mange av de samme varene.

Aftenposten gjorde samtidig en lignende pristest av Marked.no, Kolonial.no og fysisk handling på Kiwi, hvor sistnevnte kom seirende ut som den billigste av de tre – men med kort vei opp til Marked.no.

Vi tester Kolonial.no

Hvordan fungerer så tjenestene? Online.no valgte å teste ut en av de mest kjente og brukte tjenestene, Kolonial.no – som nylig også vant i DinSides pristest mot nykommeren Marked.no.

Selv om tjenesten i skrivende stund ikke har en egen app, er nettsiden godt tilpasset for mobil. Her kan du enkelt plukke de varene du ønsker ut fra en oversiktlig meny, der de ulike varene er sortert i kategorier som meieriprodukter og egg, frukt og grønt, pålegg, ferskvarer og lignende.

Det er også et pluss at de også tilbyr vaskeutstyr og andre husholdningsartikler til kjøkkenet, slik at det virkelig er som å være i den fysiske butikken.

Du finner også egne forslagspakker med beregninger til antall personer og dager. Velger du en av disse, kan du likevel legge til eller fjerne matvarer fra pakken, og slik sett fortsatt skreddersy matposen din.

Online.no bestilte en forslagspakke beregnet for frokost og lunsj med mye frukt og grønt, pålegg, yoghurt, frokostblanding, juice, melk og brød til levering neste dag.

Leveransen kom i tide, og matposene ble levert av et smilende og hyggelig bud.

Grønne bananer

Grønne bananer fra Kolonial.no

Grønne bananer: Hadde vi selv plukket bananer i butikken, ville disse neppe havnet i kurven.

Vi var spesielt spente på det vi hadde bestilt av frukt og grønt. For selv om det er du som huker av for hvilke varer du vil ha, gjøres den fysiske utplukkingen av noen andre. Dette kan føre til at du ikke får den kvaliteten du ønsker på ferske varer.

Da vi pakket ut matvarene fra Kolonial lå det 30 grønne bananer i posen. Bananene skulle etter planen spises samme dag, men var ikke i nærheten av å være modne.

Vi tok derfor en telefon til kundeservice hos Kolonial for å høre hva de hadde å si om saken. Etter en ydmyk beklagelse fikk vi tilgodelapp på beløpet som tilsvarte bananene, og et løfte om bedre bananer ved neste levering. Det reddet riktignok ikke bananlunsjen, men var et hyggelig plaster på såret.

De resterende matvarene holdt god kvalitet, og til og med avocadoene var grønne og spisemodne.

Ferdige matkasser for de ekstra travle

Adams matkasse

Flere valg: Du kan gjerne bestille forskjellige typer matkasser.

Stadig flere velger også å gå for matkassene, som ligger et hakk høyere i både pris og nivå enn matvarene du plukker selv fra Kolonial.no og de andre matbutikkene på nett.

I matkassene får du fiks ferdige middagsløsninger der både faste ingredienser og oppskrifter leveres i én kasse.

I Norge er Godtlevert.no størst med en forventet omsetning i 2015 på vel 400 millioner kroner. Nesten like stor er Adams Matkasse – i tillegg til Kolonihagens variant, som er av det økologiske slaget.

Hos Adams Matkasse, som du også finner som app, kan du velge mellom ulike kasser. Her kan du gå for en kasse med ingredienser og menyer spesielt tilpasset barnemunner, eller en kasse fylt av råvarer det er lett å bruke, og med raske middagsmenyer.

Konseptet later i utgangspunktet til å passe aller best for travle småbarnsfamilier – men også andre kan ha dårlig tid (eller ikke orke butikken). Derfor har leverandørene den siste tiden tilpasset kassene til både par og enslige. Godtlevert.no tilbyr for eksempel en singelkasse.

Populært på Online.no nå: