Mayday, mayday!

Båten din har fått motorstopp og du får panikk. Hva gjør du?
 Nødsituasjon på sjøen

Røde Kors er en av organisasjonene som har redningsfartøy langs kysten. Her er Røde Kors Tjøme ute på en øvelse med sin nye båt. Foto: Paal Audestad.

Du kan selvsagt rope om hjelp. Ringe politiet eller en venn. Men det aller mest effektive er å kontakte Kystradioen, som koordinerer hjelpearbeidet langs norskekysten.

- Det viktigste er at du tar kontakt så fort som mulig, enten via VHF eller på telefonnummer 120. Er du usikker er det bedre å ringe enn å la være, sier Håvard Danielsen, radiobestyrer ved Tjøme Radio i Horten.

Lytter døgnet rundt

 Nødsituasjon på sjøen

- Ring heller en gang for mye enn for lite, sier Håvard Danielsen, radiobestyrer ved Tjøme Radio. Foto: Paal Audestad.

Langs norskekysten finnes det fem kystradioer. Her sitter det folk døgnet rundt og lytter til det maritime radiosambandet hvor båtførere kommuniserer via VHF. Kystradioen har direkte kontakt med Hovedredningssentralen, som avgjør om det skal settes i gang redningsaksjon. 

Aller kjappest får du hjelp hvis du har en VHF-radio om bord. Da kommer du direkte til nærmeste Kystradio. Du kan også ringe 120 med mobilen din.

- Fordelen med VHF er at det er et åpent samband. Det betyr at båtene rundt deg også får beskjed. Hjelpen er ofte nærmere enn du tror, sier Danielsen.

Slik får du hjelp

  1. Du kaller opp Kystradioen. Du kan enten bruke kanal 16 på VHF eller ringe 120. Forklar først hvor du befinner deg, nøyaktig posisjon hvis du har det. Så sier hvem du er og hva slags nød du er i. 
  2. Kystradioen snakker med Hovedredningssentralen. De avgjør om det skal settes i gang en redningsaksjon. I så fall går det ut en melding til alle redningsfartøy via VHF. Kystradioen holder kontakt med deg underveis, enten på VHF eller telefon.
  3. Det nærmest tilgjengelige redningsfartøyet rykker ut.  Redningstjenesten i Norge er et samarbeid mellom offentlige etater, frivillige organisasjoner og private selskaper, så du kan bli reddet av for eksempel Røde Kors, Redningsselskapet eller lokalt brannvesen eller politi.
  4. Trenger du medisinsk hjelp kontakter redningsfartøyet AMK, slik at sykebilen står og venter på deg på land.
  5. Er du uskadd blir du kjørt til land, eventuelt blir båten din slept til nærmeste havn.

Ikke flaut å be om hjelp

Radiobestyreren presiserer at det er du som båtfører som avgjør om du trenger hjelp.

- Hvis du føler at situasjonen er skummel, så er den det. Det er verken pinlig eller farlig å ta kontakt med Kystradioen. Det koster ingenting å prate med oss, og alle vil få hjelp, sier Danielsen.

Populært på Online.no nå: