Tre tips som sikrer deg gratis oppgradering

Slik flyr du som en sjef – uten at det koster skjorta.
Oppgrader flybilletten din

Med noen enkle grep kan du øke sjansene dine for å bli flyttet til businessklasse når flyet er overbooket. Foto: ©2015 iStockphoto LP

Skal du ut og reise og flyet er overbooket, kan du være heldig og få tilbud om en gratis oppgradering av billetten. Men ren og skjær flaks er vanskelig å planlegge. Du kan likevel forbedre sjansene dine – drastisk. Følger du disse tipsene kan du sitte tilbakelent i et business-sete før du rekker å si piña colada.

Tips 1: Spør pent

Gunnar Garfors flyr mer enn de fleste. Han har faktisk besøkt alle verdens land, og holder en Guinness-verdensrekord for å ha besøkt fem kontinenter på én dag.

Han kjøper økonomibillett, men flyr likevel stadig på første klasse. Uten å bla opp noe ekstra. 

– Først av alt må du spørre. Hvis du ikke vil spørre, får du veldig sjelden noen oppgradering, sier Garfors til Online.no, men understreker at det selvsagt aldri er garantert at det går.

Tips 2: Se ut som en businessreisende

Best sjanser har du om du er høflig og velkledd.

– Vær velkledd og se ut som noen som har reist på business før. Det er ingenting de på businessklasse irriterer seg mer over enn folk som ikke vet å oppføre seg der, sier han.

Tips 3: Bruk bonusordninger

Det tredje du bør tenke på, er å være medlem av bonusplanen til flyselskapene. De fleste tilbyr muligheten til å spare opp lojalitetspoeng.

– Jo høyere medlemskap, jo større er sjansene, sier Garfors, som selv blant annet har et gullkort hos Star Alliance, luftfartsalliansen som inkluderer SAS, Lufthansa, United og flere andre.

Er det overbooket på økonomiklasse på en av deres flyvninger, står han dermed først i køen for en oppgradering.

– Men selv det laveste kortet er bedre enn ikke noe kort, for det viser at du er lojal. Selskapene vil belønne gode kunder, så vis gjerne frem kortet.

Det går også an å bruke de oppsparte bonuspoengene for å sikre seg en oppgradering.

Vær en god kunde

Når eller hvor ofte du kan vente deg en oppgradering, er vanskelig å forutse. For Garfors kan det noen ganger gå lang tid uten, mens det andre ganger skjer på annethvert fly.

– Jeg flyr mye, og har ingen problemer med å sitte på økonomi. Hvis jeg skal oppgradere, så er det gratis, sier han.

Tilbudet kommer som oftest ved gaten.

– Men det har også skjedd at jeg har satt meg ned i et midtsete på økonomiklasse, og så har det kommet en flyvertinne og hentet meg, sier Garfors.

Hvorfor ham? Han gjentar at det handler om å være høflig, ha bonuspoeng, og gjerne ha spart opp så mange poeng som mulig.

Siste utvei: Kjøp oppgraderingen

Hvis du vil overlate minst mulig til tilfeldighetene, er det også mulig å betale for en oppgradering.

Du kan spørre om det er mulig å kjøpe, eller bruke for eksempel Optiontown. Denne tjenesten, som blir brukt av blant andre SAS, setter deg først i køen for en oppgradering – mot et gebyr som blir refundert dersom det ikke er noe ledig.

– Å betale for en oppgradering er ofte mye billigere enn å kjøpe en businessklassebillett i utgangspunktet, forklarer Garfors.

Forskjellsbehandling?

En undersøkelse gjort av Skyscanner for to år siden, avslørte hva flyselskapet og kabinpersonalet ser etter når de skal gi oppgraderinger.

De passasjerene som oftest får tilbud, er velkledde menn i 30-årene, som reiser alene.

Sjansene er dårligere om du reiser i grupper. Grupper med tenåringsjenter, spesielt dersom de er utfordrende kledd, er de som har dårligst odds for større benplass og gratis drinker på reisen.

Populært på Online.no nå: