
Tre av de mest populærepodcastene i Norge for tida: «Serial», «Tusvik & Tønne» og «David Skaufjord forklarer alt».
Internett har revolusjonert måten vi ser tv og hører musikk på. Og i disse dager er det populære fenomenet podcaster som ofte diskuteres ivrig over lunsjbordet.
Podcasting er ikke noe nytt fenomen - det har eksistert i over ti år - men det er de siste årene fenomenet har fått et bredere gjennombrudd her hjemme i Norge.
Lav terskel
Det finnes titusenvis av ulike podcaster, både fra profesjonelle aktører (NRK, BBC) og amatører. I sistnevnte kategori befinner David Skaufjord (34) seg - i høst startet han opp podcasten «David Skaufjord forklarer alt», som er tilgjengelig på iTunes og Wimp.
- Jeg elsker podcast-mediet, og lytter til podcaster hele tiden - når jeg går til jobb, når jeg trener, og av og til mens jeg spiller dataspill, forteller Skaufjord.
Ekspertgjester
I Skaufjords podcast inviterer han én gjest, for eksempel en filmpirat eller en som bruker anabole steroider, og ber dem fortelle om det de er eksperter på.
- Podcaster er et helt unikt medium for å gå inngående inn på et tema. Og så er det noe med hvor umiddelbart det er. Jeg jobber til daglig i film- og tv-bransjen, og der er det langvarige prosjekter som gjelder. En podcast lager jeg på et par timer på en onsdag, og fredag blir den publisert, forteller Skaufjord.
Humorsuksess
Blant de tidligste norske podcast-suksessene finner vi blant annet NRKs «Radioresepsjonen», som lastes ned av fans som vil høre programmet uten musikk-avbrytelser. Mange flere, og kanskje særlig jenter, fikk øynene opp for formatet i 2013, da Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne slapp sin første episode av «Tusvik & Tønne». Siden har det blitt drøyt 100 episoder, og jevnlige topplasseringer på lista over de mest populære podcastene i Norge.
Høsten 2014 fikk amerikanske «Serial» enorm medieoppmerksomhet, og er nå den mest populære utenlandske podcasten her til lands.
Fem millioner nedlastinger
I «Serial» gransker journalist Sarah Koenig en drapssak fra Baltimore i 1999, og teorien er at han som sitter inne for drapet er uskyldig dømt. Podcasten ble den første som nådde fem millioner nedlastinger fra iTunes.
– Suksessen indikerer vel at publikum er villige til å investere i den formen for journalistikk, og vi finner det oppmuntrende med tanke på å bygge en bærekraftig modell for at denne typen arbeid skal eksistere, fortalte produksjonssjef Emily Condon til Dagens Næringsliv tidligere denne måneden.
Våre ti favoritter
Klar for å teste ut? Her er ti gode podcaster vi mener det kan være verdt å sjekke. Og det aller beste? De er helt gratis:










Slik kommer du i gang med podcast
- Det er veldig enkelt å komme i gang med podcastert. iPhone-brukere har en podcast-app preinstallert på telefonen, og kan søke fram og abonnere via applikasjonen via iTunes. Det finnes imidlertid flere alternative apper, for eksempel Downcast eller Overcast.
- iPhone-brukere har en podcast-app preinstallert på mobilen. Her kan man søke frem og abonnere direkte via applikasjonen eller via iTunes.
- For Android-brukere er en podcast-applikasjon sterkt anbefalt, og blant de beste er Pocket Casts og Podcast Addict.
- De fleste appene lar deg velge om du vill laste ned én episode, eller begynne å abonnere på programmet. Velger du det siste, laster den ned nye episoder automatisk når de er tilgjengelige. Du kan også velge å strømme nye episoder via mobilnettet hvis du ikke er tilkoblet wi-fi.
Så er det bare å slå deg løs, men husk: Podcaster er sterkt avhengighetsskapende.
Nettbutikken

AKTUELT PÅ ONLINE

Kom i gang med podcast
Har du hørt om podcast, men er usikker på hva det er?

Gratis kart på reisen med Stay
Den norske appen gir deg du full uttelling for reisen din.

Hjelp på reisen
Tripadvisor er appen som hjelper deg å ta smarte valg når du er på reise.

Med mobilen som treningspartner
Vinteren er i ferd med å slippe tak, det er vår i lufta.

Ta snarveien til servering
Glem lange køer når du kjøper mat og drikke.