Slik gjør du bilen din smartere

Spar tusenlapper på dyrt ekstrautstyr ved å bruke mobilen.
Gjør den gamle bilen din smart!

Enten du kjører gammel eller ny bil, er det svært sannsynlig at du har en moderne smarttelefon i lommen.

Med noen nye apper, kan mobilen din transformere både bilen og måten du bruker den på. 2016 er året da appene for alvor tar kontroll over veiene, for nå trenger du ikke lenger fancy ekstrautstyr – alt er i mobilen.

Finner vei i trafikken

Waze

Waze-appen til Android.

Er du lei av å sitte i bilkø? Bruk mobilen for å se hvilke veier du bør unngå, hvor det lønner seg å kjøre, og ikke minst – hvordan føreforholdene er.

Appen Trafikkflyt (iPhone / Android) fra Statens Vegvesen viser deg veimeldinger med fargekoder for tett trafikk, helgetrafikk, og informasjon om fjelloverganger og redusert fremkommelighet.

Med appen Trafikkinfo får du i tillegg tilgang til kameraene som overvåker trafikken, komplett med søkefunksjon og zoom på bildet. Denne appen finnes bare til iPhone, men Android-brukere har også et godt alternativ i appen som bare heter Trafikk.

Waze fungerer som en GPS-karttjeneste og hjelper deg fra A til B, samtidig som du får oppdatert trafikkinfo fra andre sjåfører om alt fra fotobokser, lasermålinger og hull i veibanen. Appen kommuniserer også med Google Maps og gir deg sanntids trafikkinformasjon. Finnes til iPhone, Android og Windows Phone (er på sistnevnte ikke oppdatert på en god stund).

Google Nå har også en rekke avanserte funksjoner, og fungerer nesten som en personlig sekretær i mobilen ved å kombinere data fra ulike kilder med ditt mobile bruksmønster. Google Nå er tilgjengelig via Google-appen på Android og iPhone.

Når du skal parkere

Easypark-app

EasyPark-appen.

Nå kan du betale parkeringen med en app på mobilen i stedet for den vante «lappen i frontruta».

Både parkeringsselskapet EasyPark (iPhone / Android / Windows Phone) og Bymiljøetaten i Oslo kommune (iPhone / Android) har egne apper, som både lar deg lokalisere nærmeste parkeringsplass – og betale for parkeringen i samme operasjon. Parkeringsbetjenten sjekker om du har betalt ved å søke opp bilens registreringsnummer i appens database.

Det finnes også flere lokale parkeringsapper for de store byene, som du kan finne ved å søke i App Store eller Google Play.

Mobilen som «dashcam»

Har du noensinne tenkt «denne trafikksituasjonen skulle jeg gjerne hatt på video?». Da er du ikke alene.

Det er ikke uten grunn at såkalte «dashcams» er blitt populære, for muligheten til å dokumentere alt som skjer, både i og utenfor bilen, kan være gull verdt.

Nexar gjør trafikkmeldingene smarte

Appen Nexar.

Heldigvis trenger du ikke kjøpe dashcam når du har mobil, og det finnes et mangfold av spesialtilpassede apper. Car Camera (iPhone), CamOnRoad (iPhone / Android), DailyRoads Voyager Pro (Android) og AutoGuard Dash Cam (Android) er blant de mest populære.

Appen Nexar (iPhone) er en dashcam-app som tar det hele et steg videre. Ved hjelp av kunstig intelligens gjør den opptak av alt som registreres, fra hard oppbremsing til høye stemmer, og skal på sikt kunne fungere i serie med andre dashcams på veien for å gi deg trafikkoppdateringer i sanntid.

Om du vil bruke mobilen som dashcam, må du også skaffe en mobilholder som lar deg plassere mobiltelefonen i frontruten eller på dashbordet.

Musikk og underholdning

FM-sender til mobilen

En av de store fordelene med 4G-nettet er muligheten til strømme musikk, radio og podcast nær sagt uansett hvor du befinner deg.

Mange nye bilder har mulighet for trådløs strømming via Bluetooth innebygget i bilstereoen, eventuelt mulighet til å spille av lyden på bilens anlegg via en ledning som kobles til telefonen.

På eldre bilmodeller kan dette være vanskeligere. En mulighet for å strømme fra telefonen til stereoanlegget kan da være å kjøpe en FM-sender – som denne til iPhone fra Clas Ohlson. En slik FM-sender lager da et lite, lokalt «radio-nett» som kan plukkes opp som en «radiokanal» på bilens vanlige FM-radio.

Noen gode tips til hva du faktisk kan høre på mens du kjører, finner du i faktaboksen.

Tekniske apper

De fleste biler nyere enn 20 år har en tilkoblingsmulighet som kalles OBD-II (kort for on board diagnostics). Denne gir mulighet for å koble seg til bilens «hjerne», hvor man kan hente ut opplysninger om motordata, eventuelle feilkoder og mye annet.

Med enkelt ekstrautstyr kan du nå koble deg direkte til din egen bil via Bluetooth. Torque Pro er blant de mest populære appene, men lages foreløpig kun for Android. Et søk på OBD-II i App Store gir også iPhone-eiere mange muligheter for å nerde i egen bil – en populær app er for eksempel DashCommand.

Har du henger?

bil og henger-app

Bil og henger-appen.

Denne appen fra Statens Vegvesen fortjener en egen kategori, for den er noe helt for seg selv, både i innhold og ikke minst i popularitet.

Over en halv million nordmenn har nemlig lastet ned appen Bil og henger (iPhone / Android). Kort fortalt gir appen en unik oversikt over kjøretøy og tilhengere i Norge.

Med appens Tilhengerkalkulator, som du også finner på nett, kan du se hvilken type tilhenger bilen din kan trekke, motta varsel når EU-kontrollen nærmer seg, se vognkortdata, understellsnummer, sjekke eiere, årsavgift og kilometerstand ved siste EU-kontroll.

Drivstoff og økonomi

De virkelig prisbevisste vet å gjøre nytte av fordelene som kan hentes fra nettet. Appen BensinPris (iPhone / Android) lar brukerne selv rapportere bensinpriser, og mer enn 200 000 bruker i dag appen, som gir oversikt over 95 prosent av bensinstasjonene i Norge.

For de som kjører elektrisk finnes appen Ladestasjoner (iPhone / Android) som gir sanntidsoversikt over tilgjengelige ladestasjoner for elbil i Norge, Sverige og Finland. GoCharge (iPhone / Android) er en nasjonal betalingsløsning for lading av elbil, der alt skjer via appen på mobilen.

Nabobil.no er en tjeneste der du for eksempel kan leie ut bilen din noen timer mens du er på jobb, eller kanskje en hel uke dersom du uansett ikke skal bruke den. Tjenesten er inkludert forsikring fra If Skadeforsikring, som også er partner for prosjektet, og 80 prosent av utleieprisen går rett til utleier.

Sikkerhet

Veihjelp-app

NAFs veihjelp-app.

Hvis uhellet først er ute og du ikke helt vet hvor du befinner deg, kan mobiltelefonen din gi deg nøyaktig stedsangivelse som kan være til stor nytte for både veihjelp og utrykningskjøretøy. Det er flere måter å finne posisjonen din på, NAF har dette som en egen funksjon i sin app (iPhone / Android).

Husk at selv om mobilen kan gjøre både bilen og bilturen mer moderne, gjelder strenge regler for bruk av mobil under kjøring.

Det er forbudt å taste og surfe på mobilen mens du kjører, du kan starte opp og avslutte en samtale dersom mobilen befinner seg i en holder, eller du kan styre mobilen via håndfrie løsninger.

Uansett gjelder den generelle aktsomhetsregelen for alle sjåfører. Mer om bilkjøring og mobilbruk kan du lese om her.

Mobilen som bilnøkkel?

Foreløpig er det kun én bilprodusent som lukter på dette. Men selv om Volvo er først i verden med muligheten for å bruke mobiltelefonen som nøkkel til bilen, vil antakelig flere kaste seg på etterhvert.

Onlineredaksjonen tester og omtaler apper med tanke på funksjonalitet, brukervennlighet og nytte, men Telenor tar ikke ansvar for innholdet i apper fra eksterne leverandører.

Populært på Online.no nå: