Trådløs musikk er enklere enn du tror

Her er ekspertens guide for deg som vil komme i gang:
Styr musikken med mobilen

Ledninger og kabler hører fortiden til. I dag skal musikken strømmes trådløst til høyttalerne. Foto: iStockPhoto

Trådløs strømming av musikk blir stadig mer vanlig rundt om i de tusen hjem, og er ikke forbeholdt teknisk begavede lydentusiaster. Det finnes en jungel av ulike produkter som alle lover å gjøre høyttalerkablene overflødige. Hva i alle dager skal man velge? For å finne ut av det, tok vi en prat med Christen Frostad, butikksjef i HiFi-klubben i Grensen i Oslo.

Dette må du tenke over

Det er flere faktorer som avgjør hva slags utstyr du bør velge, mener butikksjefen.

- Har du Android eller Apple? Bruker du WiMP? Ønsker du lyd i ett eller flere rom? Mange vil også oppdage at behovet skapes underveis. Det er vanlig å starte med ett rom, og så oppgradere og utvide etter hvert, forteller han.

Trådløst = dårlig lyd?

Frostad er opptatt av å oppklare et par myter og misforståelser når det gjelder trådløs musikk.

- Det er viktig å presisere at når vi snakker om 'trådløse løsninger', betyr ikke det at løsningen er 100 prosent trådløs. For eksempel bruker man ikke batterier til høyttalerne i hjemmet, så man er jo avhengig av en strømkabel, forklarer han.

Mange tror også at 'trådløst' er synonymt med middelmådige plasthøyttalere og skurrete lyd. Dette kunne ikke vært lenger fra sannheten.

- Det trenger absolutt ikke å gå på bekostning av lydkvaliteten. Gjennom den norske strømmetjenesten WiMP har du mulighet til å spille musikk i CD-kvalitet. WiMP er foreløpig den eneste strømmetjenesten som tilbyr dette, men de andre vil forhåpentligvis komme etter, sier Frostad.

Ekspertens beste tips for:

Folk i farta:

Envaya

Denon Envaya har 10 timers batteritid og super lyd. Foto: Envaya.

Mange ønsker å ta med seg musikken sin på terrassen, i parken og på hyttetur. Det er da viktig å finne høyttalere som kobles til telefonen gjennom bluetooth – i stedet for WiFi – slik at du ikke er avhengig av internettilgang der du er.

- Det er også dårlig med strømuttak i norske parker, så batterikapasitet er selvfølgelig viktig om du vil spille musikk gjennom hele dagen.  20 timer batterilevetid bør holde for de fleste. I tillegg er det en fordel at høyttalerne får plass i veska, sier Frostad.

Anbefalte produkter:

Familien:

Sonos

Sonos er et av de desidert mest populære merkene når det gjelder trådløs lydavspilling. Foto: Sonos.

Det er mange behov og ønsker i en moderne familie. Hva gjør man når flere vil høre på «sin» musikk – til samme tid? Da er det et multiromssystem som er løsningen, ifølge lydeksperten.

- Det gir mulighet til å spille forskjellig musikk fra høyttalere i de ulike rommene, og musikken kan komme fra ulike kilder. Det går også an å registrere flere WIMP-kontoer i familien, slik at man kan spille av ulike spillelister samtidig.

Det er heller ikke så vanskelig å komme i gang som mange tror.

- Nesten uansett hva slags løsninger man har fra før, kan de kombineres med multiromssystemer. Derfor er det ingen grunn til å kvitte seg med den gamle stereoen. Det er heller ikke nødvendig å være spesielt teknisk anlagt. Start gjerne med stua, og ta det derifra etter hvert som behovet melder seg, råder Frostad.

Anbefalte produkter:

Lydentusiasten:

Bluesound

Bluesound er noe av det ypperste fra det trådløse musikkuniverset. Foto: Bluesound.

Er du typen som har hyllene fulle av gamle vinyl- og CD-plater? Som digitaliserer musikksamlingen din til harddisk, og setter lydkvalitet foran alt annet? Vi spurte Christen Frostad om trådløse løsninger virkelig klarer å yte musikken rettferdighet:

- Ja, trådløs lyd holder svært høy kvalitet! Datamengden som overføres er bare en brøkdel av det som føres over når vi ser videoer fra Netflix for eksempel. Det vil si at det er overkommelig selv i et helt ordinært nettverk. Entusiaster kan spille lyd både i CD-kvalitet og i såkalt HD-lyd (lyd i 24-bits kvalitet, red.anm).

Han tror allikevel at mange lydentusiaster fortsatt vil være nølende til å gjøre alt trådløst:

- Mange vil nok fortsatt sverge til kabel, rett og slett fordi det betyr at det er én ting mindre som kan gå galt. Det kan også være lurt å kable avspilleren til nettverket, for å unngå rekkeviddeproblemer og forstyrrelser.

Anbefalte produkter:

- Bluesound er ideelt for alle som setter lydkvalitet foran alt annet, da det er et av få merker som støtter HD-lyd. Det kan også utvides til flere rom, men man har litt mindre frihet kontra de typiske multiromsløsningene, sier Frostad.

Alt styres med mobil og brett

Han mener vi fortsatt bare er i startgropa når det gjelder å gjøre hjemmene våre trådløse. I framtiden vil det meste kunne styres fra samme enhet.

- Allerede i dag er det fullt mulig å styre lyd, lys, varme og elektriske lerret fra telefon og nettbrett, men de aller mest avanserte løsningene er forbeholdt teknisk interesserte. Løsningene tilpasses hele tiden etter hva slags utstyr folk flest har hjemme. Med tanke på at nettbrett er i ferd med å bli allemannseie, vil trådløse løsninger utvilsomt bli enda mer tilgjengelig i årene som kommer. Det er bare å sette i gang, avslutter butikksjefen.

Lurer du på hva mer framtiden vil bringe? Her er teknologien du kan kle på deg.