Mobilen kan gjøre det vanskeligere å stå opp om morgenen

Lyset fra mobilen kan forsinke den biologiske klokken din på en uke.
søvn

- For å få sove trenger man mørke og ro. Elektroniske medier gir lys og virker aktiverende. Dette gjør innsovningen vanskeligere, forklarer professor Bjørn Bjorvatn ved Haukeland universitetssjukehus. 

Det blå lyset fra mobiltelefoner kan nemlig påvirke biologiske mekanismer som forsinker søvn og døgnrytme. Stadig flere bruker mobilen før sengetid, og med det øker også andelen av befolkningen med søvnproblemer. Også barn og unge er utsatt. 

Kroppen blir påvirket av lys

En mobil kan avgi omtrent halvparten så mye lys som i en vanlig opplyst stue. Dette er nok til å forstyrre den biologiske klokken, samt hemme produksjonen av søvnhormonet melatonin. Lyset i mobiltelefoner er det samme som finnes i morgenlyset fra solen. Kroppen lures dermed til å tro at det er dag, og forbrenningen øker. Da blir det også vanskeligere å sove.

Bjorvatn anbefaler å legge bort mobilen helt i tiden før man går til sengs. Han sier at ikke bare kan mobilen virke oppkvikkende, den kan også bidra med andre forstyrrende elementer. 

-  Hvis du leser om skremmende nyheter eller får en SMS med ekkelt innhold, som for eksempel konflikt med kollega eller krangel med kjæresten, vil det være vanskeligere å sovne etterpå, sier han. 

Søvnforstyrrelser kan gi konsekvenser

- Opplever man vedvarende problemer med innsovningen, kan diagnosen insomni etter hvert utvikles. Det betyr at mobilbruk kan være med på å trigge/utløse dette. Mobilbruk kan også gi problemer med døgnrytmen, og føre til en døgnrytmeforstyrrelse. Mobilbruk utløser imidlertid ikke søvnsykdommer hos alle, men kan være med på å utløse problemer hos enkelte, forklarer Bjorvatn. 

Søvnproblemer er også knyttet opp mot en rekke andre problemer, som overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og depresjon. Bjorvatn understeker likevel at en dårlig natts søvn i ny og ne på grunn av mobilbruk ikke utløser slike konsekvenser. 

Gode råd ved søvnproblemer

For å sikre en deg en god natts søvn, er det viktig å stresse ned før sengetid. Gjør unna viktige gjøremål tidligere på kvelden, slik at du kan legge deg med så få bekymringer som mulig. Det er også anbefalt å avslutte all fysisk aktivitet minst 3 timer før du skal legge deg, samt unngå koffein- og nikotinprodukter etter klokken 17. 

Ved lette søvnvansker kan det holde å sørge for god søvnhygiene og gode vaner for å fikse problemet. Hvis ikke det hjelper, kan du oppsøke fastlegen din for videre utredning. Husk at verken sovemidler eller alkohol løser problemet, selv om det kan lette symptomene. 

Men viktigst av alt – legg bort mobilen! 

Kilder: SOVno, Mobilen, Amobil, Telegraph