Slik betaler du med mobilen

En guide til din digitale lommebok.
Betalingsløsninger

Å bruke mobilen som lommebok er enkelt og veldig praktisk. Flere banker har utviklet sine egne løsninger som både skal gjøre det enkelt å betale med mobilen i butikken, men også gjøre det enklere for oss som privatpersoner å overføre penger til hverandre. 

Her er oversikten over de digitale betalingsløsningene.

Vipps

3. juni i fjor lanserte DnB Vipps. Det er først og fremst en betalingsløsning rettet mot privatmarkedet. Med Vipps er det ikke lenger nødvendig å logge inn i nett- eller mobilbanken for å overføre penger til noen. Etter at du har lastet ned og registrert deg med et betalingskort, kan du med en gang overføre penger til venner og bekjente, så lenge du har telefonnummeret til den du vil sende til. I appen får du opp hele kontaktlisten din. Selv om appen er laget av DNB, kan du bruke tjenesten uavhengig av hvilken bank du har.

Vipps-logo

Men skal mottakeren kunne motta pengene dine, må også han ha lastet ned Vipps. 

mCASH

mCASH har utviklet en løsning som kan brukes både mellom privatpersoner og i butikk. Vennebetalingen foregår på samme måte som hos Vipps. Så lenge du har registrert et betalingskort i appen, kan du overføre penger til andre ved å taste inn et telefonnummer. 

Du kan også bruke appen ved kjøp både i butikker og ved netthandel. Forutsetningen er at butikken støtter mCASH. Det ser du ved at det er en QR-kode ved betalingsautomaten. I stedet for å trekke kortet, kan du skanne QR-koden.

App-logo

Et enkelt sveip på mobilen bekrefter betalingen. Det samme kan du gjøre dersom det dukker opp en QR-kode på butikkens nettside.

MobilePay

MobilePay er Danske Banks betalingsløsning for mobil. Som de andre har også denne en vennebetalingstjeneste der det er enkelt å overføre penger til andre kun ved å bruke et mobilnummer, men hvor det kreves at begge parter bruker appen.

I tillegg kan du bruke MobilePay i butikken. Danske Bank har inngått avtale med Reitangruppen, slik at appen kan brukes i alle butikkene til Rema1000, Narvesen og 7-Eleven.

App-logo

Det gjøres ved at du legger mobilen inntil en liten boks som står ved siden av betalingsterminalen. 

SnapCash

Eika har utviklet sin egen løsning for sparebankene som hører inn under Eika-paraplyen. Deres vennebetaling heter SnapCash og fungerer på samme måte som de andre. Forutsetningen er at mottakeren også er kunde i en Eika-bank. SnapCash er heller ikke en egen app, men en av flere funksjoner i Eikas mobilbank. 

Eika har i tillegg annonsert at de i nær fremtid skal lansere Eika Safe som skal være en mobil lommebok. Dette er en løsning der du legger betalingskortene dine inn i en app, og deretter betaler ved å holde mobilen inntil betalingsterminalen når du er i butikken. Løsningen er basert på såkalt NFC-teknologi (Near Field Communication), som overfører trådløs informasjon mellom enheter ved at de holdes maks 4 cm fra hverandre.

Gigantene vil være med

Både Apple, Samsung og Google vil være med på leken med nye betalingstjenester. Apples digitale lommebok, Apple Pay, baserer seg på NFC-teknologi på samme måte som Eika Safe, men er tilpasset nye iPhone-modeller. Den har slått godt an i USA, og er ventet til Norge i løpet av 2016. 

Google satser også på NFC-teknologi med sin løsning Android Pay. Den er foreløpig kun tilgjengelig i USA, og det er uklart når og hvor den kommer til våre breddegrader. 

Sist, men ikke minst, har Samsung kastet seg på bølgen. Deres Samsung Pay støtter både NFC-betaling og tradisjonelle kort-terminaler. Tjenesten ble lansert i USA på sensommeren i fjor, og det er ventet lansering i Europa i løpet av 2016. 

Populært på Online.no nå: