«Jeg trenger ikke VHF-radio i båten, for jeg har jo mobil»

Helt feil! Her forklarer eksperten deg hvorfor.
VHF Kystradio

Håvard Danielsen anbefaler VHF for sikkerhet om bord.

- Du bør ikke stole på mobilen din til sjøs, sier Håvard Danielsen, radiobestyrer ved Tjøme Radio, en av fem kystradiostasjoner i Norge. 

Kystradioen lytter døgnet rundt til nødkanalene til sjøs, og sørger for at båtfolk i trøbbel får hjelp så raskt som mulig. 

Blir reddet raskere

Danielsen rister på hodet av alle som dropper VHF i båten fordi de har mobil. 

- Det er ikke sikkert at mobilen har dekning, og den kan gå tom for strøm eller bli våt slik at den ikke virker. Og aller viktigst; du når bare ett menneske når du ringer fra mobil. Med VHF går anropet ditt direkte til kystradiostasjonene – i tillegg til alle andre båter med VHF om bord. Da er sjansen for å få hjelp raskt, mye større, sier Danielsen.

Enkelt utstyr

Det finnes rundt 750 000 fritidsbåter i Norge. Bare 29 000 av disse har radiolisens. 

- Mange kjøper båter til flere hundre tusen kroner, men investerer ikke i grunnleggende sikkerhetsutstyr. En VHF, lisens og sertifisering koster ikke mye i forhold til sikkerheten det gir. Utstyret er dessuten enkelt å bruke, sier Danielsen.

Dyrebare minutter

Argumenter som at «Jeg holder meg så nært land at jeg ikke havner i en nødsituasjon» eller «Jeg har ny båt og er så erfaren at jeg ikke trenger en VHF» holder ikke, mener radiobestyreren.

- Alle kan havne i en nødsituasjon på sjøen, også om du ikke er langt fra land, sier Danielsen.

Har du en VHF og lisens koblet opp mot en GPS, ser kystradiostasjonene umiddelbart hvor du befinner deg hvis du trykker på nødknappen. 

- Du får selvsagt hjelp også hvis du ringer, men da tar det gjerne lenger tid å gi beskjed til de rette instansene – og det er dyrebare minutter hvis du er i en nødsituasjon, sier Håvard Danielsen.  

Populært på Online.no nå: