- Alle som ferdes på sjøen har nytte av en VHF-radio

Sikkerhet på sjøen er kanskje den beste julegaven du kan gi bort til alle som elsker havet.
Geir Vareberg

Med en VHF-radio kan du ferdes trygt på sjøen, mener Geir Vareberg i Telenor Kystradio.

Det er fort gjort å få tau i propellen, gå tom for bensin eller brekke ankelen etter et fall på glatte svaberg. Du kan alltids rope etter hjelp dersom uhellet er ute, men det er langt mer effektivt å kalle opp Kystradioen via en VHF-radio. 

Fordelt på fem stasjoner langs norskekysten sitter det nemlig folk døgnet rundt og lytter til det maritime radiosambandet hvor båtfolket kommuniserer. Skulle du havne i en nødsituasjon, er hjelpen bare et tastetrykk unna. 

Mer enn bare en nødradio

Du er kanskje ikke helt i sommermodus riktig ennå, men en VHF-radio er den perfekte julegaven til alle som ferdes på sjøen. Det inkluderer dykkere, fiskere, kajakkpadlere, surfere og de som har hytte i skjærgården. 

Via radioen kan du blant annet: 

  • Kommunisere med andre radio-innehavere. Dette kan være spesielt nyttig for dykkere og kajakkpadlere – eller dersom du vil invitere andre i nærheten til bålkos på kvelden. 
  • Melde fra til Kystradioen om at du skal på tur, hvor du skal og hvor lenge du planlegger å være borte. Dersom du ikke kommer frem til angitt tid, vil Kystradioen iverksette tiltak og en eventuell redningsaksjon. 
  • Få assistanse dersom problemer eller ulykker skulle oppstå. 
  • Ringe gratis til alle fasttelefoner og mobiltelefoner i Norge. 
  • Sende ut nødalarm til alle omkringliggende båter og Kystradioen. 
  • Holde deg oppdatert på været. 

Mobilen gir falsk trygghet på sjøen

Mobiltelefon er åpenbart helt topp til generell kommunikasjon med venner og bekjente, men i mer spissede situasjoner som ved personskade, assistanse- eller nødbehov, er VHF-radioen definitivt et bedre alternativ. 

- Bruker du mobiltelefon, må du kjenne nummeret på den du ønsker å kontakte, og rekkevidden på en mobiltelefon kan være meget begrenset, for eksempel ved høy sjø. Samtidig er en mobiltelefon meget sårbar overfor vann. Med VHF-radio får du den hjelpen du trenger når du trenger det, og du trenger ikke tenke på hvilken instans du skal kontakte, forklarer Geir Vareberg i Telenor Kystradio. 

VHF-radioen fungerer både som en kommunikasjonsradio og en telefon, og er dermed uunnværlig i områder hvor mobilen mangler dekning. Det viktigste argumentet er imidlertid at dersom du bruker mobilen er det kun den du snakker med som hører deg. Bruker du VHF, vil både Kystradioen og alle nærliggende båter motta meldingen din. 

Dette trenger du for å bruke radiosambandet

- VHF-radio. Den kan være enten håndholdt eller fastmontert i båten.

- Radiolisens. Lisensen gir deg et kallenavn og et identitetsnummer som er knyttet til din VHF. Dette er nødvendig for at redningen i en nødsituasjon skal fungere optimalt. Det påbudt å registrere maritimt radioutstyr i Norge. 

- Sertifisering. Alle i båten kan bruke sikkerhetsutstyret, men én sertifisert bruker må være til stede. Sertifiseringen får du ved å gjennomføre en nettbasert eksamen.

VHF-radioen bestiller du enkelt på nett, og om du kjapper deg vil den ligge i postkassen din i god tid før jul. 

Populært på Online.no nå: