Slik tar du blinkskuddene med mobilen

Her er fotografens fem beste tips.
Hilde Harket tar rundt 1000 mobilbilder i året

Ikke vær redd for å gå nærmere eller å flytte rundt på deg når du skal ta blinkskuddet. Foto: Anette Hobæk Ravnsborg

- Jeg har alltid med meg mobilen min. Det er så mye vakkert å ta bilde av, og mange av bildene blir til på min vei til og fra jobb, sier fotograf Hilde Harket. 

I 2013 ga hun ut sin egen fotobok iSee basert på bilder tatt med en iPhone, og ble dermed en av de første i landet til å basere sin fotokunst på det hun fanger via mobilen.  

- Men man trenger ikke være proff for å ta fine bilder. Litt mer tanke bak det du gjør, vil sørge for at du sitter igjen med langt bedre resultat, mener Harket.

1) Gå nærmere

Den første feilen mange gjør er å stå for langt unna det de skal ta bilde av. Hilde Harket mener derfor at vi alltid skal gå et ekstra skritt når vi tror vi har gått nært nok.

- Zoomen på mobilkameraene er ikke så bra. Hvis du zoomer, krever det nemlig en svært stødig hånd for å unngå uklarhet i bildet. Du er også mye bedre å gå tett på enn å zoome i redigeringen, sier Harket. Beveg deg også slik at du får det motivet du er på jakt etter. Ofte får du et bedre utsnitt ved å stå på noe høyt, sette deg på huk eller lignende, sier Harket.

2) Bestem deg!

Hva er det du egentlig skal ta bilde av? Bestem deg på forhånd, er rådet fra fotografen.

- Ikke bare knips i vei uten å ha en mening. Er det f.eks. en hel menneskemengde du vil forevige eller en bestemt person i mengden? Og før du tar bildet bør du skrelle bort alt annet i bildeflaten som ikke er med på å forsterke motivet. Vil du ha frem i glad stemning, bør du velge noe annet enn en dyster bakgrunn. Pass på at bakgrunnen forsterker hovedmotivet og ikke omvendt, sier Harket.

3) Det gylne snitt

Det gylne snitt

Plasserer du elementene i bildet ditt der de røde prikkene er, får du en komposisjon som er mer behagelig.

Linjer viktig når du skal ta bilder. Et bilde består ofte av mange linjer, enten de er horisontale, vertikale, diagonale eller bølgete, og om de er godt synlige, eller mer abstrakte. 

- Dette bør du utnytte når du skal komponere bildet ditt. Kan strandlinjen i bakgrunnen brukes til noe, eller er det et tre som kan skape en ekstra effekt i komposisjonen, spør Hilde Harket.

Fotografer snakker ofte om det gylne snitt. Det er en matematisk utregning av det mest visuelt tilfredsstillende punktet på en linje. Plasserer du elementene i bildet ditt der de røde prikkene er, får du en komposisjon som er behagelig for øyet.

4) Tenk lys

Lys er en utfordring for alle fotografer. En hovedregel er at godt lys gir de beste bildene. 

- Mobilkameraet er ikke så lysfølsomt og blitzen ikke så god. Derfor er dagslys det som gir de desidert beste og skarpeste bildene, sier Harket.

Hennes råd er å alltid se etter gode lyskilder, som sollys inn fra et vindu.

- Det skaper også spennende kontraster i bildet, forteller hun.

En vanlig feil for hobbyfotografer er å ta bilder i motlys. Da forsvinner objektet ditt.

- Du må derfor alltid være oppmerksom på lyskilden din. Ta bildet andre veien slik at solen heller lyser opp ansiktet til den du tar bilde av. Eller enda bedre, la lyset kommet inn fra siden, råder fotografen.

5) Tør å eksperimentere

Øvelse gjør mester. Hilde Harket anbefaler alle å kaste seg ut i det og prøve flere ganger. 

- Ha det gøy når du fotograferer. Ta mange bilder, du kan jo bare trykke på delete-knappen om du ikke er fornøyd, smiler hun.

Hun utfordrer alle til å se etter motiver vi er opptatt av og liker, men også å være nysgjerrig og utforske bildevalgene våre.

- Tør å ta bilder av «uvanlige» motiver, og ta gjerne bilder av folk når de ikke vet om det. Det er jo også mye lettere enn med et vanlig kamera, og du unngår oppstilte og stive bilder, sier hun.

Hilde Harket på instagram finner du på @hilhar. Hennes instagram-konto finner du her

Populært på Online.no nå: