Søk
Meny

Slik tar du de beste 17. mai-bildene

tog ved slottet 17. mai

Følger du disse 4 enkle tipsene kan du forevige 17. mai-feiringen best mulig. Du kan også redigere bildene dine i Min Sky-appen.

Det er vel knapt noen dag i året der det blir tatt flere bilder enn på 17. mai. De fleste nyere mobiler lar deg ta veldig gode bilder, og du kommer langt ved å bare «peke og klikke».

Vil du derimot ha bilder som står seg litt ut fra alle de andre, kan du heve kvaliteten på bildene med disse enkle grepene.

I folkemengden bør du heller ikke glemme barns rett til personvern, som du kan lese om nederst.

Tips 1: Finn det gode lyset

Mobilkameraer er stort sett klart best ute i dagslys. Spesielt når du tar bilder inne, bør du derfor gjøre mest mulig ut av det lyset du har tilgjengelig. Faktisk er det noe av det viktigste å tenke på når du skal ta bilder med mobilen.

Når dere sitter ved frokostbordet på 17. mai, kan du for eksempel utnytte lys som kommer inn fra vinduet. Men pass samtidig på å unngå motlys, altså lys som kommer inn direkte bak den eller det du skal ta bilde av – da risikerer du at menneskene i finstasen blir til mørke silhuetter.

17. mai bunad lys

Jakt etter godt lys når du tar bilder for å frem farger og gi bildene liv.

Prøv å plassere motivene i lyset, eller ta i bruk en alternativ lyskilde – som en lampe eller blits – hvis du ikke klarer å unngå motlyset.

Bonustips: Rediger bildene direkte i Min Sky

Det er overraskende mye du kan gjøre med også bildene etter at det er tatt. En stor fordel med Min Sky, er at du har mange muligheter til å redigere bildene dine – også mens de ligger trygt lagret i skyen. Du kan blant annet beskjære 17. mai-bildene for å fjerne folk du ikke kjenner – eller gi kakebildet et kunstnerisk uttrykk.

utsnitt av kake 17. mai

Tips 2: Gå nærmere

Dette er et tips som ofte går igjen, men som ikke understrekes mange nok ganger. Nesten alle bilder, og spesielt portretter, blir bedre dersom du går nærmere motivet. Og når du tror du er nærme nok … ta et par skritt til.

Selv om mobilkameraene nå ha imponerende zoom, er det nesten alltid bedre å bevege seg fysisk enn å zoome eller å klippe til et utsnitt etterpå. 

Og når du først beveger på deg, bør du også eksperimentere med litt ulike vinkler og perspektiver.

Tips 3: Tenk på forgrunnen

fjor flagg stein i forgrunn 17. mai

Mange bilder – ikke minst av store folkemengder – kan fort oppleves som «flate», uten noe godt blikkfang.

En effektiv måte å skape dybde i bildet er ved å utnytte forgrunnen. På 17. mai kan du se om det finnes noe (eller noen) rundt deg som du kan bruke, eller prøv for eksempel å gå tett inntil et flagg. Poenget er i alle tilfeller å gå svært tett inntil forgrunnen, slik at dette vil fremstå som uklart og slørete, mens kameraet fokuserer på motivet lenger bak.

Dette kan gi mer interessante bilder i seg selv, men ikke minst er det effektivt for å «ramme inn» selve motivet. Lek deg litt med tingene du har rundt deg – når du plasserer noe i forgrunnen gjør du bildet mer tredimensjonalt og levende.

Men pass på: Mange bilder blir «ødelagte» fordi fokuset er blir på tingen i forgrunnen – og ikke på motivet du skulle fange. 

Ta vare på 17. mai-blinkskuddene

Uansett hvordan du skal feire 17. mai, kan det fort bli mange flotte minner du fanger opp med mobilkameraet – og som du har lyst til å ta vare på. 

Med Min Sky fra Telenor, kan du være sikker på at 17. mai-bildene blir trygt bevart i skyen.

Og siden du har ubegrenset lagringsplass kan du også ta være på bilder som ikke ble perfekt – som når iskula dette ned på skjorta – men som ofte er morsommere å se tilbake på!

Tips 4: Gi gode instrukser

Skal du stille opp familien eller vennegjengen for et gruppebilde, er det noen instrukser du kan gi dem for å få et bedre resultat. For at det ikke skal «se oppstilt ut», kan du for eksempel be alle om å prøve å senke skuldrene og slappe av i kroppen.

Nå som vi endelig kan feire 17. mai uten å måtte forholde oss til avstandsbegrensninger, kan du be alle om å skvise seg litt tettere sammen. Avstanden kan nemlig se større ut på bildet. Ha likevel respekt for at noen ennå kan syns det er litt ubehagelig.

Vær heller ikke redd for å flytte litt rundt på folk. Dette er de fleste av oss kjent med fra andre sammenhenger: plasser de høyeste bakerst i midten og lavere fremover og til siden.

Ikke glem barnas rett til personvern

Én ting er å ta gode bilder. Noe annet du må tenke over er hvor, og med hvem, du deler dem. Det er nemlig ikke uproblematisk å dele bilder av barn – faktisk heller ikke dine egne – på Facebook eller andre steder på nettet.

Nå er det kanskje en uskreven regel at du går med på å bli fotografert når du går i tog på 17. mai, eller bare er ute i folkemengden. Like fullt skal du i utgangspunktet alltid ha samtykke fra de foresatte til alle barn på et bilde før du deler det.

Du skal heller ikke glemme at dine egne barn har rett til personvern og privatliv, og bør få si sin mening om at et bilde eller video av dem deles med andre (se faktaboks). Det er for eksempel ikke noe gøy om et barnebilde som kanskje er morsomt, men samtidig lite flatterende, blir liggende tilgjengelig på nettet i all uoverskuelig fremtid.

barn på statu med flagg 17. mai

Uansett er det flere av tipsene her – slik som å gå nærmere og å utnytte forgrunnen – som både kan gi deg bedre bilder og kontroll over motivet. Så kan du unngå å få med fremmede barn.

Alt dette er ikke for å skremme — men det er verd å være bevisst på det. 

Helt til slutt: Gratulerer med dagen!

Dele bilder av barn? Spør barnet!

Mange voksne reagerer på at noen legger ut bilder av dem uten samtykke i sosiale medier. Hvorfor skal det være annerledes for barn?

Nettvett.no skriver at foreldre høre på hva barna deres har å si, før de legger ut bilder av dem på nettet: 

  • Når barnet er fylt 7 år, har barnet rett til å si sin mening om saken.

  • Når barnet er fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva barnet mener.

  • Når barnet har fylt 15 år, er det barnet selv som avgjør hvor vidt bilde av han/henne skal publiseres på Internett.

Men husk at disse aldersgrensene ikke er meislet i stein og du skal uansett ta hensyn til barnets beste når du deler bilder og videoer av dem. Det gjelder både dine egne barn – og andres.

Vil du rapportere et bilde du mener krenker dine eller barna dine sitt personvern, kan du rapportere bildet til Facebook, Instagram, Snapchat og TikTok.

Og for å være føre var, les Datatilsynets veiledningshefte om bilder av barn på nett.