Gjør tv-en din smart for snaue 400,-

Google Chromecast kan stikkes rett inn i TV-ens HDMI-kontakt.
Chromecast-stick

Nå er det enklere enn noensinne å se film og tv-serier fra nettet via mobilen. Foto: Google

Ser du mer og mer film og tv-serier fra nett, men uten at du har lyst til å koble datamaskinen til tv-en ved hjelp av en kabel? Da bør du kanskje vurdere Google Chromecast. Denne lille dingsen minner på mange måter om Apple TV, og er en glimrende måte å gjøre en «dum» tv til en Smart-TV.

To spreke nyheter

Siden lanseringen i 2014 har Google solgt svært mange Chromecast-enheter her til lands. I 2015 lanserte selskapet to nye enheter som gjør både tv-en og stereoanlegget «smart». For – der den «vanlige» Chromecasten kobles til en tv, er Chromecast audio ment å koble til et stereoanlegg, slik at du kan sende lyd trådløst.

Den mest åpenbare forskjellen med nye Chromecast Generasjon 2 er utseendet. For i stedet for en stiv, minnepinne-lignende enhet som kan forlenges med en skjøt, er skjøten denne gangen innebygd i en rund boks. Men i likhet med forgjengeren gjør den om tv-en din til en flate der du kan strømme HD-innhold direkte fra nettet. Du kontrollerer alt sammen via pc eller mobiltelefonen din. 

Google Chromecast

Chromecast kommer nå i flere forskjellige farger. Foto: Google

Gjør TV-en smart

Vi har tidligere snakket med fagredaktør i Hardware.no, Jørgen Elton Nilsen, som testet Chromecast. Han er veldig fornøyd med tv-dingsen.

- Chromecast er et produkt som gjør strømming av filmer, tv-serier og musikk ekstremt enkelt i forhold til lignende tjenester. Enheten kommuniserer og gir direkte kommandoer til tv-apparatet, sier Nilsen.

Dingsen har imidlertid et begrenset bruksområde. 

- Chromecast kan ikke brukes til like mye som konkurrenten Apple TV. Men for de tjenestene den kan brukes på, som Netflix og YouTube, er den veldig god.

Chromecast-pluggen puttes i tv-ens HDMI-inngang. Dermed kan du via smarttelefon, nettbrett eller datamaskin trådløst overføre ditt favorittinnhold. Du åpner simpelthen YouTube, Netflix, HBO Nordic, NRK, Google Play Filmer eller en annen støttet app, og velger Chromecast-symbolet. Selve dingsen (som er koblet i tv-ens HDMI-port) gjør resten, inkludert å aktivere tv-apparatet og velge riktig kilde. Den kan også styres fra Chrome-nettleseren på en pc.

En god konkurrent

Skal vi tro regnestykket Dagens Næringsliv har gjort, vil en TV-konsument som kun velger strømmetjenester betale rundt 3000 kroner mindre i året, forutsatt at vedkommende klarer seg med NRK, TV2, Netflix og HBO Nordic.

- I tillegg til at Chromecast er betydelig rimeligere enn konkurrentene, appellerer enheten til latskapen i oss. Alt du trenger er mobilen, som du som regel alltid har i nærheten, gjerne nærmere enn fjernkontrollen til TV-en. Herfra kan du skru av og på TV-en og styre avspilling, spoling og sporskifte, forteller Nilsen.

For at du skal slippe å betale NRK-lisensen, bør TV-mottageren i TV-apparatet plomberes hos en lisensiert forhandler.

Alle i husstanden kan bruke din Chromecast med sine smarttelefoner og nettbrett uten ekstra oppsett.

Populært på Online.no nå: