Kjenner du disse sju smarte Google-tjenestene?

Google er mer enn bare søk. Mye mer.
Sju smarte Google-tjenester
Gammel google

Slik så Googles hjemmeside ut i starten for 17 år siden. Siden da har mye skjedd.

I løpet av de 17 årene som har gått siden søkemotoren Google først så dagens lys, har selskapet vokst til nær utenkelige dimensjoner. 

Da er det kanskje heller ikke så rart at Google nå kan tilby langt mer enn «bare» nettsøk? Her er noen av Google-tjenestene vi selv setter størst pris på til daglig:

Google Disk

Mange har nok allerede oppdaget Gmail, den nettbasert e-postløsningen som alle som oppretter en Google-konto får gratis. Med denne Google-kontoen følger imidlertid også langt flere nyttige skybaserte tjenester – og mange av dem er samlet under Google Disk (Drive på engelsk). 

Utgangspunktet for Google Disk er at du kan lagre alt mulig rart i skyen, enten det er bilder, dokumenter eller andre filer – du får i utgangspunktet 15 GB gratis plass, men kan kjøpe mer. Du kan lett å tilgang på filene direkte på harddisken din ved å laste ned et lite program.

Mange apper i Google Disk

Men Google Disk er også langt mer enn bare en statisk lagringsplass: Du kan også opprette og jobbe med filene dine direkte i skyen, via nettprogrammene Google Docs. Disse kan langt på vei kan erstatte programmene du bruker til tekstbehandling, regneark, presentasjoner og mye mer.

Det at disse programmene og filene ligger i skyen, betyr også at du alltid har tilgang på dokumentene dine – også på mobilen. Ettersom alle endringer du gjør lagres fortløpende, risikerer du heller ikke at ting du har gjort går tapt – samtidig som du også kan invitere andre til å samarbeide om samme dokument i sanntid.

Google Disk

Google Foto

Tidligere i år lanserte Google en egen nettbasert fototjeneste som de enkelt og greit har kalt Google Foto. 

Kjernen i denne tjenesten er, akkurat som med Min Sky, at du skal kunne oppbevare alle bildene og videoene dine trygt i skyen. 

Dette skjer blant annet ved at mobilen din automatisk laster opp nye bilder og videoer hver gang du er koblet til et trådløst nett.

Noe av magien ved Google Foto oppstår imidlertid straks du har lastet opp god porsjon bilder og videoer, og de har fått «godgjøre» seg i tjenesten. 

Da vil du nemlig stadig få varsler om at tjenesten har sydd sammen små animerte bildesekvenser, regissert og lydsatt nye videoklipp, samlet mange bilder sammen til en liten fortelling, og mer til. Dette er ofte søte, små påminnelser om fine stunder. 

Vi må heller ikke glemme at Google kan kunsten med søk, noe som gjør det mulig å søke i bildene med søkeord. Foreløpig er denne funksjonen relativt enkel, men den klarer å sortere funn på steder – men også på innholdet i bildene som «biler», «vann», «lekeplass» og så videre … 

Om du lar Google Foto komprimere bilder og videoer over en viss størrelse, får du ubegrenset lagringsplass gratis – men dersom du vil beholde originalfilene, må du betale for all bruk over de gratis 15 GB knyttet til Google-kontoen din.

Google photos

Google Maps

Google maps

I Google Maps kan du blant annet finne ut hvor langt det er å gå, sykle eller kjøre mellom to steder (med veianvisning), eller få beste rute med kollektivtrafikk.

Denne karttjenesten er flittig brukt av stadig flere i hverdagen – ofte også uten at du vet det, ettersom Google Maps gjerne er integrert i mange andre tjenester og nettsider som bruker kart. 

Google Maps er imidlertid langt mer enn bare en statisk karttjeneste. For eksempel kan du bruke den til å vise raskeste vei dit du skal, enten du beveger deg til fots, på sykkel, i bil eller kollektivt. Kartene kan også lastes ned lokalt på telefonen om du ønsker det. 

Dersom du vil kikke nærmere på et nabolag kan du også zoome helt inn til den såkalte street view, som lar deg ta en virtuell spassertur rundt i gatene – stadig flere steder også langt utenfor allfarvei.

google maps logo

Google Nå

Google Now

Med Googles hovedapp på mobil kan du enkelt skaffe deg oversikt over dagen din, spesielt om du ellers bruker Google-tjenester som Gmail, kalender, søkemotoren, kart og så videre. Tjenesten har fått det beskrivende navnet «Google nå»

Om du velger å gi appen full tilgang til dataene dine (etter hvert ganske mye ...), kan den sy sammen informasjonen den finner og presentere dem på en lett tilgjengelig og tidvis nyttig måte i form av «kort» som du sveiper opp fra bunn av mobilskjermen. Det kan dreie seg om møter du snart skal ha, hvordan du kommer deg til dette møtet - og hvor lang tid det tar, interessante hendelser og spisesteder i nærheten av der du er, og så videre. 

Google logo

Google Translate

Lenge har du kunnet gå til nettsidene til Google Translate for å oversette enkeltord eller hele setninger mellom mange forskjellige språk – gjerne med vekslende hell. 

Ettersom årene har gått, er ikke bare denne oversettelsesteknologien blitt stadig mer presis, men den har også fått nye muligheter via mobilen … på grensen til det vi nesten vil kalle magi. Se bare her:

Nå er riktignok ikke denne funksjonen for direkteoversettelse tilgjengelig for norsk språk ennå, men det er til gjengjeld funksjonen for oversettelse av tale. 

Du velger språk, leser inn det du vil ha oversatt – og telefonen sier setningen du vil ha det oversatt til. Like genialt enten du må spørre om veien i Spania eller forklare noe for en polsk håndverker her hjemme.

google translate

Smarte søkefunksjoner

Du søker sikkert på Google flere ganger hver dag, en øvelse som er så dagligdags at ingen mukker når du bruker verbet å «google» noe. 

Av og til har du kanskje lyst til å være mer spesifikk i søket? Om du for eksempel vil søke etter innhold på én spesifikk side, for eksempel Online.no, kan du søke slik: «site:online.no iPhone». Da vil du finne alle artikler om iPhone på Online.no

Du kan også bestemme om du vil søke etter bare bilder eller videoer … eller hva med et søk i den siste tids nyhetssaker?

Google-testamente

google testamente

Vi legger stadig mer av livene våre i hendene på Google, på godt og vondt – inkludert svært mye viktig informasjon som vi helst ikke vil se at går tapt. 

Dessverre er det sånn at livene våre ikke varer evig, og i slike situasjoner kan det være vanskelig for pårørende uten tilgang på denne informasjon. 

Akkurat slik vi sikrer oss for det verste med forsikringer og testamenter, kan man også sørge for at dine pårørende får tilgang på Google-kontoen din om det verste skulle skje. Dersom Google ikke registrerer noe aktivitet på kontoen din på noen måneder – du kan velge en tidsperiode på mellom tre og atten måneder, vil de forhåndsdefinerte pårørende få tilgang.

Og om du ikke vil at noen skal snuse i sakene dine, kan du også be Google om å slette kontoen din etter en gitt tids inaktivitet. 

Populært på Online.no nå: