Søk
Meny

Populære helse-apper som gjør hverdagen enklere

Mobil i hånd med helse-apper

Foto: Helseboka

Bestill time hos fastlege og andre behandlere, få oversikt over næringsinntaket og forebygg muskelskader. Dekk ditt behov ved å laste ned helse-apper til din mobil.

Helse-apper er mer populære enn noensinne, og det finnes flere norskutviklede tjenester du bør sjekke ut – fra legetjenester til trening. Her er noen av de mest nyttige og populære.

Kontakt leger og behandlere i appen

Mange velger å gå direkte i nettleser til helsenorge.no, som er den offisielle portalen for helsetjenester. Men det har etter hvert kommet flere helse-apper som lar deg kommunisere med helsepersonell og bestille timer. 

Blant de mest populære har vi PatientSky, Helseboka og HelseRespons. Her kan du blant annet se når din fastlege har ledig time og bestille en konsultasjon på et tidspunkt som passer for deg. Merk at ikke alle legesentre eller behandlere er tilgjengelige via disse appene og nettsidene.

iphone med patientsky helse-apper

Svært mange legekontorer og klinikker bruker PatientSky for å samhandle med pasientene. Foto: PatientSky

Svært mange er også etter hvert blitt godt kjent med digitale legekonsultasjoner. Blant de mest populære finner vi Kry, Eyr og Nettlegevakt. Her kan du snakke med leger og andre behandlere over video. Tjenestene har ofte lengre åpningstid enn vanlige legekontorer, og kan hjelpe deg med diagnose, behandling, resepter, henvisninger og medisinske råd og vurderinger.

De fleste av tjenestene over bruker BankID for innlogging.

Bestill legemidler og apotekvarer

De største apotekkjedene, for eksempel Vitus og Apotek 1, har egne apper hvor du kan se tilbud, bestille legemidlene du har på e-resept eller få varer levert hjem til deg. I tillegg finnes det flere helse-apper, for eksempel Ditt Apotek, hvor du kan registrere fullmakt for å hente reseptbelagte medisiner for andre enn deg selv.

Det er også verdt å nevne at det også finnes en rekke nettapotek som du kan nå via nettleseren.

Helse-apper for sunt og trygt kosthold

Helse-apper kan også hjelpe deg med å opprettholde et sunt næringsinntak. Noen er myntet på de med matintoleranser eller kroniske sykdommer, mens andre gir en oversikt over næringsinnholdet i matvarer. 

Blant annet gir den privatutviklede appen Nutrimo – Næringsinnhold deg oversikt over hvilke næringsstoffer en rekke vanlige matvarer man finner i norske butikker inneholder. Appen baserer seg på matvaretabellen, som igjen er utviklet av Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.

Norsk Diabetikersenter har utviklet Karbo & Insulin – en helse-app som gir informasjon om karbohydrater, blodsukker og insulin. Low FODMAP er en informativ  app om matvarer tilpasset de med irritabel tarmsyndrom (IBS), hvor du blant annet finner oppskrifter tilpasset norske brukere og matvarer merket etter FODMAP-innhold.

Få hjelp med treningen

mobil i hender med skadefri helse-apper

Skadefri hjelper både idrettsutøvere og mosjonister med å forebygge skader. Foto: Skadefri

Gravidtreningsappen MammaMage 2.0 er populær blant en nokså selvforklarende del av befolkningen. Og om du merker at skogen kaller, er Skiforeningens iMarka en essensiell følgesvenn som gir deg oversikt over hvilke skiløyper som er nypreparerte. Mange løpere og syklister er nok også godt kjent med Strava – en svært populær og morsom treningsapp.

Både treningsglade og mosjonister anbefales også å sjekke ut Skadefri, utviklet for Norges idrettshøgskole. Appen gir deg en ypperlig oversikt over hvilke styrke- og tøyningsøvelser som passer for idretten du driver med mest. Aktivitetene er delt inn i flere nivåer for å sikre god progresjon i treningen, samtidig som du forebygger skader og andre helseproblemer.

Helsedirektoratets app Heia Meg gir deg hjelp til mer fysisk aktivitet, bedre kosthold, bli mer bevisst ditt alkoholforbruk, få bedre søvnvaner eller bli sterkere psykisk. Dette er en motiverende helse-app som gir deg daglige påminnelser om det du trenger hjelp med – og en god klapp på skulderen når du trenger det.

Og: Glem ikke at også at mobilen nok allerede har en helse-app installert, enten det er Helse-appen på iPhone eller Google Fit på Android-mobiler.