Dingsene som får deg i form

... med god hjelp fra mobilen.
Kom i form med helse-wearables

Hva om trening var et mobilspill? Aktivitetsmålere og smartklokker kan gi deg motivasjonen du trenger for å komme i form. Mange modeller, som den nyeste Apple Watch, tåler også vann. Foto: Apple

Såkalte wearables, altså smartklokker og –armbånd, er den aller fremste trenden i fitness-verden akkurat nå – foran både høyintensitets intervalltrening, yoga og «PT»-bølgen. Det melder American College of Sports Medicine (ACSM) i sin store, årlige rapport.

Det er med andre ord ingen tvil om at helse-dingsene er i vinden. Det er det også mange gode grunner til.

Hva skal du med det?

Smartklokker, treningsarmbånd, puls- og aktivitetsmålere og GPS-sporingsenheter ... de har mange navn. Alle har til felles at de lar deg sette personlige mål, og kartlegge aktiviteten din gjennom dagen.

Du kan følge med på puls og søvnkvalitet, og sette et daglig mål for antall skritt. Eller du kan gå i dybden og se detaljerte rapporter fra jogge– eller sykkelturen.

: Oppoverbakkesykling gjennom Oslo i «Enkel trening»-modus på Samsung Gear Fit2.

: Oppoverbakkesykling gjennom Oslo i «Enkel trening»-modus på Samsung Gear Fit2.

De tilhørende mobil-appene kan vise når du hadde høyest og lavest puls, vise ruta og høydemeter (dersom enheten har GPS), og vise utviklingen din over tid.

Før du vet ordet av det – dersom du har bare et snev av konkurranseinstinkt – går du av bussen et par stopp tidligere enn strengt tatt nødvendig. Bare fordi du øyner muligheten for en ny daglig skrittrekord.

Hvilken dings trenger jeg?

Det er et voksende utvalg av enheter på markedet, som passer ulike behov og budsjetter.

Du har enkle armbånd uten display, avanserte pulsklokker for toppidrettsutøvere, treningsarmbånd som er like avanserte som smartklokker – og, ja, smartklokker.

I smartklokke-segmentet har du blant annet Apple Watch og nye Samsung Gear S3.

Om du blir sittende for lenge ved pulten, gir Apple Watch og andre smartklokker/aktivitetsmålere en liten påminnelse om å reise deg.

Om du blir sittende for lenge ved pulten, gir Apple Watch og andre smartklokker/aktivitetsmålere en liten påminnelse om å reise deg.

Du har også enheter som Samsungs mer rendyrkede treningsarmbånd, Gear Fit2, en hybrid mellom aktivitetsmåler og smartklokke. Her får du blant annet innebygget GPS og 4 GB lagringsplass, slik at du kan få med musikken din og spore ruta selv når du legger igjen mobilen hjemme.

I tillegg finnes det mye enklere varianter som først og fremst måler puls og teller skritt. Helt i den andre enden, for dem som virkelig er på treningskjøret, finnes egne pulsklokker laget for toppidrett. Valget er ditt!

Trenger du ekstra motivasjon eller bare en dytt opp av sofaen, kan en wearable uansett være løsningen.

Populært på Online.no nå: