Test: Huawei Mate 10 Pro er en imponerende toppmobil

Mate 10 Pro er flott å se på. Samtidig skuffer den på ingen måte dersom du tenker at det er innsiden som teller.
Huawei Mate 10 Pro

I år er det lansert svært mange flotte toppmobiler, og det skal litt til for å stikke seg ut. Men det er nøyaktig det Huawei har fått til med nye Mate 10 Pro. Både i utseende og ytelse.

Det mest oppsiktsvekkende med mobilen er at den har en egen prosessor for kunstig intelligens, som blant annet hjelper deg å ta bedre bilder (les hvordan lenger ned). Samtidig har Mate 10 Pro trolig også klassens beste batteri, og imponerende krefter attpåtil. Her går det unna.

Huawei er et forholdsvis ungt selskap, og er kanskje ikke like etablert i «premium»-segmentet som enkelte av konkurrentene. Det gjør Mate 10 Pro til et spennende valg for dem som vil ha noe litt annerledes. Du betaler mindre for logoen – uten at produktet er noe dårligere av den grunn.

Elegant

Mate-serien til Huawei kan sammenlignes med Note-mobilene til Samsung eller Plus-versjonene av iPhone – altså det en pleide å kalle «phablets». Det handler om store skjermer og ytelse i toppklasse, og for Huaweis del vektlegger de spesielt batterilevetiden.

Mate 10 Pro har et elegant og slående ytre, med en heldekkende 6-tommers skjerm. Skjermen lyser virkelig opp, takket være HDR10-teknologien som gir kraftig lys og naturlige farger. Skjermene er 0,5 tommer større enn forgjengeren, fjorårets Mate 9 Pro, uten at selve kroppen har vokst nevneverdig av den grunn.

mate 10 pro bakside med fingeravtrykkleser og kamera

På baksiden ligger fingeravtrykkleseren på linje med to kameraer med optikk fra Leica. Bak disse linsene går det et horisontalt bånd av mikroskopiske linjer i glasset, som ser lyse eller mørke ut avhengig av vinkelen du ser fra – og dette er det eneste som bryter opp en ellers blank og stilren overflate.

Langs kantene finner du en ramme i metall, med svært få knapper og porter. Det hele føles påkostet, men tilstrekkelig subtilt og minimalistisk til ikke å bli glorete.

Kameraet er for øvrig svært godt – og det er ikke bare takket være Leica-optikken, men også på grunn av den nevnte kunstige intelligensen.

Faktisk «smart» smarttelefon

Mate 10 Pro-kameragrensesnitt, med symbol som viser at det ser en hund

Huawei Mate 10 Pro gjenkjenner mange typer motiver, og vil tilpasse kamerainnstillingene automatisk basert på hva du tar bilde av. Du vil se et lite symbol, i dette tilfellet en hund, som representerer hva kameraet mender det ser på.

Kunstig intelligens, hva betyr det egentlig? Du hører mye prat om det, men å putte egen maskinvare for kunstig intelligens i en mobiltelefon kan fort virke som en gimmick. Det Huawei gjør her, er imidlertid å møte helt konkrete og praktiske behov.

Den ekstra enheten som Huawei har lagt til på mobilens systembrikke, er laget for å mestre oppgaver som datamaskiner vanligvis er dårlige på, slik som å kjenne igjen stemmer eller objekter, eller å forstå noe i kontekst. De kaller brikken en NPU – kort for Neural Processing Unit – og denne bidrar til bedre bilder, mindre knot med innstillinger og forbedret ytelse og batterilevetid.

I kameraet bidrar NPU-en blant annet til at mobilen kan gjenkjenne motivet du vil ta bilde av, allerede før du trykker på knappen – og automatisk aktivere et bestemt sett med forhåndsinnstillinger for å få et best mulig resultat. Da kan du få «riktige» innstillinger for å ta et portrett, et landskapsfoto, eller bilder av kjæledyret ditt, selv om du bare «peker og klikker» – uten å måtte gå inn i innstillingene selv.

Kameraet bruker også kunstig intelligens til å kompensere for en ustø hånd, og stabilisere bildet. Resultatet er skarpere og flottere fotografier i galleriet ditt.

Ikke minst bidrar NPU-en til bedre batterilevetid og ytelse. Den lærer når du trenger høy ytelse og bruker mye batteri, og kan «gjøre klar» apper og tjenester som du vanligvis bruker på bestemte tidspunkt. Det motvirker at batteriet og ytelsen svekkes over tid, og gjør dette til en mobil som kan være rask og stabil også neste år og året etter.

Mobilen kommer for øvrig med TUV-sikkerhetsgodkjent hurtiglading, og batteri på 4000 mAh.

Bruk den som pc

Vi nevnte at det er få porter. Det er faktisk bare én, nemlig usb-C. Denne bruker du både til lading og hodetelefoner – og du kan koble den i en pc-skjerm for å automatisk aktivere «skrivebordsmodus».

mate 10 pro med usb-c-port

Mobilen kan nemlig brukes som en pc, der du kan koble til mus og tastatur enten via Bluetooth, eller med kabler via en overgang. Apper vil automatisk gå over i skrivebordsmodus på den store skjermen, mens du fortsatt kan bruke mobilen som normalt ved siden av. Operativsystemet (både i og utenfor skrivebordsmodus) er EMUI 8 basert på Android 8.

For øvrig kommer Mate 10 Pro med hele 128 GB internminne, men den støtter til gjengjeld ikke eksternt minnekort. I stedet har du plass til to separate 4G-simkort som kan operere samtidig. Mobilen støtter LTE Cat. 18, og dermed inntil 1,2 Gbps nedlastning, og har fire separate antenner for å gi god dekning uansett hvordan du holder den.

Mate 10 Pro kommer med et gjennomsiktig plastdeksel i boksen, og med en beskyttende plastfilm på skjermen, for å hjelpe deg å unngå riper og skader. Den er IP67-sertifisert, altså vann- og støvresistent.

Mobilen kommer i toner av brun, blå og grå. Og blir denne hakket for påkostet for deg, kommer det også en Lite-versjon, Mate 10 Lite.

Populært på Online.no nå: