Søk
Meny

Dette må være det råeste mobilkameraet vi har testet

Helt nye P20 Pro levner liten tvil om at Huawei ønsker å ta en posisjon helt i tet på mobilmarkedet.

Det sier egentlig seg selv, med tanke på tempoet i den teknologiske utviklingen, at det relativt ofte bør komme mobiler og andre dingser som er «tidenes beste» på det ene og det andre. Du slipper ikke en modell som er dårligere enn fjorårets.

Likevel (med mindre du hopper over et par generasjoner) er det sjelden du får en «wow»-reaksjon på noe. Til det kommer nyhetene akkurat litt for jevnt og gradvis.

Her er det annerledes med kameraet i Huawei P20 Pro. Det er ikke bare jevnt over et fabelaktig kamera, men på noen områder – spesielt zoom og nattbilder – er det simpelthen i en klasse for seg. Det kommer blant annet av mobilens unike kombinasjon av tre separate kameralinser, samt innovativ bruk av kunstig intelligens.

Vi har testet Huaweis nye toppmobil.

Konkurrerer i toppsjiktet

Det er liten tvil om at Huawei posisjonerer P20 Pro som en direkte konkurrent til det absolutt beste på mobilmarkedet, som iPhone X og Samsung Galaxy S9+.

P20 Pro er sømløst bygget i glass og metall, med en heldekkende 6,1-tommers skjerm. Skjermen har en liten, iPhone X-inspirert «busslomme» i toppen, med plass til en høyttaler og et frontkamera på 24 megapiksler – som også står for kjapp og effektiv ansiktsgjenkjenning når du skal låse opp mobilen.

Hvis du ikke liker «busslommen» på toppen av skjermen, kan du bytte den ut med en svart kant-til-kant stripe.

Hvis du ikke liker «busslommen» på toppen av skjermen, kan du bytte den ut med en svart kant-til-kant stripe.

«Busslommen» kan for øvrig trylles vekk i innstillingene, dersom du foretrekker det. Området på hver side av frontkameraet brukes da fortsatt til å vise varsler og systeminformasjon, mens bakgrunnen blir helt svart – og går i ett med rammen på mobilen.

Selv om mobilen bare er 7,8 mm tykk, har de fått plass til et digert 4000 mAh-batteri på innsiden, som også lades opp svært hurtig med den medfølgende «superladeren». Vi har nå brukt mobilen en ukes tid, og bare rundt 20 minutter i laderen hver morgen og kveld har vært mer enn nok til å holde den gående.

Minner om kompaktkamera

Mens mye av innmaten og teknologien er videreført fra høstens Mate 10 Pro, er P-serien litt mer leken i uttrykket og litt mindre «business» enn Mate-mobilene.

Til forskjell fra på Mate 10 Pro ligger fingeravtrykkleseren her fortsatt ved tommelen på fremsiden av mobilen.

Denne fungerer samtidig som en multifunksjonsknapp som kan erstatte de virtuelle navigasjonsknappene som ligger nederst på skjermen som standard i Android-mobiler. Kombinert med at systeminfo og varsler ligger rundt «notchen» i toppen, betyr det at du kan maksimere det effektive skjermarealet for bilder, video og apper (sideforholdet er for øvrig 18,7:9).

Sett fra baksiden er det er noe med hvordan logoen, blitsen og objektivene er plassert, som får mobilen til å minne veldig om en viss type klassisk kompaktkamera.

Det vil si, helt frem til du begynner å telle kameralinsene: 1, 2, 3 ...

Utrolig zoom og nattmodus

P20 Pro har det første trippelkameraet i en mobiltelefon, og også den største kamerasensoren på markedet. Optikken er laget av Leica, og i kombinasjon med imponerende maskinvare og programvare på Huawei, leverer kameraet noen oppsiktsvekkende gode resultater.

De tre kameraene er en 40-megapiksel RGB-sensor, en 20 MP monokrom-sensor, og en 8 MP telefoto med 3x optisk zoom. Ved siden av linsene finner du også en blits, en sensor for fargetemperatur, og lasermålere for avstand til motivet – som blant annet bidrar til å stille fokus, samt å hjelpe deg blant annet å skape flotte, slørete bakgrunner på portretter.

Kombinert med den massive oppløsningen på den store RGB-sensoren, får du opptil 5x såkalt «hybrid-zoom» i upåklagelig kvalitet. Når du beveger deg inn i digital zoom, kan du likeså få overraskende gode resultater med 10x forstørrelse – til og med med skarp tekst som du knapt, hvis overhodet, ville klart å lese med dine egne øyne.

Disse to bildene er tatt fra nøyaktig samme sted. Det første uten zoom, det andre med 10x zoom. Med bildet i full kvalitet kan du fint lese det som står på det lille blå skiltet, som du knapt ser på det første bildet.

Disse to bildene er tatt fra nøyaktig samme sted. Det første uten zoom, det andre med 10x zoom. Med bildet i full kvalitet kan du fint lese det som står på det lille blå skiltet, som du knapt ser på det første bildet.

Du kan bruke objektivene hver for seg (og dermed ta flotte monokrom-bilder, eller fargebilder i opptil 40 megapikslers oppløsning), men de beste bildene får du når de ulike kameraene jobber sammen – i 10 MP.

Det andre området der kameraet virkelig utmerker seg, er i nattmodus. Kameraet har for det første opptil 102400 ISO (som er hårreisende), samt som sagt en diger sensor som tar inn mye lys. Men du kan også ta flere sekunder lange håndholdte eksponeringer – altså lang lukkertid, uten stativ – og likevel ende opp med et fullstendig skarpt og klart bilde.

Dette bildet er tatt rundt midnatt i starten i april, da det var helt mørkt ute. Bildet er tatt med fire sekunder lukketid – håndholdt.

Dette bildet er tatt rundt midnatt i starten i april, da det var helt mørkt ute. Bildet er tatt med fire sekunder lukketid – håndholdt.

Gjennomgående bruk av kunstig intelligens

Hvordan kameraet klarer å stabilisere bildene, og få stabil video når du går eller løper; at det får skarpe bilder på maksimal zoom, samt mye annet som er spesielt ved kameraet, handler om hvordan mobilen anvender kunstig intelligens.

Mobilen bruker systembrikken Kirin 970 (utviklet av Huawei selv), som ble introdusert med modellen Mate 10 Pro i fjor høst. Det er den første i verden med en «NPU» (Neural Processing Unit), som er en separat brikke helt og holdent dedikert til kunstig intelligens.

Denne er videreført og videreutviklet her. Den hjelper ikke bare til på tvers av alle prosesser og oppgaver på mobilen, slik som å forbedre ytelsen og batterilevetiden, men den åpner også for de nevnte mulighetene i kameraet, og mange flere. Slik som å endre fokus, dybdeskarphet og lyssetting i portretter, etter du tar bildet.

Ved hjelp av NPU-en klarer mobilen også lynraskt å identifisere hva du tar bilde av, alt fra fossefall, til hunder og katter, eller mennesker, blomster, tekst, dokumenter og mat. Med mindre du skrur denne funksjonen av, vil mobilen automatisk optimalisere kamerainnstillingene (hvitbalanse, farger, kontrast, lukkertid og så videre) etter motivet.

Du kan også ta full kontroll over alle disse innstillingene i Pro-modus, som også lar deg ta bilder i RAW-kvalitet.

P20 i tre versjoner

Huawei P20 Pro kjører på EMUI 8.1 og Android 8.1. Denne nye versjonen av EMUI-systemet fungerer godt, og kan tilpasses i det vide og brede. Selv om Android er tilpasset, er Google-DNA-et veldig synlig, blant annet i form av tett integrasjon av Google-assistenten – som skal komme på norsk i løpet av kort tid.

En annen mulighet vi vil trekke frem, som du også hadde på Mate 10 Pro, er at du kan koble mobilen direkte i en skjerm med en USB-C-til-HDMI-kabel, for å aktivere skrivebordsmodus. Her kan du koble til mus og tastatur (via Bluetooth eller en dock) og bruke mobilen som PC (og fortsatt bruke mobilen som vanlig, inkludert å motta samtaler, uten at det påvirker desktop-opplevelsen).

P20 Pro har en åttekjerners HiSilicon Kirin 970-prosessor, 6 GB RAM, 128 GB lagring og 4000 mAh batteri. Den har ikke rom for eksternt minnekort, men har til gjengjeld dual-SIM med VoLTE og Cat 18 LTE (opptil 1,2 Gbps datahastighet) på begge SIM-kortene. Mobilen er støv- og vannresistent (IP67).

I tillegg til toppmodellen P20 Pro kommer det to andre versjoner – P20 og P20 Lite. P20 Pro kommer i svart, blå og lilla.