Hopp til innhold

Større skrift

Gjør all tekst større og mer leselig på skjermen din

Større skrift620x350

Med høye skjermoppløsning følger også liten skrift. Slik gjør du noe med det.

Har du kjøpt ny flatskjerm til PC-en i det siste? Da er det stor sannsynlighet for at du har endt opp med en skjerm som er ment for ganske høye skjermoppløsninger, og kanskje til og med full HD.

Skjermens oppløsning er kort forklart antall punkter eller piksler som vises på skjermen. Full HD innebærer for eksempel at skjermen viser 1920 piksler i bredden og 1080 piksler i høyden.

Høyere oppløsning = mindre tekst

Høyere oppløsning gir et skarpere bilde. På Windows-skrivebordet får du til og med mer plass. En bieffekt er likevel at alt på skrivebordet ditt blir mindre, inkludert all tekst.  

Når noen er misfornøyd med tekstforminskningen tyr de ofte til den enkleste løsningen, nemlig å skru ned oppløsningen i skjerminnstillingene. Dette gjør riktignok alt på skrivebordet større, men samtidig degraderes bildekvaliteten. 

Årsaken til dette er at flatskjermer er laget for én spesiell oppløsning. Dermed kan de vise alle pikslene maskinen sender, helt uforandret. Dette kalles «native» oppløsning. Skrur du ned oppløsningen på maskinen, sender du samtidig et mindre bilde som skjermen så må blåse opp for å fylle hele bildeflaten. Dermed får du et mer uklart bilde, og du utnytter ikke skjermens fulle potensiale.

Det finnes en bedre løsning

Det er altså en fordel å beholde skjermen i native-oppløsningen den er ment for. Det du i stedet kan gjøre er å øke skriftstørrelsen, som er en veldig enkel operasjon i Windows: 

  • Åpne kontrollpanelet fra startmenyen.
  • Trykk på «Utseende og Personalisering».
  • Trykk på «Skjerm».

Da kommer du til dette bildet: 

Større skrift Illu

Her kan du velge mellom 125% eller 150% av opprinnelig størrelse. Det første valget er vanligvis nok. Når du trykker OK, får du beskjed om å logge av og på igjen. Husk å lagre alt arbeidet du har åpent før du trykker på «logg av nå».

Når du logger inn igjen vil du se at alle elementer på skjermen, inkludert startlinjen og startmenyen, har blitt litt større og mer leselige. (Vi viser her hvordan det gjøres i Windows 7. Den samme innstillingen finnes i de avanserte skjerminnstillingene i Windows XP og Vista.)

Gjør det samme for nettsider

På tross av at all tekst ellers i Windows blir større, endres likevel ikke skriftstørrelsen på nettsider. 

Synes du teksten er liten i nettleseren din finnes det en veldig enkel løsning for det også. Hold inne Control-tasten på tastaturet og rull på musehjulet mens du peker på siden, så får du se. 

Alternativt kan du holde Control inne og trykke + og - tastene.  I nettleserens innstillinger kan du også øke standardstørrelsen for alle nettsider du besøker. 

Det finnes det altså enkle innstillinger som gjør at du både kan utnytte skjermkvaliteten på HD-skjermen din, og samtidig få den skriftstørrelsen som passer deg

Aktuelt på online

Sikre passord

Hvor lenge er det siden du byttet passord?

Tror du at bare du og den gule lappen under tastaturet kjenner til passordene dine? Du kan ta feil. Passord og brukernavn har lekket ut.

Slik lager du sikre passord

Sikker netthandel 364x364

Føl deg sikker når du handler på nett

Usikker på hvilke nettsider som er trygge? Unngå svindlerfellene med disse nettreglene.

Enkle nettregler å leve etter

Slik fungerer Ebay

Bli en Ebay-proff i fem steg

Ebay er selve paradiset for ivrige nettshoppere. Her finner du nesten "alt". Her er våre fem kjappe Ebay-råd.

Bli kjent med Ebay

NettTV trend

Hvor får du med deg nyhetene først?

Siste nytt er ikke lenger på Dagsrevyen kl. 19. De fleste av oss får dem på nett og mobil.

Avisene har fått egne, interaktive TV-kanaler