Med iOS 10 får du en «helt ny» iPhone

Her er de største nyhetene i oppdateringen.
Forvent mange nyheter i iOS 10

13. september ruller Apple ut iOS 10, den nyeste versjonen av operativsystemet til iPhone og iPad.

Selv omtaler Apple oppdateringen som deres «største hittil». Dette innebærer naturligvis mye ny funksjonalitet – her er noen av de mest velkomne nyhetene:

Løft telefonen for å vekke den

Gjennom en vanlig dag kommer det ofte svært mange varsler på telefonen – og av og til vil du gjerne kjapt sjekke hva det dreier seg om. Tidligere har du da måttet trykke på side-knappen for å vekke telefonen for å se beskjeden, eventuelt låse opp telefonen med fingeravtrykk og deretter spore opp varselet.

Det er lettere å forholde seg til varsler på iPhone

Med iOS 10 vil skjermen nå vekkes straks du løfter opp telefonen, uten at du trenger å trykke på noe. Dermed får du kjapt oversikt over varslet – og kan velge å legge fra deg telefonen igjen, eventuelt følge opp varselet …

Stor forbedring av låseskjermen

… noe som bringer oss over til forbedringen av hvordan varsler og widgets vises på låseskjermen. Ikke bare blir disse nå presentert i store, tydelige «bobler», men det er også langt mer du kan gjøre direkte fra selve låseskjermen – spesielt om du har en nyere iPhone med 3D Touch, der du trykker hardt ned på skjermen for å få opp en undermeny.

Trykker du for eksempel ned på et kalendervarsel, kan du velge å takke ja eller nei – eller du kan svare direkte på en melding fra selve varselet, uten å måtte låse opp telefonen.

Du får en fullstendig oversikt over alle widgets når du sveiper fra venstre til høyre på låseskjermen. Sveiper du andre veien, fra høyre til venstre, får du kjapp tilgang til kameraet.

iMessage er blitt ny – og kul

Mange nye effekter i iMessage

Med så mange forskjellige måter vi nå kan kommunisere med hverandre, har det gode, gamle tekstmeldingsformatet kanskje havnet litt bakpå. Dette har Apple tatt konsekvensene av, og innfører derfor en lang rekke nyheter i iMessage – som nå minner mer om Facebooks Messenger-plattform enn hva vi forbinder med fordums SMS-aktige affære.

I tillegg til å kunne sende meldinger, bilder og videoer som før, kan du nå svare med animerte GIF-bilder, eller såkalte «klistemerker», levende emojier, som kan lastes ned fra den nye iMessage-kategorien i AppStore.

Du kan også «reagere» på noe som er blitt sendt til deg (igjen, som på Facebook) med et hjerte, tommel opp, tommel ned, «haha», et utropstegn eller et spørsmålstegn. Disse reaksjonene vil da legge seg «på toppen» av meldingen.

Meldingene kan også bli mer personlige ved at du kan «rope» eller «hviske» det du skriver, noe som kommer til syne med forskjellige animerte effekter. Du kan også sende meldinger med «usynlig blekk» (mottakeren må da trykke på meldingen for å lese den), eller oppleve små overraskelser som ballonger som flyr over skjermen om du gratulerer noen med dagen.

Mer moro med "klistremerker"

Som om ikke det er nok, har nye iMessage også et lite nikk til apper som Snapchat: Du kan nå tegne og skrible oppå et bilde eller video før du sender det av gårde

Og om du virkelig vil vise særpreg med en melding, kan du skrive en liten hilsen med «håndskrift» direkte inn på skjermen.

Langt smartere foto-app

Mange opplever nok at det raskt hoper seg opp med mobilbilder på telefonen, uten at disse finner veien lenger enn til Facebook eller Instagram. Og da er det kanskje lett å miste oversikten?

Med den nye foto-appen i iOS 10 er det nå langt lettere å søke på ting, takket være gjenkjenning av blant annet ansikter og steder. Du kan for eksempel etter bilder tatt på stranda, eller bilder tatt av en bestemt person. Vi har testet funksjonen i noen uker, med varierende hell – men regner med at det hele blir mer presist etter den offisielle lanseringen.

Langt mer imponerende er funksjonen for å lage automatiske minnevideoer basert på bildene og videoene du har tatt. Det kan dreie seg om favorittminner fra for eksempel de siste tre månedene, gjennom siste ferie, en utflukt til et spesielt sted, et bryllup eller noe helt annet. 

Minner-funksjonen i iPhone

Resultatet er små, lekre videosnutter, komplett med kryssklipping og bakgrunnsmusikk. Du kan selv velge å legge til eller fjerne både bilder og videoer – og lagre videoene som deretter lett kan deles med andre.

Bedre styring av smarte hjem

Stadig flere får seg såkalte «smarte hjem», der alt fra termostater og lyspærer til dørlåser og alarmer kan styres med telefonen. Apple har et eget system for slike «tingenes internett»-dingser, kalt HomeKit.

Med iOS 10 blir det langt enklere å holde styr på alle disse dingsene, via den nye «Hjem»-appen. Med denne kan du skru på lyset, låse opp dører og heise opp persiennene – også samtidig, om du setter det opp som en automatisk prosess i appen.

Og om du ennå ikke har et smarthjem, og dermed ikke ønsker Hjem-appen på telefonen din, kan du for første gang slette en av Apples standardapper fra hjemskjermen – i likhet med alle de andre standard-appene du ikke måtte behøve.

Populært på Online.no nå: