Dropp passord og koder – lås opp med fingeren

Slik bruker du Touch ID på iPhone og iPad.
Slik bruker du Touch ID på iPhone

Touch ID på iPhone og iPad lar deg bruke fingeravtrykket ditt, i stedet for å taste inn koder og passord mange ganger daglig. Det hele er like enkelt som det er sikkert.

Slik aktiverer du Touch ID

De fleste nyere iPhone- og iPad-modeller har en fingeravtrykkleser innebygget i den runde hjemknappen nederst på enheten (med unntak av iPhone X, som har kvittet seg med hele hjemknappen).

I denne saken kan du se hvordan du setter opp Touch ID, samt hvordan du legger til flere fingeravtrykk for en enda lettere bruk av funksjonen.

Slik setter du opp Touch ID

 1. For å bruke Touch ID, må du først ha laget en sikkerhetskode for enheten din
 2. Sørg deretter for at både hjemknappen og fingeren din er ren og tørr – så blir registreringen av fingeravtrykket ditt best mulig
 3. Åpne Innstillinger-appen og scroll ned til Touch ID og kode – velg denne og oppgi sikkerhetskoden din
 4. Trykk på Legg til et fingeravtrykk
 5. Hold enheten slik du vanligvis holder den når du bruker hjemknappen. For de fleste vil det være naturlig å bruke tommelfingeren, men du kan også for eksempel bruke pekefingeren om dette er vanlig for deg
 6. Følg anvisningen på skjermen, og legg fingeren din på hjemknappen uten å trykke ned. Hold fingeren der til du kjenner en vibrasjon, eller blir bedt om å løfte fingeren
 7. Gjenta avlesingen av fingeravtrykket ditt når du blir bedt om det, med småjusteringer av plasseringen. Dette er for å sørge for at fingeravtrykket kan leses selv om fingeren kommer litt skjevt på hjemknappen
Du kan kjøpe apper med Touch ID

Du vil nå kunne låse opp mobilen din bare ved å trykke ned på hjemknappen, ettersom mobilen leser av fingeravtrykket ditt samtidig som du trykker.

Om mobilen av en eller annen grunn ikke klarer å lese av fingeravtrykket ditt etter fem forsøk – for eksempel om du er litt våt på hendene – vil du bli bedt om å taste inn sikkerhetskoden din.

Bruk fingeravtrykk i flere apper

I tillegg til å låse opp mobilen, kan du bruke fingeravtrykket i stedet for å taste inn passord i en lang rekke apper – for eksempel nettbanken.

For at du skal kunne bruke Touch ID til å foreta kjøp i iTunes og App Store, må du godkjenne dette i innstillingene:

 • Åpne Innstillinger-appen og scroll ned til Touch ID og kode – velg denne og oppgi sikkerhetskoden din
 • Skru på bryteren for iTunes og App Store
 • Om denne ikke kan aktiveres, må du muligens først logge deg på med Apple ID-en din under Innstillinger > iTunes og App Store
 • Når du vil kjøpe noe etter dette, vil du se en Touch ID-melding – berør hjem-knappen lett for å gjennomføre kjøpet

Legg til flere fingeravtrykk

Du har mulighet til å registrere inntil fem forskjellige fingeravtrykk, noe som for eksempel gjør det mulig å låse opp med flere fingre på begge hendene.

Reaktivering av Touch ID

Du kan aktivere bruk av Touch ID i mange apper, som nettbanken. Legger du til et fingeravtrykk etter dette, vil du måtte reaktivere funksjonen for sikkerhets skyld.

Eller kanskje du har flere i familien som ofte bruker mobilen din, som kan registrere sitt eget fingeravtrykk?

 • Åpne Innstillinger-appen og scroll ned til Touch ID og kode – velg denne og oppgi sikkerhetskoden din
 • Trykk på Legg til et fingeravtrykk
 • Følg anvisningene, akkurat slik som i oversikten lenger opp i saken
 • Gjenta prosessen med så fingre du ønsker – opptil fem ganger totalt

Andre smarte tips og triks til iOS: