Søk
Meny

Vi har testet iOS 12 – dette er nyhetene!

Forvent en kjappere og mer effektiv mobilopplevelse.

Det er ikke lenge til Apple slipper iOS 12, den nyeste versjon av operativsystemet til iPhone og iPad.

Etter en stunds testing av iOS 12, er det tydelig at Apple med denne oppdateringen har mye spennende i ermet – blant annet kan du forvente en kjappere iPhone eller iPad.

Her er noen av de største iOS 12-nyhetene du kan glede deg til:

Alt går kjappere

En av de viktigste nyhetene med iOS 12 er nemlig alt som er gjort under panseret for at din iPhone eller iPad skal oppleves kjappere.

iOS 12 kan installeres på alle iPhone-modeller fra Phone SE / iPhone 5s og oppover, og kanskje er det spesielt på de eldre modellene at du virkelig vil merke effekten av oppdateringen.

Dette merker vi umiddelbart i måten hele mobilen rett og slett føles mer responsiv, enten det er handler om å sveipe fram menyer, åpne apper eller hurtigstarte kameraet med et høyresveip fra låst skjerm.

Faktisk påstår Apple at denne kamerasnarveien nå er opptil 70 prosent kjappere, mens tastaturetpanelet dukker opp 50 prosent raskere. Apper skal på sin side starte dobbelt så kjapt, selv når mobilen jobber hardt.

Du får større kontroll over tidsbruken

Fra før har du kunnet få en detaljert oversikt over hva som trekker mest batteri av alle iPhone-appene. Men vel så viktig er muligens hva du faktisk bruker tiden din på når du er på mobilen?

Noen vil sikkert få en liten aha-opplevelse når de begynner å utforske den nye «Skjermtid»-funksjonen på iPhone. Her finner du i klartekst hvor mye tid du har brukt på forskjellige sysler – fordelt på type aktivitet, men også helt ned på app-nivå.

Og synes du at det kanskje var litt i overkant mye tid brukt på Pokémon GO! eller Facebook-appen? Da kan du sette opp egne appgrenser, som begrenser bruken av spesifikke apper til en tid du selv definerer.

Du kan også aktivere en funksjon kalt «Skjermfri tid», som bare lar deg bruke forhåndsgodkjente apper (i tillegg til telefonsamtaler) i tidsrommet du har angitt.

Mye moro med animojier

I tillegg til at eiere av iPhone X kan leke seg med fire helt nye animojier – koala, tiger, spøkelse og T-Rex – kan disse også brukes på stadig flere måter.

Enten det er i en melding eller i en Facetime-samtale, kan du nå fremstå som din «spirit emoji». Denne gjenspeiler din ansiktsmimikk, enten du er sur eller blid – og kan nå også rekke tunge om du gjør det.

Finner du ikke noe som passer for deg blant de forhåndslagde animojiene, kan du også lage din egen – noe som selvfølgelig har fått navnet «memoji». Velg blant mange mulige farger, klær, hårstiler og så videre, og vis en helt ny side av deg selv til verden.

Animojiene fungerer bare på iPhone X, takket være det spesielle dybdekameraet i front. Men også de som ikke har en slik mobil kan leke seg med noe nytt i Facetime og iMessage, i form av en rekke kule filtre, klistremerker og teksteffekter.

Rydd opp i alle varslingene dine

Synes du det av og til kan bli litt mye mas fra enkelte apper, men har ikke lyst til å slå av varslingene helt?

Når du i iOS 12 nå kan redigere hvordan du vil se app-varsler direkte på låseskjermen, blir det forhåpentlig enklere å få litt mer oversikt – og fred, om du ønsker.

I stedet for at alle varslene ligger hulter til bulter, kan du nå gruppere dem etter app – og «samle» alle varslene fra for eksempel iMessage, om det skulle bli mange av dem.

Siri vil etterhvert også kunne hjelpe til med å rydde opp i varslene. Ser den kunstige intelligensen at du aldri trykker på et varsel fra en bestemt app, vil hun for eksempel kunne foreslå at disse like godt kan bli skrudd av. 

Bedre personvern

Godt å vite er det også at Apple går ganske langt i å beskytte personvernet ditt på nett. Derfor har selskapet som standard valgt å deaktivere mange av informasjonskapslene («cookies») som gjerne følger med delingsknapper fra sosiale medier og lignende på nettet.

Dermed kan du ikke spores av forskjellige aktører (gjerne annonsører) på nettet, uten at du eksplisitt gir samtykke til det.

I tillegg kommer disse nyhetene i iOS 12:

  • Med AR Kit 2 kan du få enda bedre opplevelser med utvidet virkelighet. Du kan blant annet sende virtuelle ting i meldinger eller via e-post, som mottakeren kan se i «levende live» via sin egen skjerm.
  • Det blir lettere å dele bildealbum fra spesifikke hendelser eller steder med andre, via iCloud. Samtidig blir det lettere å søke i egne bilder, med spesifikke steder og nøkkelord.
  • Om du ofte gjør spesifikke ting på mobilen som en del av din daglige rutine, kan du nå enkelt «automatisere» med god hjelp fra Siri. I stedet for å gjøre samme ting, steg for steg i apper, kan du nå lage en «snarvei» – som også kan settes igang med en stemmekommando.
  • Mange av Apples egne apper har fått et ansiktsløft, og i enkelte tilfeller ny funksjonalitet – for eksempel aksjekurser, iBooks og taleopptak.