Søk
Meny

Dette er nyhetene i iPadOS 13.4.1

Tirsdag 24. mars slipper Apple nyeste versjon av iPad-operativsystemet iPadOS, denne gang med versjonnummer 13.4. Selve oppdateringen finner du i Innstillinger > Generelt > Programvareoppdatering.

Som alltid medfører en ny versjon av iPadOS en rekke små og store forbedringer under panseret, men du kan også forvente flere nye og spennende funksjoner – som disse:

Oppdateringer i iPadOS 13.4.1

Det har også kommet en liten oppdatering i iPadOS 13.4.1, som retter en feil som førte til at enheter som brukte iPadOS 13.4, ikke kunne delta i FaceTime-samtaler med enheter som brukte iOS 9.3.6 eller eldre eller OS X El Capitan 10.11.6 eller eldre.

På 12,9-tommers iPad Pro (fjerde generasjon) og 11-tommers iPad Pro (andre generasjon) er det også rettet en feil som førte til at det ikke var mulig å slå på lommelykten ved å trykke på lommelyktknappen i kontrollsenteret eller på låst skjerm. Samtidig rettes en feil i Innstillinger-appen som førte til at det ikke var mulig å aktivere Bluetooth fra hurtighandlingsmenyen på Hjem-skjermen.

Støtte for mus og styreflater

Med iOS 13.4 åpner Apple, noe overraskende, opp for at du kan bruke en mus eller styreflate på en iPad.

Dette sammenfaller med lanseringen av nye iPad Pro, samt det nye tastaturet med en styreflate som kan kjøpes til dette. Men det er altså ikke bare iPad Pro som får støtten – men også alle andre iPader.

Hvordan skal så dette virke i praksis på et operativsystem som ikke tradisjonelt er blitt brukt med en muspeker? Noen steder vil den fungere som en slags «hybridløsning» med en slags touch-assistent, mens den for eksempel i en tekstbehandler eller regneark vil la deg markere tekst eller flytte posisjon – som på en datamaskin.

I tillegg vil utviklere nå kunne støtte spesifikke musfunksjoner i appene de lager – noe som kanskje også åpner for mer avanserte mobilspill fremover?

Deling av iCloud-mapper

Etterhvert har du kanskje mange filer lagret i Apples iCloud-sky – men frem til nå har det ikke vært bare-bare å dele disse med andre.

Det endrer seg i iOS 13.4, der du nå får mulighet til å dele hele iCloud-mapper med andre, via Filer-appen. Dermed slipper du å måtte gå innom andre delingstjenester om du har store eller mange filer du vil ha sendt til noen andre via nett.

Nye Memoji-klistremerker

Din unike «memoji»-figur kan få mer å gjøre med ni nye klistremerker – blant annet «hjertefjes», «skjermtid», «fest» og «snøfting»:

«Felleskjøp» av apper til iPad og Mac

Litt irriterende er det jo å ha kjøpt en app på en iPad eller iPhone – for så å oppdage at du må kjøpe den på nytt om du vil ha samme program på Macen din.

Sammen med de nye OS-versjonene til iPad, iPhone og Mac, kommer det også nye utviklerverktøy som gjør det mulig for utviklere å «slå sammen» samme app på tvers av plattformene, slik at du ikke må kjøpe det som i praksis er samme app to ganger. Dette gjelder også for ekstrainnhold og utvidede funksjoner du kjøper inni selve appen.

Ny verktøylinje i Mail-appen

Litt mer avanserte funksjoner har aldri skadet i et mail-program – ei heller på iPhone. Når den innebygde Mail-appen med 13.4 nå får en ny (og alltid synlig) verktøylinje med fire vanlige funksjoner – slett, flytt, svar og skriv ny e-post – så er det altså helt velkomment.