Søk
Meny

Dette er de 13 største iPhone-nyhetene i iOS 13

Nattmodus, bedre ytelse og mye mer. Se alle nyvinningene!

Apple har som ventet gitt oss en liten forsmak på hva vi kan forvente av iOS 13.

Dette er den kommende versjonen av iPhone-operativsystemet – og faktisk den første som bare er til iPhone, ettersom iPad nå får sitt eget operativsystem i iPadOS.

Det er mange store nyheter å se frem til i iOS 13 – og her er 13 av de største:

1. Du får en kjappere mobil

En av de største oppgraderingene som følger med iOS 13 vil du kanskje ikke se – men du vil i det minste merke det i den daglige bruken av mobilen.

For eksempel vil det nå gå 30 prosent kjappere å låse opp mobilen med FaceID. Og ettersom alle appene har fått en ny måte å «pakkes inn» på, vil de bli raskere å både laste ned og oppdatere – samt at de vil starte opp omtrent dobbelt så kjapt.

2. Nattmodus

Denne har mange av oss nattravner ventet lenge på: Med den nye nattmodusen vil operativsystemet og alle av de medfølgende iPhone-appene kunne vises i en egen nattmodus, noe som i praksis betyr at den hvite bakgrunnen blir svart, med lys skrift. Dette gir langt mindre sjenerende lys om du bruker mobilen i mørke omgivelser – for eksempel på et ellers mørkt soverom.

Funksjonen er også tilgjengelig for alle app-utviklere, som lett kan oppdatere sine apper slik at disse også blir «mørke» når du aktiverer nattmodusen i kontrollpanelet.

3. Sveipe-tastatur

«Velkommen etter», hører vi muligens Android-brukere nå si – eventuelt dem som lenge har hatt denne muligheten også på iPhone via tredjeparts-apper. Uansett får alle iPhone-brukere nå muligheten for å sveipe fram ord på tastaturet med en funksjon Apple kaller «Quick Path».

Dette betyr at du slipper å trykke på hver bokstav i ordet du vil skrive, men i stedet kan dra fingeren kjapt mellom bokstavene uten å løfte fingeren av skjermen. Mobilen skjønner da automagisk hvilket ord du vil skrive, og forhåpentligvis har du brukt mindre tid på å knote frem budskapet ditt.

4. Helt ny Apple Maps

Om du ikke har brukt Apple Maps på en stund, er du neppe alene – til det har Google Maps lenge hatt et litt for stort forsprang i presisjon og brukervennlighet.

Det er noe Apple nå har tatt på ramme alvor når de har bygget opp kartappen sin helt fra bunn, med lovnad om langt flere kartdetaljer og forlokkende funksjoner. Blant annet «Look Around», som lar deg bevege deg nær sømløst på gatenivå – en funksjon det skal bli spennende å se hvor godt vil fungere her i Norge.

5. Mange andre iPhone-apper blir også «nye»

Det skulle bare mangle at flere av de medfølgende appene på iPhone også får en liten oppdatering. For eksempel får Påminnelser-appen bedre og mer oversiktlige måter å organisere alle gjøremålene dine på, og Notater får blant annet en ny galleri-modus. Også CarPlay får sin største oppgradering hittil.

6. Bedre redigering og visning av bilder og videoer

På bildefronten skjer det mye med iOS 13.

Når du skal se på bildene dine, vil disse kunne presenteres på innbydende vis – kuratert av mobilens innebygde maskinlæring, som blant annet kan skjule mindre vellykkede bilder og duplikater. Dette gjør det lettere å finne og gjenoppdage tidligere hendelser, som kan grupperes basert på tid og sted.

Også redigering av bilder og videoer blir lettere med en ny og mer tilgjengelig verktøykasse. For eksempel kan du øke eller minske graden av effekter med et sveip, og du kan nå også beskjære og rotere videoer.

Du har også mulighet til å styre lyssettingen i bilder tatt med portrettmodusen direkte i Bilder-appen. Dette gjør at du virtuelt kan flytte lyset nærmere eller lengre unna et ansikt for ønsket effekt.

7. Profilbilder – ekte, eller animerte

Vi kjenner godt til fenomenet «profilbilder» – men det er ikke før nå at dette også kommer til Meldinger-appen på iPhone. Når Apple nå lar brukere sette egne profilbilder som kan deles med andre iPhone-brukere, skjer det imidlertid ikke uten et visst bravur: Utover et vanlig foto, kan du også bruke en Animoji eller en selvkomponert Memoji – altså en animert figur du nå kan forme etter eget bilde med enda flere utseendevalg.

8. Støtte for ekstern lagring

Kanskje ikke noe den jevne iPhone-brukeren har behov for ... men for dem som trenger dette, er det en stor nyhet: Ved hjelp av en overgang du plugger inn i lightning-porten, kan du nå lagre og lese innhold fra minnepinner eller minnekort via Filer-appen.

9. Bedret privatliv

Apple har lenge lagt til rette for at du kan opptre med et snev av privatliv på nett, ved å begrense hvor mye andre aktører kan spore dine handlinger. Nå styrker de denne satsingen med en mer privat måte å logge seg raskt inn i andre apper og nettsteder. «Logg inn med Apple»-funksjonen er ikke ulik muligheten du gjerne har til å bruke Google- eller Facebook-kontoen din til å logge kjapt inn rundt om på nettet – men med Apple-løsningen vil ikke Apple spore din bruk av appen eller nettstedet, slik de andre aktørene gjør.

I de tilfellene der nettsteder eller app-utviklere krever en e-postadresse, kan du få laget en tilfeldig generert mailadresse utelukkende til denne ene aktøren – som videresender mailen til deg. Begynner aktøren å sende for mye mail, kan du bare slette adressen.

Du får nå også mulighet til å velge å dele posisjonen din med apper én gang – slik at de også må spørre på nytt neste gang du bruker appen.

10. Lettere å finne både venner og tapt mobil

De to appene Finn iPhone og Finn venner slås nå sammen, slik at du kan finne fram til både vennene og enhetene dine i én og samme app.

11. Volum-indikatoren tar mindre plass

Når du senker eller øker volumet på iPhone i dag, vil du litt for ofte få en volum-indikator som dekker det meste av det du holder på med på skjermen. Nå gjør endelig Apple noe med dette vesle irritasjonsmomentet, og flytter indikatoren opp i venstre hjørne ved den fysiske volum-knappen – der den raskt forminskes til en tynn strek langs kanten.

12. Lyddeling via AirPods

Om både du og vennen din har AirPods, kan dere nå dele lyden på en iPhone – enten dere vil høre på samme låt, eller se en film sammen.

13. Mer naturlig stemme på Siri

Sakte, men sikkert begynner Siri å høres mer ut som et ekte menneske. I det minste på engelsk, der stemmen nå får en solid overhaling. Er det lov å håpe på at det samme snart også kan skje med den norske stemmen?