Søk
Meny

Alt du trenger å vite om iPhone 11 og iPhone 11 Pro

– Den høyeste videokvaliteten noensinne i en smarttelefon, lover Apple.

Som forventet annonserte Apple tirsdag kveld ikke bare én ny iPhone-modell – men hele tre.

Først ut var iPhone 11, den rimeligste modellen. Med en skjerm på 6,1 tommer kan den blant annet skilte med mer muskler og en imponerende vidvinkelfunksjon.

For dem med hakket flere ambisjoner, lanserte Apple også sine første «Pro»-modeller av en iPhone noensinne: iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max.

Som navnene tilsier er disse modellene noen ordentlige kraftpakker – her er det du må vite om de spennende nykommerne.

Nok kraft under panseret

Felles for alle de tre nye iPhone-modellene er at de kan skilte med mer enn nok ytelse – levert av den splitter nye Apple-chipen A13 Bionic.

Denne sørger for 20 prosent mer kraft på både utregninger og grafikk sammenlignet med fjorårets iPhone Xs-modeller, og kan med det levere fra seg til de aller fleste av dine daglige gjøremål – og litt til.

Chipen er også spesialdesignet for mer effektiv maskinlæring, noe som ikke bare gir oppgavene dine en bedre flyt – men også garanterer bedre bilder og videoer (mer om dette nedenfor). De gangene du imidlertid ikke trenger så mye kraft, sørger prosessoren automatisk for å roe seg ned, slik at batteriet ikke tappes unødvendig fort.

Dette betyr ifølge Apple at iPhone 11 skal kunne holde en time lengre enn iPhone Xs, mens iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max holder henholdsvis fire og fem timer lengre enn iPhone Xs og iPhone Xs Max.

iPhone 11 kommer i mange friske farger – og den er selvfølgelig vann- og støvsikker.

iPhone 11 kommer i mange friske farger – og den er selvfølgelig vann- og støvsikker.

To kameraer på iPhone 11

På baksiden av iPhone 11 finner du to kameralinser, som Apple selv omtaler som «vid» og «ultra-vid» – den siste er i praksis en kjærkommen 120-graders vidvinkellinse som lar deg få med langt flere omkringliggende detaljer i bildene du tar.

Enten du befinner deg i store landskap eller i små rom, har det til nå gjerne vært vanskelig å fange hele bildet. Muligheten du nå har til å ta et «steg tilbake» med iPhone 11, og dermed få med fire ganger så mye av scenen du vil fange opp, vil garantert komme godt med enten du er på ferie eller fest.

Begge linsene jobber forøvrig tett sammen, noe som både sikrer flytende overganger når du zoomer inn og ut i de sylskarpe 4K-videoene dine – samt at det gir et enda bedre resultat i portrettmodusen. Noe senere i høst vil også en smart HDR-funksjon være på plass, der mobilenes evne til maskinlæring bruker info fra åtte automatisk oppfangede «støttebilder» til å fylle ut detaljer og skygger ned til minste detalj.

Så må vi ikke glemme den automatiske nattmodusen, som etter alt å dømme er svært effektiv – noe vi også kan takke maskinlæringen og samarbeidet mellom flere linser for.

Nattmodusen på de nye iPhone-modellene imponerer.

Nattmodusen på de nye iPhone-modellene imponerer.

Enda mer kamera-snacks i Pro-modellene

For deg som ikke er fornøyd før du har det aller beste mellom hendene, er det sannsynligvis mye moro å hente i de to nye iPhone Pro-modellene.

Både iPhone 11 Pro og den noe større iPhone 11 Pro Max kan skilte med et trippelkamerasystem på baksiden, som samlet sett gir foto- og filmmuligheter på et svært viderekomment nivå.

De tre linsene er henholdsvis «vid», «ultra-vid» og «telefoto», noe som gir det et firedobbelt optisk spillerom i zoom-nivåene.

De tre linsene på baksiden av iPhone 11 Pro jobber tett sammen – et godt utgangspunkt enten du tar bilder eller 4K-videoer.

De tre linsene på baksiden av iPhone 11 Pro jobber tett sammen – et godt utgangspunkt enten du tar bilder eller 4K-videoer.

Mulighetene du vil ha til å fange sylskarpe og svært detaljerte bilder – enten det er snakk om stills eller levende bilder – er ifølge Apple helt uovertrufne med de nye trippelkamerasystemet til iPhone 11 Pro-modellene, godt hjulpet av en «cinematisk» bildestabilisator.

Selv i dårlig lys vil mobilene klare å fange opp bilder med et høyt detaljnivå, mye takket være telefotolinsen som med en større blenderåpning på ƒ/2.0 slipper inn 40 prosent mer lys enn det iPhone Xs klarte.

Med QuickTake-funksjonen kan du enkelt ta en video inne i bildemodusen ved å holde utløserknappen inne.

Med QuickTake-funksjonen kan du enkelt ta en video inne i bildemodusen ved å holde utløserknappen inne.

Mest imponerende – og nyttig for svært mange som jobber med video – var muligheten til å fange opp video fra flere av mobilens linser ... samtidig. Via appen Filmic Pro, som lanseres senere i år, kan du velge hvilke av utsnittene du vil lagre som separate filmer – dette gjelder også frontkameraet. I praksis betyr dette at du kan fange en scene med flere bilder samtidig, for eksempel ved å filme to personer som snakker med hverandre mens de faktisk fører samtalen.

Litt moro er det også at frontkameraet nå kan fange opp saktefilm i 120 bilder i sekundet, noe som åpner for det Apple kalte «slofies» – selfie-videoer i slow motion. Ansiktsristefilmer ohoi!

For at du skal kunne se hva som befinner seg «utenfor» bildet i den vanlige fotomodusen, vises det du potensielt går glipp av i rammen rundt – vil du ha det med, er det kjapt gjort å endre utsnitt ved å zoome ut.

For at du skal kunne se hva som befinner seg «utenfor» bildet i den vanlige fotomodusen, vises det du potensielt går glipp av i rammen rundt – vil du ha det med, er det kjapt gjort å endre utsnitt ved å zoome ut.

Krystallklare skjermer og friske farger

De to Pro-modellene har OLED-skjermer på henholdsvis 5,8 og 6,5 tommer – disse kalles Super Retina XDR, og er i stand til å levere HDR-bilder med en lysstyrke på hele 1200 nits. iPhone 11 har på sin side en LCD-skjerm (Liquid Retina HD) som også lar bildene og videoene dine skinne.

iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max kommer i fire forskjellige farger, blant annet en helt ny «midnattsgrønn», og du kan velge mellom modeller med 64GB, 256GB eller 512GB lagringsplass. iPhone 11 leveres på sin side i seks farger – lilla, grønn, gul, hvit, svart og rød – og du kan velge mellom 64GB, 128GB og 256GB.

Alle mobilene lanseres den 20. september – sørg for å melde deg på interesselisten for å kunne være blant de første til å forhåndsbestille!