Søk
Meny

Nå får du «ny» iPhone: Slik er iOS 16

iOS 16: Dette er nyhetene

Den nye versjonen av Apples operativsystem oppgraderer iPhone med spennende egenskaper og funksjoner. Her er noen av høydepunktene i iOS 16.

Rett som det er, oppdateres Apple-produktene dine. Som oftest innebærer dette finpussing, fiksing av kjente småproblemer og lignende.

Unntaket er hver høst, når Apple rykker opp til neste hele tall i versjoneringene av operativsystemet iOS. Nå har vi kommet til den 16. i rekken – noe som betyr store og spennende forandringer på iPhonen din.

iOS 16 er nå tilgjengelig for alle, og om din iPhone ikke oppdaterer seg automatisk kan du gjøre det manuelt under Innstillinger > Generelt > Oppdatering. Under har vi samlet noen av de viktigste nye funksjonene.

En helt ny låseskjerm

En av de første forandringene du vil støte på når du laster ned nye iOS 16 vil sannsynligvis også være den største: Låseskjermen har fått en helrenovering.

Skjermen som én gang bestod av kun et klokkeslett og et par essensielle knapper, vil nå kunne skreddersys etter dine personlige behov. Du kan også sette opp flere typer låseskjermer, og bytte mellom disse slik du ønsker (les mer under).

Viktigst av alt gir iOS 16 deg mulighet til å legge til widgets, som viser alt fra været til treningsinformasjonen din til dagens astrologiske forhold.

iOS 16: Ny låseskjerm

Låseskjermens nye funksjoner minner mye om hvordan Apple Watch-skjermen fungerer, så sjansen er stor for at veldig mange av dine favorittapper vil kunne benyttes som widgets her. 

I tillegg vil du også kunne tilpasse skjermens design til den minste detalj. Foretrekker du en annen skrifttype? Eller kanskje du har lyst på et helt annet fargetema på skjermen? I iOS 16 blir alt dette mulig å endre på. 

Fullt fokus – også med varsler

Blant de nye satsingene i iOS 16 er økt vektlegging på ulike «Fokus»-moduser. Mange av oss har allerede blitt godt vant til (og glad i) de forskjellige Fokus-modusene på iPhone, som for eksempel demper varsler mens du er på jobb eller ligger og sover.

Ved å knytte spesifikke låseskjermer, innstillinger for varslinger og forskjellige widgets til ulike Fokus-moduser, kan du i iOS 16 tilpasse disse fokus-modusene langt mer enn du tidligere har kunnet. 

Her vil det for eksempel være mulig å sette opp en Fokus for jobb som ikke viser deg varsler fra private e-postkontoer eller sosiale medier i arbeidstiden, og en Fokus-modus for fritid som skjermer alt fra jobblivet.

iOS 16: Større fokus-valg

Angre meldinger du har sendt

Har du noensinne sendt en litt uheldig melding eller i et flaut øyeblikk tekstet noe til helt feil person? Med iOS 16 er redningen endelig her. 

En av funksjonene som har skapt størst overskrift i kjølvannet av avsløringen er nemlig Meldinger-appens nye mulighet til å angre eller redigere sendte meldinger. 

Har du skrevet noe feil eller ønsker å omformulere en tekstmelding, har du 15 minutter på deg etter du sendte meldingen til å angre på sendingen. Dette fjerner meldingen fra enheten til både avsender og mottaker for godt. 

For å benytte deg av funksjonen trenger du bare trykke på meldingen du har sendt og holde på boblen til du får opp muligheten til å angre på meldingen. 

Merk: Dette vil kun være mulig for iMessage-meldinger. Vanlige SMS kan fortsatt ikke angres. 

iOS 16: Angre sending av meldinger

Tar Live Text til et nytt nivå

En av Apples desidert kuleste funksjoner fra iOS 15, Live Text, får også en solid oppgradering i nye iOS 16.

Funksjonen har tidligere latt deg kopiere tekst direkte fra bilder du har tatt – men dessverre ennå ikke av norsk språk.

Nå vil funksjonen også kunne hente tekstinformasjon fra videoer som du pauser … og kanskje kan vi håpe på at dette også gjøres tilgjengelig for oss her på berget?

Andre endringer og nye funksjoner:

  • Mail-appen får forbedrede muligheter for planlagte sendinger, samt muligheten til å angre meldinger i en kort periode. 

  • Varslinger kan vises som en utvidet liste eller stablet på låst skjerm, eller du kan velge å skjule dem. Og de vises nederst på skjermen, der de ikke forstyrrer deg.

  • Tryggere pålogging med «passnøkler» – en helt ny påloggingsmetode som er gjennomgående kryptert og beskyttet mot nettfisking og datalekkasjer. Dette skal være en sikrere løsning enn alle vanlige former for tofaktorautentisering, og kan også brukes på enheter som ikke kommer fra Apple.

  • Apple Pay får mulighet for ordresporing og oppbevaring av kvitteringer i Lommebok-appen

  • iCloud får et delt bildebibliotek som lar deg enklere dele opplevelser og bildemapper med personer du ønsker, for eksempel familien. 

  • Med «Live Activities» vil du få oversikt over ting som skjer i øyeblikket, som for eksempel matleveranser, i stedet for å motta mange varsler fra samme app. 

  • Takket være kunstig intelligens kan du enkelt «løfte» et motiv fra et bilde, eller isolere motivet ved å fjerne bakgrunnen. Dette er tilgjengelig i blant annet Bilder, skjermbilder, Hurtigvisning og Safari.

  • Det blir lettere å velge de riktige foreldrekontrollene når du oppretter kontoer for barn. Angi innstillinger for alderstilpasset innhold, Skjermtid, deling av posisjon og mer. Skjermtid-forespørsler fra barna dine blir vist i Meldinger, slik at du enkelt kan godta eller avvise dem.

iOS 16 vil fungere på alle iPhone-modeller fra iPhone 8 og iPhone SE (2. gen.) eller nyere.