Søk
Meny

iPhone blir helt ny med iOS 14

iOS14 på iPhone

Helt ny hjemskjerm med widgets – og flere andre store nyheter. Se oversikten her!

Med appene pent stilt opp på rad og rekke, er hjemskjermen på iPhone et kjent skue gjennom mange år. Men denne hjemskjermen har nå fått en solid overhaling med iOS 14 – den nyeste versjonen av operativsystemet på iPhone.

Nå introduseres nemlig muligheten for å ha såkalte widgets av forskjellige størrelser direkte på hjemskjermen – noe som vil gi deg kjappere oversikt over akkurat det du selv måtte ønske. I tillegg vil nye muligheter for å rydde i appene dine gi en mer oversiktlig iPhone.

En hjemskjerm tilpasset dine behov

En widget er en liten «snutt» av en app, som tilbyr en enkel oversikt eller funksjon uten at du må åpne selve appen. Dette kan være et lokalt værvarsel, en kjapp nyhetsoppdatering, når neste buss går fra din nærmeste holdeplass, neste kalenderoppføring, og så videre.

Konseptet med widgets på hjemskjermen er kjent for de fleste Android-brukere, som har hatt denne muligheten i en årrekke. iPhone har også hatt widgets i noen år, men du har da måttet sveipe til siden fra hjemskjermen for hente dem fram.

Med iOS14 vil du selv kunne styre hvilke widgets du selv vil plassere direkte på førsteskjermen – eller andre, tredje og så videre. Du kan styre størrelse og ønsket innhold fra appene som tilbyr slikt innhold, og plassere dem der du vil.

Du kan også lage en «smart stack» med widgets, basert på appene du bruker mest. Disse vil da vise frem den rette widgeten automatisk, til passende tidspunkt gjennom dagen, basert på ditt bruksmønster.

App-bibliotek i iOS14

OVERSIKT: Det blir lettere å få oversikt over alle appene dine i iOS14. Foto: Apple

Tar mindre plass

Enten telefonen ringer, eller du skal bruke Siri, har dette «tatt over» hele skjermen. Med iOS 14 vil slike hendelser bli mindre «i veien» for det du ellers holder på med: anropet eller Siri-knappen kommer nå opp på en liten del av skjermen, mens du fortsatt kan se hva du holdt på med i bakgrunnen.

Samme prinsipp gjelder med den nye «bilde i bildet»-funksjonen, der du for eksempel kan minimere et FaceTime-vindu til en liten del av iPhone-skjermen – slik at du samtidig kan holde på med noe annet på skjermen.

Tilgang uten nedlasting av app

Med mange forskjellige tjenester i omløp, enten det er leie av sparkesykkel eller parkering, føles det ofte unødvendig å måtte laste ned egne apper for alle sammen.

Med nye «App Clips» kan du få tilgang til små deler av en app uten å måtte laste ned hele, for eksempel ved å scanne en QR-kode med kameraet eller «tæppe» med NFC-leseren. Perfekt om du for eksempel skal kjøpe en kaffe via appen til et sted du ikke ofte besøker.

Nytt «app-bibliotek»

Om du har mange apper, er det ofte lett å miste oversikten. Med det kommende «app-biblioteket» ønsker Apple å rydde opp i dette rotet, ved å gi deg rask tilgang til appene du har installert – og da spesielt dem du mest sannsynlig har bruk for.

Ikke ulikt «app-skuffen» på Android, vil du i dette biblioteket finne en automatisk sortert oversikt over alle appene dine, med større ikoner for dem oftest bruker. Biblioteket vil være tilgjengelig fra hjemskjermen, slik at du slipper å bla og bla for å finne det du er ute etter (med mindre du allerede har vært flink til å lagre apper i mapper).

Telefonen ringer i iOS14

IKKE BLI AVBRUTT: Du må ikke lenger stoppe opp med alt du driver med om noen ringer. Foto: Apple

Nye iMessage-funksjoner

Apple tar også noen store steg med Meldinger-appen sin, tilsynelatende for å komme konkurrenter som Facebook Messenger og WhatsApp i møte. Øverst i Meldinger-appen kan du nå «feste» ni av dine favorittsamtaler for enkel tilgang – enten det er med en kontakt eller en gruppesamtale med flere.

Med en grafisk overhaling blir det også lettere å følge flyten i gruppesamtaler (disse kan også få et eget gruppebilde). Samtidig blir det mulig å «tagge» andre i samtalen, for å fremheve dette for dem – du kan deretter stille inn varslene dine, slik at mobilen bare plinger når du blir «tagget» av noen andre i løpet av en gruppechat. Og for at gruppechaten ikke skal spore helt av i alle retninger, kan dere skape egne undertråder i samtalen.

Andre iOS 14-høydepunkter:

 • Memoji-klistremerkene får større mangfold – med flere hodeplagg og hårstiler.

 • Apple Maps blir bedre – spesielt for syklister, som får detaljerte reiseruter (inkludert hvor du må bære sykkelen).

 • iPhone kan simultanoversette direkte mellom 11 språk, via både tekst og tale (og nei, norsk er ikke blant dem).

 • Siri lar deg nå sende lydmeldinger.

 • Hjem-appen, som lar deg styre smarthjemmet ditt, får en grafisk overhaling – og flere muligheter for automatisering. Med ansiktsgjenkjenning kan også dørklokka vite hvem som ringer på, og varsle deg basert forskjellig basert på hvem det er.

 • Safari lar deg nå oversette nettsider mellom syv språk. Nettleseren vil også varsle deg om noen av passordene du bruker er usikre (basert på om de blir oppdaget i passord-lekkasjer på nett)

 • Du kan nå starte den (kliss nye) bilen din med en digital bilnøkkel lagret i lommeboka på iPhone (og Apple Watch) – selv fem timer etter at mobilen din er tom for strøm. Først ut av bilprodusentene til å støtte dette er BMW. Med denne funksjonen kan du også lett dele bilnøkkelen din med andre.

 • For deg som har AirPods, er det også fint å vite at det nå blir lettere å hoppe mellom forskjellige Apple-enheter – byttet av sammenkobling skjer automatisk. Og med AirPods Pro får du nå en dynamisk surround-lyd, da proppene kan registrere hodebevegelsene dine (du kan også koble flere AirPods Pro direkte til Apple TV 4K)

 • Det blir nå lettere å se hvilke apper som vil registrere hva – allerede i AppStore kan du lett se hva appen vil be om av tilganger, slik at du kan styre unna om du synes det er et for stort innhogg i privatlivet. Du kan også velge å dele din omtrentlige posisjon med apper som for eksempel værvarsel og lokale nyheter, der nøyaktig posisjonsdata ikke er nødvendig.

 • Et nytt varsel vil også fortelle deg hver gang en app har tilgang på mikrofonen eller kameraet.

 • … og mye mer – du kan se den komplette oversikten over alle nyhetene i iOS14 hos Apple.