Søk
Meny

Slik tar du kontroll over iPhone-appene som sporer deg

Mobilsporing på iPhone

Følger du denne guiden kan du ta kontroll over posisjonsdataene dine.

I lys av at NRK har avdekket hvordan apper samler inn og videreselger brukeres posisjonsdata, er det mange er mange blitt redde for å bli sporet.

Svært mange apper ber om tilgang til både det ene og det andre, og noen må bruke posisjonsdata for å fungere. Her tenker vi på treningsapper, værvarsling og mobilitetstjenester. Sannsynligheten er likevel stor for at flere av appene dine kan bruke posisjonsdata – uten at det er nødvendig.

Du kan enkelt begrense hvilke iPhone-apper som kan spore bevegelsene dine. Denne guiden tar utgangspunkt i iOS 13, men det er også mulig å gjøre dette på eldre versjoner av Apples operativsystem.

Slik gjør du det:

Aller først åpner du Innstillinger og blar deg nedover til Personvern. Her finner du valgmulighetene for hva de ulike appene har tilgang til – blant annet kameraet, kalenderen og selvfølgelig posisjonsdata.

Mobilsporing på iPhone

Øverst finner du menyvalget Stedstjenester og går du inn der ser du en bryter som stanser all posisjonsdeling. Det kan være fristende å «forsvinne helt», men husk at flere apper ikke vil fungere som de skal hvis du skrur Stedstjenester av helt.

Posisjonsdata på iPhone
Posisjonsdata på iPhone

Ser du derimot litt lengre ned, finner du en liste over alle appene dine med en grå tekst ved siden av der det står for eksempel «Aldri» eller «Ved bruk». Her kan du definere tilgangen for hver enkelt app, og du har fire valgmuligheter:

  • Aldri: Appen har ikke tilgang til dine posisjonsdata.
  • Spør neste gang: Hver gang du åpner appen blir du spurt om du ønsker å gi tilgang til posisjonsdata.
  • Når appen er i bruk: Appen har tilgang til posisjonsdataene dine når du bruker den, men mister denne når du avslutter appen.
  • Alltid: Appen har alltid tilgang til posisjonen din.
Posisjonsdata på iPhone

Det er opp til deg hvor streng du ønsker å være. Noen syns kanskje det er litt unødvendig å gi tillatelse hver gang en app åpnes, men det kan være lurt å velge at de fleste apper kun har tilgang til stedsdata når de faktisk er i bruk. Du bør i hvert fall skru av posisjonstilgangen for de appene du ikke tenker det er nødvendig for.

Bestem hva Apple kan bruke dataene til

Under Stedstjenester-listen med appene dine, finner du et menyvalg som heter Systemtjenester. Her kan du justere hvordan Apple skal kunne samle inn og bruke posisjonsdataene dine. Dette kan for eksempel være til analyser for forbedring av iPhone-tjenester, trafikktips og kart-appen.

Uavhengig av hva du gjør med de andre menyvalgene, er det lurt å skru på bryteren for Statuslinjesymbol. Det fungerer slik at hvis en app eller selve mobilen din samler inn posisjonsdata, får du opp et lite symbol øverst på mobilskjermen. Du vet dermed nøyaktig når posisjonsdata samles inn – og av hvem.

Posisjonsdata på iPhone
Posisjonsdata på iPhone