– Jeg legger «kakebaking» rett inn i svigermors kalender

«Antisupermamma»-blogger Kristine Storli Henningsen om triksene som får familien til å gå rundt.
Få orden på tidsklemma med Min Familie

– Jeg tror tidsklemma er et resultat av at begge foreldrene gjerne jobber fullt begge to. Da er det som regel mor som ender opp med å gå ned i stillingsprosent, og så skyves det aller meste over på henne, sier blogger og forfatter Kristine Storli Henningsen – også kjent som «Antisupermamma».

– Det er voldsomt mye som skal følges opp rundt barna – spesielt om man har flere. I tillegg kommer all organiseringen av familien som en helhet. Det er ikke alltid at alt går opp.

Synkroniserte kalendre

Henningsen er gift med «en IT-mann», som ifølge henne selv er svært god på å planlegge og systematisere ting.

Kristine Storli Henningsen blogger som Antisupermamma

«Antisupermamma»: Kristine Storli Henningsen. Foto: Privat.

– Han satte tidlig opp synkroniserte kalendre for hele familien, og vi har dermed en felles kalender som viser helt tydelig hva som skal gjøres, hvem som skal gjøre det – og når det skal skje. Det er noe vi neppe hadde klart oss uten i dag, sier Henningsen.

Hun priser seg lykkelig over en mann som er god på å holde orden. Samtidig har hun vært bevisst på å gi ham rom til å ta mye av dette ansvaret:

– Jeg ser at mange kvinner gjerne hopper inn og tar ansvar for ting, og glemmer å gi mannen sin mulighet til å ta grep på egenhånd. Da ender man gjerne med en sløvere mann ... og en frustrasjon over at han «ikke gjør nok».

Telenor lanserer i disse dager familie-appen Min Familie, som kan hjelpe til med å holde styr på alt i en travel familiehverdag.

I appen kan hele familien blant annet synkronisere sine kalendere, samt utveksle annen nyttig informasjon – og på den måten eliminere mye av «det vanlige maset».

Skriv ned alt!

– Det er viktig at alle får oversikten over alt som må gjøres, ned til minste detalj. Dermed kan spesielt kvinner få synliggjort alt de faktisk må gjøre for at familien skal gå rundt.

Dette gjelder ikke bare tradisjonelle avtaler, besøk og den slags – men også hverdagslige gjøremål som å smøre matpakker eller å kjøpe inn nytt regntøy til barnehagen, forteller hun.

– Mange får sjokk når de da ser hvor mye de faktisk gjør.

Få oversikt over alt i Min Familie

PRØV SELV: I Telenor-appen Min Familie kan du enkelt synkronisere kalendrene til alle i familien.

Planlegger hele uka

For å få full oversikt over alle oppgaver, setter Henningsen og mannen seg ned hver søndag for å planlegge den kommende uka ned til minste detalj.

– Det er oppgaver seg imellom er alfa og omega for å slippe «hvorfor har du ikke ...»-bitchingen. Ser vi at noe ikke er gjort, må man heller se på grunnen til det – og eventuelt endre på noe til neste uke, sier Henningsen, og legger til:

– Da snakker man sammen som om man jobber sammen. Noe man jo faktisk gjør når det er snakk en travel familie med flere barn.

Får hjelp der de kan

Selv om de planlegger og fordeler oppgaver, er det ikke alt ekteparet har tid – eller lyst – til å gjøre selv, forteller Henningsen.

– Kanskje er det noe som kan settes bort? Er det noe for eksempel besteforeldre kan gjøre?

Antisupermamma og barna

Henningsen prøver å få hjelp der hun kan. Med tre barn kommer det godt med.

Nettopp dette er noe hun selv har oppdaget verdien av, og omfavnet til fulle:

– Vi synkroniserte for eksempel svigermor inn i kalenderen vår. Hun elsker å bake kaker. Så nå får hun et varsel på mobilen sin hver gang det er en kake som skal bakes, sier Henningsen.

Klesskjøp til barna er det derimot hennes egen mor som får gjøre, ettersom hun ifølge Henningsen «er mer klesinteressert».

– Bruk besteforeldre til alt som kan delegeres bort, og få dem inn i kalendere. Bruk dem skamløst, mener nå jeg. Så får de heller trekke seg om de ikke vil.

Flere Antisupermamma-tips til travle barnefamilier:

  • Å mase, enten det er på unger eller menn, er sjelden en god strategi i lengden. Om du har mast i ti år uten at noe skjer, er det på tide å endre strategi og tenke nytt.
  • Mange har et «kvinne-gen» som sier at alt må være perfekt. Men må det egentlig det? Mange menn er flinkere til å si «er det så nøye», og lever godt med det.
  • Snakk sammen om alt som skal gjøres, og fordel oppgaver i en felles app eller kalender.
  • Ikke bare ha en kalenderoppføring som heter «bursdag». Husk at det skal sendes ut invitasjoner, kjøpes inn festmat, pynt og presanger, og ikke minst ryddes – alt dette bør være egne oppgaver med egne frister.