Søk

Online.no

Meny

Slik løser småbarnsfamilien tidsklemma

Handling, oppskrifter og barnehagehenting er ikke lenger avansert hverdagslogistikk. Slik fant Charlotte og Dag systemet som løser nesten alt ...

I MIN FAMILIE-APPEN KAN DU...

  • Føre inn ukeplanene til alle familiemedlemmene
  • Lage og fordele oppgaver for hele familien
  • Planlegge måltidene deres
  • Stryke ut varer direkte i appen etterhvert som du handler i butikken
  • Oppbevare WiFi-passord, kontaktpersoner, og lignende
  • Sjekke inn og dele plassering

Les mer og last ned appen her

– Vi har egentlig bryllupsdag i dag. Det er sånn det feires da, sier Charlotte Bayegan-Harlem humoristisk og setter et fat med boller på middagsbordet.

– Før skulle vi ha romantiske middager. Slik er det ikke lenger med barn, supplerer ektemannen Dag.

Mens ekteparet skal feire sin syvende bryllupsdag hjemme i eneboligen på Røa i Oslo, sitter sønnene Mathias (6) og Markus (3) og slapper av og ser på TV etter en lang dag. 3-åringen har hatt full dag i barnehagen mens storebror har vært på allidrett etter skoletid.

Med to foreldre i full jobb som jurister, et barnehagebarn og en skolestarter er tid en mangelvare. At Charlotte i tillegg reiser rundt og holder kurs for foreninger på kveldstid og Dag er politiker og vara i bystyret i Oslo, hjelper ikke på tidsklemma.

– Hvordan vil dere beskrive en vanlig hverdag?

– Sånn, sier begge to og ler og titter på lekene som ligger strødd utover og en full kjøkkenbenk.

– Det er et sykt heftig program. Det er latterlig at det går an, legger Charlotte til.

Slik takler de «middagskrisen»

Som mange nok kan kjenne seg igjen i, har det store spørsmålet «hva skal vi ha til middag?» vært en verkebyll for familien i hverdagen. Helt frem til i sommer. Da fikk ekteparet nemlig et tips som de på god vei opplevde at løste «middagskrisen» og gjorde matinnkjøpene langt enklere.

– I sommer gjorde det at vi kunne servere gjestene våre varierte og deilige lunsjer, middager og desserter hver eneste dag på hytta. Vi var til enhver tid nesten 10 personer til bords. Jeg tror ikke jeg hadde orket å planlegge og koordinere så mange retter til så mange personer over tid på denne måten, hvis vi hadde måttet sitte med penn og papir, sier Charlotte.

Hun viser til appen «Min Familie», som er utviklet for å organisere en hektisk hverdag enkelt. Appen er helt gratis og kan brukes av alle.

I appen har Telenor blant annet samlet en felles kalenderfunksjon, delt handleliste og en middagsplanlegger. På denne måten kan man samle alt på ett sted: både planene til familien, ukens middager, oppgaver som må gjøres og familiens passord til nett og strømmetjenester.

Appen utvikles hele tiden og det blir stadig lagt til nye tjenester for å gjøre hverdagen litt enklere.

– Det er så mye informasjon vi må samle knyttet til skolen, jobb, trening, ferier, bursdager og lignende. Det er ikke mulig å holde orden på alle familiemedlemmene i detalj. Men en app som kan hjelpe til å drifte en familieenhet i hverdagen, har jeg veldig tro på. Da kan man bruke den til å koordinere, planlegge og å holde orden, sier hun.

Dag og Charlotte bruker Min familie-appen aktivt i hverdagen - spesielt til å planlegge middager. (Foto: Brand Studio)

Dag og Charlotte bruker Min familie-appen aktivt i hverdagen - spesielt til å planlegge middager. (Foto: Brand Studio)

– Gjør matlagingen mer spennende

middagsplanleggeren i appen ligger det oppskrifter for ethvert måltid, som man med ett trykk kan legge inn i kalenderen. En rekke av oppskriftene er laget av bloggeren «Mat på bordet», som har Norges nest største matblogg.

– Det gjør både uken og matlagingen mer spennende. Jeg elsker alt som kan hjelpe oss til å få variasjon. Jeg synes det vanskeligste er å tenke ut nye middagsoppskrifter selv i en hektisk hverdag, sier Charlotte og legger til:

– Jeg husker en dag hvor vi skulle handle og jeg så at Dag var lite keen på å dra på butikken. Da ruslet guttene og jeg ut, og jeg kunne enkelt se hva Dag hadde lagret av oppskrifter og matvarer i appen. Vi slapp da å bruke helgen til å «gå igjennom handlelisten» og kunne i stedet fokusere på ting vi hadde lyst til å gjøre sammen.

I tillegg kan man enkelt fylle inn antall personer i hver oppskrift, og vips legger riktige mål seg inn i den digitale handlelisten. Handlelisten er tilgjengelig for hele familien slik at alle kan legge inn og stryke ut varer. Med det samler man hele middagsplanleggingen på ett sted.

– Tidligere har vi sendt tekstmeldinger og satt oss ned for å skrive. Da ble det også mye impulshandling. Nå får jeg oppskrifter rett inn i handlelisten og det tar bare et sekund å gjøre det, sier Dag.

Penn og papir eller app med oppskrifter? Se hvordan det gikk da familien skulle teste hva som var raskest:

Får lettere oversikt over hverdagen

Hektiske timeplaner for både store og små, har krevd at ekteparet har måttet sende hverandre datoer de skal bort på e-post. I tillegg har fritidsaktiviteter blitt lagt inn i jobbkalenderen.

Men med Min Familie-appen har familien en felles synkronisert kalender.

– Jeg synes det er veldig deilig å slippe å bruke jobbkalenderen på private ting. Før gjorde jeg det, og det synes jeg er litt feil bruk av jobbkalender, sier Charlotte.

Familien synes det er rart ingen har samlet alle disse funksjonene før.

– Du kan forholde deg til én side der du får samlet alt i ett. Det er et godt verktøy for å rydde og systematisere hverdagen, sier Dag.

– Løser den tidsklemma for dere?

– Tidsklemma vil alltid være der når man er i full jobb og har små barn. Men det er et hjelpemiddel for å gjøre det litt lettere.

Det er bare én ting de savner med appen.

– Vi savner at noen lager middagen for oss, sier ekteparet og ler.