Fått denne meldingen på din iPhone?

Følg disse tipsene for bedre plass på mobilen når minnet er fullt.
Når minnet er fullt, får du heller ikke tatt flere bilder

1. Slett apper og innhold du ikke bruker

Enkel sletting av apper

Det er enkelt å slette de største (og minst brukte) appene fra menyen - men de kan også slettes direkte fra hjemskjermen ved at du trykker lenge på app-symbolet og deretter krysser dem bort.

Det er lett å fylle telefonen opp med apper som du likevel ikke bruker i det lange løp. Noen av disse kan også være temmelig store – og da er det kanskje like greit å slette dem? 

For å se hva som tar opp mest pass på iPhonen din, går du inn på Innstillinger > Generelt > Bruk og velger «Administrer lagring» under Lagring. Her får du raskt overblikk over hvor du bør begynne ryddejobben. Kanskje er det et spill du ikke har spilt på år og dag som tar opp stor plass? Trykk på navnet, og velg «slett app».

Eventuelt kan du rydde direkte fra hjem-skjermen på telefonen ved å holde inne appen til den «rister» og trykke på det lille krysset i hjørnet. Merk også at mange apper lar deg lagre innhold inni appen, som offline-sanger i Wimp eller Spotify og diverse videoprogrammer. Ser du at dette tar opp mye plass, kan du gjerne slette det lokalt lagrede innholdet direkte inni appene.

2. Overfør bilder og videoer

Dette er gjerne den aller største synderen. Takket være det gode kameraet på de nyeste iPhone-modellene, krever bildene, og spesielt videoene du tar, mye lagringsplass.

Den tradisjonelle måten å flytte disse bildene fra telefonen, er å plugge den inn i en datamaskin og la standardprogrammer som Bilder eller iPhoto (på Mac) eller via bildeimporten (eller et annet program) på PC ta seg av importen. La gjerne importeringsprogrammet også slette bildene den har importert fra telefonen!

Litt tryggere og mer praktisk er det å sørge for at en skybasert tjeneste automatisk laster opp bildene dine fra telefonen – da har du også tryggheten i at minnene ikke blir borte om telefonen skulle forsvinne. 

Sjekk gjerne ut apper som MinSky, Google Foto eller Dropbox. Disse appene laster i det stille opp bildene dine hver gang du er tilkoblet et trådløst nett, og lar deg samtidig se på gamle bilder direkte via appene. Dette er også noe du kan gjøre via den innebygde iCloud-tjenesten på iPhone.

Når du er sikker på at bildene og videoene er trygt overført, kan du slette dem fra telefonen. Men du er ikke helt ferdig da heller, ettersom bildeslettingen på iPhone strengt tatt bare legger dem i «papirkurven» (slik at du kan hente fram bilder du eventuelt slettet ved en feil). 

Der ligger de i 30 dager, men du kan manuelt fjerne dem for godt ved å gå inn i Bilder-appen og se i «Nylig slettet»-mappen. Trykker «Marker» øverst i høyre hjørne, og deretter på «Slett alle». Vips: Masse ledig plass!

Om du bruker iCloud-bildebiblioteket, kan dette også føre til at telefonen laster ned bilder du strengt tatt ikke har plass til. Dette kan du skru av inne på Innstillinger > Bilder og Kamera

3. Rydd opp i meldingene dine

Det er mange år siden det bare var plass til ti SMS-meldinger på telefonen. I dag er standard-innstillingen på iPhone at den tar vare på absolutt alle SMS- og iMessage-meldinger du har fått – inkludert bildene og videoen som eventuelt følger med. 

Etterhvert kan denne meldingsboksen vokse seg stor. For å slette enkelttråder, kan du gå inn i Meldinger-appen og velge «Rediger» øverst i venstre hjørne. Marker trådene du ikke vil ha lenger, og trykk «Slett» nederst i høyre hjørne. 

Ønsker du ikke å gjøre dette manuelt i fremtiden, kan du gå til Innstillinger > Meldinger og bla deg ned til der det står Meldingslogg. Trykk på «Behold meldinger» og bytt fra «For evig» til enten «30 dager» eller «1 år», avhengig av hvor lenge du føler det bør gå før du kan gi slipp på meldingene dine ...

4. Rydd opp i musikk, videoer og podcasts

Ledig lagringsplass

Du kan raskt få litt ekstra ledig plass ved å slette innhold du ikke bruker - også inne i appene.

Er du som oss, er det gjerne lett å laste ned ting man har planer om å høre eller på – men som i stedet bare blir liggende. Ta gjerne en kikk i musikk-, video- og podcast-appene og se om det er noe du like gjerne kan slenge i søpla. 

Husk også at appene til strømmetjenester som Spotify, Tidal, Netflix og Viaplay etterhvert kan ta opp mye plass om du lagrer mye offline-innhold!

5. Tøm Safari-loggen og nettsteddata

Om det virkelig kniper og du ikke engang får tatt et viktig bilde, kan en rask (men gjerne midlertidig) løsning være å tømme loggen og nettsteddataene som Safari-nettleseren midlertidig lagrer på telefonen din. 

Gå inn i Innstillinger > Safari og trykk på «Tøm logg og nettsteddata» – det er ofte nok til å gi deg litt pusterom.

Populært på Online.no nå: