Hva er egentlig en skytjeneste?

Du kan lagre bildene og filene dine trygt – og mye mer.
Hva er en skytjeneste

De siste årene er det blitt snakket mye om «skyen». Ting lastes opp i «skyen», vi benytter oss av «skytjenester» ... men hva er det egentlig snakk om?

Enkelt forklart er en skytjeneste en databasert tjeneste, for eksempel lagring av bilder og dokumenter, som blir utført på et helt annet sted enn der du befinner deg – på servere og datamaskiner med enorm kapasitet.

Disse er gjerne svært godt sikret mot blant annet datainnbrudd og brann, slik at det du lagrer alltid er trygt.

At vi bruker ordet «sky» om disse tjenestene betyr at vi ikke lagrer ting lokalt, for eksempel på mobilen, pc-en, en ekstern harddisk eller lignende. Likevel har du alltid tilgang til alt, takket være dagens raske internettforbindelser.

Lagres trygt i skyen

I praksis betyr dette at du kan laste opp bilder, videoer eller filer til en skytjeneste fra mobilen din – og at disse ligger trygt lagret selv om mobilen skulle bli borte.

Du kan se bilder på flere enheter med Min Sky

At filene ligger i skyen, lar deg også se bildene dine på tvers av alle enhetene dine, enten det er en mobil, datamaskin eller et nettbrett. Du kan også jobbe videre på et dokument på en annen maskin enn det ble påbegynt på, ettersom selve filen ligger i skyen.

Tilgangen på filene dine kan skje via egne apper, i programmer eller direkte på datamaskinen din. Å få tilgang til filer, bilder og videoer du har lagret i skyen, er som regel så enkelt som å installere en app, eller logge inn på en nettside. Innholdet er det bare du som har tilgang til.

Sikres svært godt

For oss forbrukere, medfører skytjenester med andre ord at vi får en enklere og sikrere digital hverdag. I stedet for at alt må lagres og utføres lokalt på en enhet som kan mistes eller ødelegges, kan vi altså skyve alt videre «opp i skyen» – som vi jo alltid har rundt oss.

Skytjenester er egentlig store servere og datamaskiner på et annet sted enn du befinner deg

Filene du sender opp i skyen lagres trygt og sikkert på servere. Der kan du, og bare du, få tilgang til dem uavhengig av hva slags enhet du bruker, uansett hvor du befinner deg.

Å sende fra seg slike personlige filer på denne måten, krever at de forskjellige leverandørene av skytjenestene har alt på stell. Ikke bare må filene være trygt lagret for ettertiden, men de må også krypteres slik at ingen andre enn du har tilgang på dem.

Dette er heldigvis noe de aller fleste – og absolutt alle av de største – leverandørene av skytjenester tar på aller høyeste alvor. Tillit fra brukerne er svært viktig for disse, som derfor har gode rutiner for sikker lagring og overføring av filer og informasjon frem og tilbake.

Noen av de største

Det finnes mange forskjellige skytjenester på markedet, tilpasset forskjellige behov og kundemasser. 

De mest populære tjenestene på privatmarkedet er de som tilbyr sikker og trygg lagring av bilder, videoer og filer – blant de største finner du disse:

Min Sky

Min Sky

Telenors skylagringstjeneste, som gir deg ubegrenset lagring av bilder og videoer – dette er inkludert i mobilabonnementet ditt.

iCloud

iCloud

Apples skylagringstjeneste, som de flese iPhone- og iPad-eiere har vært innom. Brukes gjerne til å ta backup av enhetene dine, samt lagring av bilder og videoer.

Google Disk

Google Drive

Google har etterhvert bygget opp mange tjenester og funksjoner rundt sin skytjeneste. I tillegg til skrive- og regneprogrammer, kan du også lagre bilder gratis via Google Foto.

Dropbox

Dropbox

Dette er en av de første og største skylagringstjenestene som står på egne ben. Har svært mange brukere, og et godt system for blant annet deling av filer.

OneDrive

OneDrive

Microsofts skylagringstjeneste, som er tett integrert med både Windows og Office-løsninger.

Jottacloud

Jottacloud

En norsk utfordrer, som blant annet har slått seg opp med en god løsning for sikkerhetskopiering av datamaskiner til skyen, takket være et abonnement med ubegrenset lagring.

Box

Box

Et internasjonalt alternativ til spesielt Dropbox. Har gjort seg bemerket som en bedriftsløsning for flere små og store selskaper.

Populært på Online.no nå: