Søk
Meny

Hva er egentlig en skytjeneste?

Hva er en skytjeneste?

Du kan lagre bildene og filene dine trygt – og mye mer.

De siste årene er det blitt snakket mye om «skyen». Ting lastes opp i «skyen», vi benytter oss av «skytjenester» ... men hva er det egentlig snakk om?

Enkelt forklart er en skytjeneste en databasert tjeneste, for eksempel lagring av bilder og dokumenter, som blir utført på et helt annet sted enn der du befinner deg – på servere og datamaskiner med enorm kapasitet.

Disse er gjerne svært godt sikret mot blant annet datainnbrudd og brann, slik at det du lagrer alltid er trygt.

At vi bruker ordet «sky» om disse tjenestene betyr at vi ikke lagrer ting lokalt, for eksempel på mobilen, pc-en, en ekstern harddisk eller lignende. Likevel har du alltid tilgang til alt, takket være dagens raske internettforbindelser.

Lagres trygt i skyen

I praksis betyr dette at du kan laste opp bilder, videoer eller filer til en skytjeneste fra mobilen din – og at disse ligger trygt lagret selv om mobilen skulle bli borte.

At filene ligger i skyen, lar deg også se bildene dine på tvers av alle enhetene dine, enten det er en mobil, datamaskin eller et nettbrett. Du kan også jobbe videre på et dokument på en annen maskin enn det ble påbegynt på, ettersom selve filen ligger i skyen.

Tilgangen på filene dine kan skje via egne apper, i programmer eller direkte på datamaskinen din. Å få tilgang til filer, bilder og videoer du har lagret i skyen, er som regel så enkelt som å installere en app, eller logge inn på en nettside. Innholdet er det bare du som har tilgang til.

Sikres svært godt

For oss forbrukere, medfører skytjenester med andre ord at vi får en enklere og sikrere digital hverdag. I stedet for at alt må lagres og utføres lokalt på en enhet som kan mistes eller ødelegges, kan vi altså skyve alt videre «opp i skyen» – som vi jo alltid har rundt oss.

Å sende fra seg slike personlige filer på denne måten, krever at de forskjellige leverandørene av skytjenestene har alt på stell. Ikke bare må filene være trygt lagret for ettertiden, men de må også krypteres slik at ingen andre enn du har tilgang på dem.

Dette er heldigvis noe de aller fleste – og absolutt alle av de største – leverandørene av skytjenester tar på aller høyeste alvor. Tillit fra brukerne er svært viktig for disse, som derfor har gode rutiner for sikker lagring og overføring av filer og informasjon frem og tilbake.

Noen av de største skytjenestene:

Det finnes mange forskjellige skytjenester på markedet, tilpasset forskjellige behov og kundemasser. 

De mest populære tjenestene på privatmarkedet er de som tilbyr sikker og trygg lagring av bilder, videoer og filer – blant de største finner du disse:

Min Sky: Telenors skylagringstjeneste, som gir deg ubegrenset lagring av bilder og videoer – dette er inkludert i mobilabonnementet ditt.

iCloud: Apples skylagringstjeneste, som de flese iPhone- og iPad-eiere har vært innom. Brukes gjerne til å ta backup av enhetene dine, samt lagring av bilder og videoer.

Google Drive: Google har etterhvert bygget opp mange tjenester og funksjoner rundt sin skytjeneste. I tillegg til skrive- og regneprogrammer, kan du også lagre bilder via Google Foto.

Dropbox: Dette er en av de første og største skylagringstjenestene som står på egne ben. Har svært mange brukere, og et godt system for blant annet deling av filer.

OneDrive: Microsofts skylagringstjeneste, som er tett integrert med både Windows og Office-løsninger.

Jottacloud: En norsk utfordrer, som blant annet har slått seg opp med en god løsning for sikkerhetskopiering av datamaskiner til skyen, takket være et abonnement med ubegrenset lagring.

Box: Et internasjonalt alternativ til spesielt Dropbox. Har gjort seg bemerket som en bedriftsløsning for flere små og store selskaper.