Søk
Meny

Slik tar du fine julebilder med mobilen

Slik kan du ta fine julebilder, som av julematen i dette tilfellet

Juleferien er full av flotte øyeblikk vi bare må forevige. Men det kan også være krevende å få virkelig gode bilder på mørke dager. Følger du disse tipsene, kan du fange mange fine minner du kan kose deg med senere.

1. Utlign (eller utnytt) lyset fra juletreet

Få ting gir mer julestemning enn et bilde av juletreet. Men å ta bilder direkte mot så mye lys, gir ofte en del bildestøy og kan gjøre personer ved siden av treet ganske mørke.

Prøv å ha personene foran treet og bruk en annen lyskilde til å lyse dem opp. Slik kan du utligne motlyset og gjøre menneskene skarpere.

Godt julebilde av et par foran et juletre

Kort om kamerainnstillinger

Skal du leke deg litt med manuelle innstillinger i kamera-appen, er det særlig tre ting som er viktige med tanke på lys:

  • Blender: Styrer hvor mye lys kameraet slipper inn. Jo lavere verdi, dess mer lys slipper inn til optikken. f/1.5 gir lysere bilder, men lavere dybdeskarphet enn f/16.

  • Lukkerhastighet: Styrer hvor lenge bildesensoren eksponeres for lys. Lang lukkertid gir lysere bilder lys. Her brukes brøkdeler av et sekund – 1/60 er derfor lengre enn 1/800.

  • ISO: Angir lyssensitivitet. Et høyere tall gir lysere bilder, men mer bildestøy.

2. Bruk nattmodus for alt det er verdt

Hvis du ikke vil styre innstillingene på egenhånd, har nyere mobiler et ess i ermet: Nattmodus. Det fungerer som regel slik at mobilen tar flere eksponeringer (den knipser altså flere ganger).

Mobilens kunstige intelligens vil deretter plukke ut de beste elementene fra hver eksponering og slå dem sammen til ett (forhåpentligvis) lys bilde.

Og husk at nattmodus ikke er forbehold «natta». Det er belysningen som teller, ikke tid på døgnet. Er det litt mørkt i stua, er verdt å teste ut nattmodus.

3. Knips i vei for å fange øyeblikkene

Bilde av et barn som gleder seg over julegave

Noen av de kuleste bildene du kan ta er de som fanger øyeblikket da en ekstra fin gave pakkes opp eller når julenissen kommer på overraskelsesbesøk.

Å fotografere folk (og dyr!) i bevegelse, er ikke alltid så enkelt. Men tar du en haug av bilder i samme slengen, øker du sjansen for at et eller to blir skikkelig fine. 

Mange mobiler lar deg holde inne utløseren for å knipse i vei. Andre mobiler har også dedikerte funksjoner for serieknipsing. Pass på at du låser fokuset på motivet du ønsker å fange – og la det stå til (og slett gjerne bildene du ikke ønsker å beholde så raskt som mulig etterpå).

Ta vare på julebildene!

Uansett hvordan du tilbringer juleferien, er sjansen stor for at det oppstår noen flotte øyeblikk – som også blir fanget opp med mobilkameraet.

Med Min Sky fra Telenor, kan du være sikker på at disse bildene blir trygt bevart i skyen. Ubegrenset bildelagring i Min Sky er inkludert i alle Telenors private mobilabonnement, samt utvalgte bedriftsabonnement.

Du kan også redigere bildene og legge til hyggelige julehilsner – direkte i Min Sky.

4. Ikke forhast deg gjennom gruppebildene

Gruppebilder kan by på litt hodebry. Her er noen ting du bør ha i tankene når du skal samle hele familien i ett bilde: 

  • Få personene til å stille seg opp lagvis – altså ikke på en lang rekke. Dermed kan du komme tettere på og få med det som jo er aller viktigst: ansiktene til alle i familien.

  • Be dem samle seg så tett som mulig – og forsvarlig med tanke på smittevern.

  • Pass på ingen ansikter dekkes av gjenstander eller hodene til andre personer.

  • Sørg for at alle er godt belyst. Det er skikkelig kjipt hvis halve ansiktet til bestemor er skyggelagt.

  • Ta flere bilder. Som nevnt over, øker det sjansen for at du får noen skikkelige blinkskudd.

5. Triksene som hjelper deg å fange nyttårsrakettene

Bilde av fyrverkeri på en mobilskjerm

Flere av tipsene over kan komme godt med når du skal knipse bilder av fyrverkeri: både nattmodus og serieknipsing kan gi noen fine bilder. Husk at fyrverkeriet er ganske langt unna kameraet ditt. Blitsen har dermed ingen effekt, og kan i verste fall lyse opp motiver du har i forgrunnen slik at fyrverkeriet bare blir en smørje.

De aller beste resultatene får du riktignok ved hjelp av manuelle innstillinger: lav ISO og lang lukkertid kan gi svært fine farger.

Her kan det være lurt å prøve seg litt frem i forkant, slik at du vet hvor drastisk du kan gå til verks uten at bildene blir uskarpe. Har du et stativ til mobilen, vil det virkelig komme til sin rett på vei inn i nyårets første dag.