Søk
Meny

7 tips: Slik tar du de fineste vinterbildene!

Hvordan ta fine vinterbilder

Det kan være utfordrende å få de beste utendørsbildene i snøen. Følger du disse tipsene, er sjansen stor for at minnene står seg også i fotoalbumet.

1. Det er ikke så dumt å være lav

Tidligere var det ikke uvanlig å ta bilder «fra hofta», noe som skaper en større nærhet til motivet.

Om du er av det høye slaget og skal ta bilde av en frisk turgjeng i ulike størrelser, kan det være en fordel å senke kameraet til for eksempel brysthøyde. Da mister du ikke overblikket, samtidig som de du tar bilde av vil føles «nærmere».

Og det er tross alt lettere for høye folk å bøye seg litt ned (dette kan jo også gi et lekent uttrykk) enn det er for de lavere å strekke seg opp.

Vær lav når du tar bilder

Få mer ut av mobilbildene dine med Min Sky

Med Min Sky på mobilen kan du være sikker på at minnene dine er trygt bevart for ettertiden.

Men visste du at Min Sky er mer enn bare trygg lagring? Her kan du få vite litt mer om alle mulighetene i appen.

Rediger bilder i Min Sky

Du kan blant annet redigere bildene dine direkte i Min Sky-appen.

2. Lås fokuset og juster lysstyrke

De fleste mobilkameraer gir deg mulighet til å låse fokuset på motivet ditt, så unngår du at lyset forandrer seg selv om du beveger på deg.

Snøen kan også lure kameraet ditt til å tro at det er er mer lys ute enn det faktisk er. Dette fører ofte til at bildene dine blir for mørke, eller litt blå. Juster eksponeringen for å få inn mer lys.

Gjør det slik: 1. Hold fingeren på motivet på skjermen din noen få sekunder til AE/AF dukker opp (iPhone) eller du ser et hengelås-ikon (Android). Du vil også få en liten sol ved siden av der du har låst fokus: dra fingeren frem og tilbake her for å justere lyset.

Sol og snø kan gjøre at bildene blir mørke. Bruk mobilens egne funksjoner for bedre lys og fokus.

Sol og snø kan gjøre at bildene blir mørke – så bruk gjernes mobilens egne funksjoner for bedre lys og fokus.

3. Plasser deg riktig i forhold til solen

Med solen i ryggen får de du tar bilder av gløden rett i ansiktet, mens landskapet også er i sin prakt – som ofte er å foretrekke. Om du tar bilder mot solen blir derimot modellene dine skyggelagte.

Det skal sies at nyere mobilkameraer er bedre på å balansere dette enn eldre, og dersom det ikke er viktig å se detaljene i det du tar bilde av, kan du fint ta bilder motsols også.

Men om du bare skal kapre blide ansikter på skitur med en kjapp snap: ha solen i ryggen.

4. Forgrunn, mellomgrunn, bakgrunn

Dette er kjent lærdom fra fotoskolen. Ved å bruke dybde, hvor man ser både horisont, noe som er nærmere og noe som er enda nærmere, skaper man en fordelaktig dynamikk i bildet som formelig «drar deg inn». Her er det bare å prøve seg frem, eksperimentere og ha det gøy med kameraet.

Plasser gjerne motiv i forgrunnen for å skape dybde.

5. Rene linjer og utsnitt

Dersom du har funnet et fint motiv, burde du også passe på hvor du (eller dine turkamerater) går før dere tar bildet. Snøen ser ofte mer idyllisk ut uten fotspor.

Mange kan også bli fristet til å «sprite opp» bildet med et snedig utsnitt. Dette kan absolutt være fint, men det hjelper å tenke at du deler bildet i enten tre like store deler, eller i et rutenett med tre horisontale og tre vertikale linjer (rule of thirds).

Om du justerer symmetrien i bildet etter dette, vil du se at bildet fremdeles harmonerer bra selv om motivet ikke er sentrert.

Et finere bilde uten fotspor?

Et finere bilde uten fotspor?

6. Kule øyeblikksbilder av barna

Denne handler egentlig bare om å være på rett sted til rett tid når barna er i full sving.

Vær litt som en japansk ninja: Tenk fremover og prøv å forutse ting som kan skje, det er da du treffer blinkskuddene. Gode bilder handler ikke alltid om god teknikk eller riktig lys, men også om å fange øyeblikket.

Bruk seriebildefunksjonen på telefonen din til dette. Den utløses ofte ved å dra lukkerknappen litt ned.

øyeblikksbilder barn på akebrett

Det er ikke alltid teknikk og lys er det viktigste, noen ganger gjelder det bare å være på rett sted til rett tid.

7. Sett på filter etter bildet er tatt, ikke før

Portrettmoduset, hvor mye av bakgrunnen automatisk blir uklart, har vært godt brukt de siste årene. Men det kan fort se veldig unaturlig ut. Eksperttipset er å unngå automatiske fokusfiltre.

Det samme kan sies om ulike fargefilter. Det kan se fiffig ut der og da, men over tid vil man nok angre på at man ikke tok et «vanlig» bilde – det er de bildene som har lengst levetid. 

I Min Sky kan du bruke redigeringen til å lage kopier av bildet i full kvalitet med spennende filter på, eller du kan beskjære bildene dine og endre for eksempel lysstyrke og fargeintensitet.

Skogen er blitt grønnere med filteret "Moss" i Min Sky

Filteret "Moss" er satt på et vinterbilde for å fremheve det grønne i skogen. Du finner det under Filtre i bilderedigeringen i Min Sky.

Stressfri bildelagring med Min Sky

Med Min Sky kan du trygt lagre alle de fine bildene dine på ett sted, uten å bekymre deg.

Som privat mobilkunde hos Telenor har du gratis og ubegrenset bildelagring i Min Sky.

Last ned Min Sky