Søk
Meny

7 tips: Slik tar du de fineste påskebildene!

Hvordan ta fine vinterbilder

Påsken byr gjerne på sol og snø, men det kan være utfordrende å få de beste utendørsbildene. Følger du disse tipsene, er sjansen stor for at minnene står seg også i fotoalbumet.

1. Det er ikke så dumt å være lav

Tidligere var det ikke uvanlig å ta bilder «fra hofta», noe som skaper en større nærhet til motivet.

Om du er av det høye slaget og skal ta bilde av en frisk turgjeng i ulike størrelser, kan det være en fordel å senke kameraet til for eksempel brysthøyde. Da mister du ikke overblikket, samtidig som de du tar bilde av vil føles «nærmere».

Og det er tross alt lettere for høye folk å bøye seg litt ned (dette kan jo også gi et lekent uttrykk) enn det er for de lavere å strekke seg opp.

Vær lav når du tar bilder

Ta vare på påskebildene!

Enten det blir påskeferie hjemme eller borte, er sjansen stor for at det oppstår noen flotte øyeblikk – som kan fanges opp med mobilkameraet.

Med Min Sky fra Telenor, kan du være sikker på at disse bildene blir trygt bevart i skyen.

Ta vare på bildene dine med Min Sky

2. Lås fokuset og juster lysstyrke

De fleste mobilkameraer gir deg mulighet til å låse fokuset på motivet ditt, så unngår du at lyset forandrer seg selv om du beveger på deg. Snøen kan også lure kameraet ditt til å tro at det er er mer lys ute enn det faktisk er. Dette fører ofte til bildene dine blir for mørke, eller litt blå. Trikset er å skru på eksponeringen, juster denne så du får inn mer lys.

Dersom du har en iPhone gjør du det slik: Trykk på skjermen på det motivet du ønsker at skal stå i fokus, hold fingeren på skjermen noen få sekunder til AE/AF dukker opp. Du vil også få en liten sol ved siden av der du har låst fokus. For å justere lysstyrke drar du fingeren opp eller på skjermen.

Sol og snø kan gjøre at bildene blir mørke. Bruk mobilens egne funksjoner for bedre lys og fokus.

Sol og snø kan gjøre at bildene blir mørke – så bruk gjernes mobilens egne funksjoner for bedre lys og fokus.

3. Plasser deg riktig i forhold til solen

Med solen i ryggen får de du tar bilder av gløden rett i ansiktet, mens landskapet også er i sin prakt – som ofte er å foretrekke. Om du tar bilder mot solen blir derimot modellene dine skyggelagte. Det skal sies at nyere mobilkameraer er bedre på å balansere dette enn eldre, og dersom det ikke er viktig å se detaljene i det du tar bilde av, kan du fint ta bilder motsols også.

Men om du bare skal kapre blide ansikter på skitur med en kjapp snap: ha solen i ryggen.

4. Forgrunn, mellomgrunn, bakgrunn

Dette er kjent lærdom fra fotoskolen. Ved å bruke dybde, hvor man ser både horisont, noe som er nærmere og noe som er enda nærmere, skaper man en fordelaktig dynamikk i bildet som formelig «drar deg inn». Her er det bare å prøve seg frem, eksperimentere og ha det gøy med kameraet.

Plasser gjerne motiv i forgrunnen for å skape dybde.

5. Rene linjer og utsnitt

Dersom du har funnet et fint motiv, burde du også passe på hvor du (eller dine turkamerater) går før dere tar bildet. Snøen ser ofte mer idyllisk ut uten fotspor. Mange kan også bli fristet til å «sprite opp» bildet med et snedig utsnitt. Dette kan absolutt være fint, men det hjelper å tenke at du deler bildet i enten tre like store deler, eller i et rutenett med tre horisontale og tre vertikale linjer (rule of thirds).

Om du justerer symmetrien i bildet etter dette, vil du se at bildet fremdeles harmonerer bra selv om motivet ikke er sentrert.

Et finere bilde uten fotspor?

Et finere bilde uten fotspor?

6. Ikke stå for langt unna

Kameraene på mobilen er ganske vidvinklede – spesielt de nyeste modellene med egne vidvinkellinser – noe som gjør at man får plass til mye landskap i bildet.

Men dersom du ønsker å få frem en persons ansikt, lønner det seg å stå litt nærmere fremfor å satse på å zoome og croppe bildet i ettertid.

... men av og til kan litt avstand også være en fin effekt.

Av og til kan litt avstand også være en fin effekt.

7. Vær varsom med filter

Portrettmoduset, hvor mye av bakgrunnen automatisk blir uklart, har vært godt brukt de siste årene. Men det kan fort se veldig unaturlig ut. Eksperttipset er å unngå automatiske fokusfiltre. Det samme kan sies om ulike fargefilter. Det kan se fiffig ut der og da, men over tid vil man nok angre på at man ikke tok et «vanlig» bilde – det er de bildene som har lengst levetid. 

Få mer ut av mobilbildene dine med Min Sky

Med Min Sky på mobilen kan du være sikker på at minnene dine er trygt bevart for ettertiden.

Men visste du at Min Sky er mer enn bare trygg lagring? Her kan du få vite litt mer om alle mulighetene i appen.

Rediger bilder i Min Sky

Du kan blant annet redigere bildene dine direkte i Min Sky-appen.

Og husk: Beskytt mobilen i kulda

Det viktigste for å få tatt fine bilder er jo å faktisk ha batteri på mobilen, og i kalde temperaturer kan man lett gå tom for strøm.

Stressfri bildelagring med Min Sky

Med Min Sky kan du trygt lagre alle de fine bildene dine på ett sted, uten å bekymre deg.

Som privat mobilkunde hos Telenor har du gratis og ubegrenset bildelagring i Min Sky.

Last ned Min Sky