Søk
Meny

–En skyløsning kunne reddet minnene mine

Mann med kamera

Da Ritchie, som er fotograf, mistet fire år med familiebilder, skulle han ønske han hadde fulgt sine egne råd om sikkerhet.

Det sies at man kan dele menneskene inn i to grupper: de som sikkerhetskopierer, og de som enda ikke har mistet alle bildene sine. Fotograf og videoskaper Ritchie Cavander-Cole (47) fra Ljabru i Oslo er langt på vei enig. Skylagring er en enkel måte å forsikre minnene dine på.

–Jeg synes det er ekstremt pinlig at jeg, med min bakgrunn, greide å miste fire år med bilder og video. Det var minner fra oppveksten til stebarna mine, som var utrolig viktige for meg. Men jeg tror nesten man trenger en slik erfaring for at man skal gidde å sørge for gode sikkerhetsrutiner.

Skulle bare oppdatere

Det store tapet skjedde i 2014, Ritchie skulle bare ta en programvareoppdatering, og gjorde som alltid: overførte alt til en ekstern harddisk først. Men da han skulle legge bildene inn igjen, var de borte.

–Jeg husker følelsen ennå, det var helt uvirkelig, og jeg vet fortsatt ikke hva som skjedde. Alt var borte.

Et feriebilde fra 2011 er blant Ritchies kjæreste minner.

Et feriebilde fra 2011 er blant Ritchies kjæreste minner.

Med sin bakgrunn som regissør har Ritchie filmet stebarna sine opp igjennom årene, og hadde store planer for disse filmsnuttene.

– Jeg hadde stilt de samme spørsmålene til dem hvert år, som jeg skulle klippe sammen. Tanken var å ha en morsom film å vise i et bryllup eller en lignende anledning. Det er trist at det er borte for alltid.

–Hadde jeg hatt bildene mine i en sky den gang, ville jeg fortsatt hatt dem. Men det er lett å være etterpåklok. Skylagring har hittil vært både dyrt og tungvint, ettersom man måtte selv huske å laste opp bildene til skyen. Men jeg ser at det er annerledes i dag, og at Min Sky fra Telenor tilbyr det jeg trenger, sier Ritchie.

Del de gode øyeblikkene

For Ritchie er ubegrenset lagring av bilder og video i full oppløsning viktig, ettersom han jobber med store filer. I tillegg ser han fordeler med at opplasting fra hans enheter til Min Sky skjer automatisk fra mobilen, og at filene er tilgjengelig fra alle enhetene. At tjenesten er inkludert i hans abonnement er prikken over i-en.

– Det er også en fin funksjonalitet med digitale album i Min Sky, som jeg enkelt kan dele med familien både her og i Australia.

Ritchie ser i fotoalbum

I sommerhalvåret er det spesielt mange høytider og merkedager som skal fotograferes. Da er det særlig praktisk å kunne opprette mapper med blinkskuddene, og dele dem med familie og venner, enten de har Min Sky eller ikke. Og uansett hvor i verden de befinner seg.

Fordeler med Min Sky

  • Alle kan laste ned Min Sky, og få 2 GB gratis lagringsplass.

  • Ubegrenset bildelagring inkludert i alle private mobilabonnement fra Telenor.

  • Min Sky fungerer på tvers av operativsystemer.

  • Du får tilgang til Min Sky fra alle enheter, men slipper å lagre bildene lokalt på noen av dem.

  • Hvis du bytter mobil trenge du bare laste ned appen, så finner du bildene dine i Min Sky >

Bilderull i Min Sky

Trygghet i en liten app

Til tross for alle fordelene er Ritchie altså skeptisk til skybasert lagring, og han er ikke alene. Mange tenker fortsatt at det er skummelt å overlate sine dyrebare minner til noe de ikke kan se eller ta på.

Nå har snart 1 million nordmenn bildene sine trygt lagret i Min Sky, og de aller fleste er strålende fornøyd med tjenesten, sier Johanne Thompson i Telenor.

Johanne forsikrer at selv om skylagring kan virke abstrakt, betyr det at bildene dine er i fysiske servere, som er svært godt sikret. Hennes beste råd til alle som ikke vil falle inn i den andre kategorien mennesker, er å ta grep. I dag.

– Det viktigste du gjør er å sørge for en trygg sikkerhetskopi av alt du vil ivareta. Som mobilkunde i Telenor vil det si at du laster ned Min Sky-appen og lar den få tilgang til bildene dine. Resten går av seg selv.

Johanne Thompson i Telenor

Johanne Thompson i Telenor er glad for at så mange kunder er fornøyde med Min Sky.

Skylagring: en verdifull forsikring

  • Å lagre bilder og video i en sky betyr at de er lagret på servere med veldig stor kapasitet, som befinner seg et annet sted enn du.

  • Disse serverne er svært godt sikret, både mot brann og datainnbrudd. Du slipper å bekymre deg for å miste bilder som du for eksempel har på mobilen, i pc-en eller en ekstern harddisk.

  • Bilder som lastes opp i Min Sky mister ikke noe kvalitet. Det betyr at du kan trygt slette bildene fra din pc eller mobil, uten å bekymre deg, og frigjøre plass.