Søk
Meny

Reise med hund?

Hund på tur

For mange hundeeiere blir dette den første sommerferien med et firbeint familiemedlem. Slik får du en avslappende og behagelig reise for deg og hunden din i sommer.

God planlegging kan være nøkkelen til en stressfri reise. Å glemme noe eller være uforberedt merkes særdeles godt på kroppen når alt helst skal gå på skinner. Slik er det også for hunder, her kommer noen tips som kan gjøre reise og opphold enda bedre for din firbeinte venn.

Tips før reise med hund

 • Blir det en stor belastning for hunden din å reise? Hvis hunden din er aldrende, har angst for å reise eller å bli sperret i et lukket og trangt rom, kan det være et alternativ å la den være hjemme. Det finnes også alternativer som hundehotell eller kennel, men dette er noe mer kostbart.

 • Kan hunden få drikke på veien? Prøv å legge opp reisen slik at hunden får mulighet til å få i seg vann og tissepauser, hvis mulig.

 • Har hunden vaksinene den trenger? Dette er spesielt viktig hvis du skal reise til utlandet, og at du har med dokumentasjon på hvilke vaksiner som er tatt.

 • Skal du fly med hund på reisen? Sjekk at hundeburet ditt er godkjent for dette, og at reise med dyr er tillatt for ditt reisemål.

Hund som ligger i bag

Turen er i gang

Du og bisken er klar for avreise! Nå kommer biten mange hundeeiere engster seg nest for, nemlig selve reisen. Dette er kanskje fordi det er mer stressende hvis vi ikke har tid og rom til å ta oss av hunden hvis noe går galt. Det viktigste for å sikre hundens trivsel er å:

 • Ikke la hunden være lenge alene i avskrudd bil. På en vanlig sommerdag med 25 grader ute, kan det i bilen bli over 60 grader. Da tar det bare 25 minutter før hunden får heteslag.

 • Bruk sele eller bilbur til hunden, og sjekk at den din trives og har det komfortabelt. Som oss trenger hunder luftepauser for å strekke på bena og få stimuli, selv om det er fristende å komme frem så raskt som mulig.

 • Pass på så hunden ikke blir reisesyk. Mange hunder er ikke vant til å reise med transport i lange perioder, og som mennesker kan de blir dårlige. Et tips fra mange veterinærer; ikke gi mat til hunden rett før avreise. For å unngå reisesyke skal hunden ideelt sett ha en tilvenningsperiode fra den er valp. 

Endelig fremme

Tiden er inne for å kunne slappe av, slikke sol og ta inn nye inntrykk! De fleste hunder er veldig nysgjerrige på alt rundt seg, spesielt når de er i nye omgivelser. Nye gater, lukter, lyder og uteområder må utforskes nøye – og ofte forsvinner hunden på egne eventyr. Derfor kan det være smart å:

 •  La hunden spise som normalt. Hunder kan lett få dårlig mage i sommervarmen. Prøv å mate med samme fôr som du bruker hjemme. Husk å vaske skålen ofte, så unngår du skadelige bakterier.

 • Sjekke for flått og bitt: Flåtten er aktiv helt fra mars til november her til lands, og du bør sjekke hunden særlig ofte hvis du reiser til Sørlandet. Sjekk også hunden jevnlig for flått hvis reiser i Sør-Europa.  Man kan også oppsøke veterinær for å få utskrevet flått-middel som skal forebygge bitt.  

 • Bruke GPS-sporing: Det kan skape mye bekymring og stress hvis hunden går seg vill eller stikker av på et nytt sted. Med en “tracker” på halsbåndet kan du alltid vite hvor hunden din er, og du trenger ikke konstant holde den under oppsyn.

  Med en glad og opplagt hund blir reisen mye bedre fra start til slutt, god tur!