Så mye data bruker de mest populære appene

Sørg for å ha nok data til å bruke favoritt-appene dine
Så mye data bruker de mest populære appene

Vi bruker stadig mer mobildata. Faktisk 70 prosent mer for hvert år. Det er de med iPhone 7 Plus som bruker aller mest – over 7 GB i snitt per måned.

Hva går det med til, alt sammen?

Vi har målt databruken på ti av de mest populære appene. Det vil gi deg en pekepinn på hvor mye mobildata de egentlig krever.

Facebook: 10 minutter i feeden

Hvor mye tid bruker du til sammen på Facebook i løpet av en dag? Det kan kreve mer data enn du kanskje tror.

I løpet av ti minutter på Facebook med to ulike mobiler brukte vi henholdsvis 80 MB og 64 MB data. Feedene består i økende grad av video. Vi kikket på noen av dem, og åpnet også noen artikler underveis.

I snitt brukte vi drøyt 7 MB i minuttet. Det blir 420 MB per time på Facebook.

NB: Du kan velge at Facebook skal vise bilder og video i lavere kvalitet i app-innstillingene – eller velge et større abonnement – dersom du bruker opp dataen din på dette.

… og like lenge på Instagram

Instagram brukte tilsvarende mye data som Facebook, med samme eksperiment. Altså omtrent 7 MB i minuttet.

Facebook og Instagram

I vår test brukte både Facebook og Instagram omtrent 7 MB data i minuttet da vi scrollet og kikket i feeden. Det er ikke mye i seg selv, men så bruker du dem vel litt mer enn ett minutt i løpet av dagen?

Et helt album på Spotify

Vi satt på albumet «Meloria» av Ghost B.C. på Spotify, som klokket inn på 41 minutter – og brukte 22,5 MB, med automatisk kvalitet. Etterpå hørte vi «Savage Hills Ballroom» av Youth Lagoon, som varer i 36 minutter og brukte 16 MB.

Skrur du opp kvaliteten, blir det fort vesentlig mer. Og husk at du bruker litt data bare på å søke og bla gjennom artister og album. Her brukte vi 7,7 MB på et par-tre minutter.

NB: Er du mellom 18 og 28 kan du ha Telenor Yng-abonnement – og strømme ubegrenset med musikk uten at det bruker av din inkluderte data i det hele tatt.

20 minutter med Facetime

En samtale på 20 minutter over Facetime brukte 64,7 MB mobildata. Med samme kvalitet ville det altså blitt litt under 200 MB på en hel time.

Dagsrevyen og live fotball

Ti minutter av Dagsrevyen i opptak i NRK TV-appen, med automatisk kvalitet, krevde 250 MB. Det tilsvarer 1,125 GB for hele sendingen på 45 minutter.

Dette er ikke overraskende. Strømmer du film og tv i full HD-kvalitet kan du regne så mye som 3 GB i timen.

For å spare data kan du begrense kvaliteten i app-innstillingene, både i NRK TV, Netflix og andre strømmetjenester. Men vil du se mye tv på farten – for eksempel live fotball og nyheter, i god kvalitet – kan det lønne seg med et romslig abonnement.

Så mye data krever det å se fotball

Film og tv kan bruke opp mye data. Vil du følge nyheter og sport på farten, over mobilnettet, kan du trenge et romslig mobilabonnement.

En film på Netflix

Netflix har oppgitt at innhold i full HD kan kreve inntil 3 GB i timen. En film på halvannen time vil i så fall bruke opp mot 4,5 GB.

Vanligvis vil innholdet likevel ikke laste i full HD på mobilen. Mer typisk vil strømmetjenestene – inkludert Netflix – bruke omtrent 1 GB per time i høy kvalitet. Altså 1,5 GB for en typisk film.

Forresten bruker YouTube-klipp som regel mindre data enn dette, men det avhenger selvsagt av hvilken oppløsning du velger.

Har du nok data i abonnementet ditt?

Lagre feriebildene i Min Sky

Du kan velge om du vil tillate opplasting med mobildata i Min Sky, eller kun overføre over WiFi. Om du har tilstrekkelig med data i pakken din, og er redd for å miste bilder på en ferietur, kan du skru på opplasting via mobilnettet.

Det er ingen ekstrakostnader for dette innenfor EU/EØS, og du har ubegrenset lagring av mobilbilder i Min Sky med U18, Telenor Yng eller FRIHET-abonnement.

Hvor mye data det krever, kommer an på størrelsen på bildene og videoene du har tatt.

Har du tatt i bruk Min Sky?

Dagens «My Stories» i Snapchat

Det tok oss to minutter å se gjennom ti «My story»-innlegg på Snapchat … og mobilen registrerte kun 1,5 MB data brukt. Dagen etter var det færre innlegg, men mer video, og det brukte 3 MB.

Kreativ bruk av snapchat

Kreativ bruk av Snapchat. Kilde: BigCballer/Reddit

En podcast-episode

Filstørrelsen på en podcast kan variere veldig avhengig av kvaliteten på opptaket og komprimeringen til de som legger den ut.

En times episode av This American Life er for eksempel gjerne på rundt 30 MB, mens en halvtimes episode av Reply All kan være over 40.

Men det er kanskje Radioresepsjonen du hører? Her kan du regne omtrent en megabyte i minuttet.

Åtte timer radio i bilen

FM-båndet er snart historie i Norge. Nå er det DAB+ som gjelder om du vil høre radio, og det skal blant annet gi bedre lydkvalitet … men så mange som to millioner biler står plutselig igjen og kan ikke ta imot signalene.

Heldigvis kan du bare høre radio via mobilen, i stedet for å bytte hele anlegget. Å strømme over nettet gir minst like god kvalitet som vanlig DAB+. Men hvor mye data tar det?

Det har DinSide testet. De kjørte fra Oslo til Bergen, og brukte 568 MB på åtte timer. I NRKs radio-app kan du velge mellom to kvalitetsinnstillinger, der den med lavest kvalitet bruker 60 MB og den høye kvaliteten bruker 90 MB per time.

Få totaloversikten i Mitt Telenor

Den sikreste måten å følge med- og få kontroll på databruken er i Mitt Telenor-appen. Der ser du alt som er brukt innenfor abonnementet ditt, og du kan bestille mer data på 1-2-3 hvis du trenger det. 

Oversikt over databruken i Mitt Telenor

Populært på Online.no nå: