Slik gjør du mobilen til et «speilreflekskamera»

Ta opp linsa fra lomma, fest den på mobilen, og vips – 1,2,3 knips!
Mobilkamera med objektiv

Foto: Med Olloclip kan du velge mellom fire ulike funksjoner, blant annet macro. Foto: Olloclip.com

Ifølge bildedelingstjenesten Instagram lastes det opp mer enn 80 millioner bilder per dag. Å ta bilder har faktisk aldri vært enklere. Med dagens smarttelefoner trenger du bare å fiske opp mobilen fra bukselomma, og blinkskuddet er innen rekkevidde.

Mobilkameraet har for mange erstattet kompaktkameraet for lengst. Men en av utfordringene med de aller fleste mobilkameraene er at de har et fast optikk – uten særlig fleksibilitet. Derfor har det vokst frem en liten industri av små objektiv som kan settes rett på mobilen.

Capture if you can

Linsene koster alt fra under hundrelappen, til flere tusen kroner, og har som oftest en sammenheng med kvalitet og effekt. Velg mellom fisheye, super fisheye, telephoto, vidvinkel, macro og polarizing. 

Her er et lite utvalg av det som finnes på markedet:

Photojojo

Mobil og objektiv

Disse små og enkle linsene er fine å starte med hvis du aldri har brukt noe liknende før. Prisen på de ulike linsene ligger på 20–99 $ (ca. 150–800 kroner). Alle er laget i solid aluminium, og passer alt fra iPhone, iPod Touch, iPad, Blackberry, MacBook og Android. Hvert sett kommer med en avtakbar metallring som passer alle type telefoner. Metallringen plasseres rundt mobilkameraet, og linsen festes ved hjelp av magneter.


Olloclip

Et av markedets første, og virkelig store merker innenfor fotolinser til mobiltelefoner. Olloclip-linsene er mange, og koster alt fra 49–119 € (ca. 455–1105 kroner). En av deres mest solgte er «4-IN-1 LENS», med mulighet til å velge mellom fire ulike funksjoner: fisheye, vidvinkel, macro (10x) og macro (15x).

Easy-Macro

I en jungel av ulikt kameratilbehør, skiller Easy-Macro seg ut med å være veldig kompakt og enkel. Det er kort fortalt en makrolinse festet på et elastisk gummibånd. Du trenger bare å strekke båndet over mobilen slik at linsen blir liggende over mobilens kameralinse, så er du i gang. Enkelt og greit for deg som liker å ta nærbilder av ulike ting. Passer til alle mobiler og nettbrett opptil ti tommer.

Populært på Online.no nå: