Søk
Meny

Har du lurt på hva NFC faktisk er?

Det er noen år siden NFC gjorde sitt inntog på mobilfronten, og teknologien er i dag så å si standard på de fleste smarttelefoner. Men har du lurt på hva de tre bokstavene står for, og ikke minst hva den kan brukes til?

Når man skal kjøpe ny mobiltelefon er det ofte skjerm, prosessor, lagringskapasitet og kamera som står i fokus, og som er viktige vurderingskriterier. Fra rundt 2012 kom flere og flere mobiltelefoner med en innebygd teknologi som heter NFC, uten at så mange visste helt hva de skulle med dette. NFC står for Near Field Communication, og egner seg spesielt godt for overføring av små mengder data over korte avstander.

NFC

  • Forkortelse for Near Field Communication, og er en trådløs overføringsmetode innenfor korte avstander
  • For å overføre informasjon må man fysisk holde mobilen inntil en leser
  • Teknologien krever ikke strøm eller tilkobling til mobilnettet
  • Har du en Android-telefon med NFC som er sertifisert av Visa for kontaktløs betaling, kan du med den norske appen Valyou, laste ned en utgave av bankkortet ditt til mobilen, og betale med mobilen på betalingsterminaler som er klargjorte for kontaktløs betaling over hele verden.

Muligheter som åpner seg med NFC

Men hva er praktisk med dette lurer mange på? Faktisk ganske mye. Fordi data overføres fra NFC-antennen i telefonen til en brikke maks fire centimeter unna, gjør at man har god kontroll på når funksjonen brukes. Det er en mer nøyaktig måte å overføre informasjon mellom enheter fordi du fysisk må holde telefonen inntil en leser for å kommunisere.

En annen stor fordel er at NFC er en passiv teknologi. Det vil si at den ikke går på batteri, og funksjoner som bruker denne teknologien ikke påvirkes av at du har tømt batteriet på surfing, musikk eller mailing i løpet av dagen. I tillegg kan man faktisk bruke NFC uten at man er koblet til mobilnettet.

Betal med mobilen

Dette betyr at NFC-teknologien egner seg spesielt godt for blant annet betaling med mobil. Valyou er en av tjenestene som har tatt i bruk NFC som utgangspunkt for mobilbetaling med Android-telefoner, og var den første i sitt slag i Norge. Her laster du ned en utgave av bankkortet ditt rett til appen, og betaler enkelt ved å holde mobilen inntil betalingsterminaler med aktivert NFC-brikke installert. Dette kalles kontaktløs betaling.

Valyou er et norsk selskap, og du kan betale med bankkortet ditt i appen over hele verden; bruk det på tuben i London, når du shopper i New York eller i taxi i Barcelona. Ferietid er derfor en ypperlig anledning til å få testet ut kontaktløs betaling med mobilen i praksis. Kjøp inntil 200 kroner kan du også gjøre uten å taste PIN om du ønsker.

Ikke kun betaling

NFC-logoen viser at enheten støtter overføringsteknologien.

NFC-logoen viser at enheten støtter overføringsteknologien.

Mobilbetaling er ikke den eneste smarte løsningen man kan bruke NFC til. Teknologien gjør at man kan bruke mobilen som en nøkkel, for eksempel på hoteller der mobilen erstatter de tradisjonelle nøkkelkortene. Etter hvert kommer også flere til å ha digitale nøkler til sine egne hjem, som styrer både alarm og dørlås i ett.

Et must for gadgetfans

Er du fan av gadgeter er også NFC utrolig nyttig. Teknologien gjør at du enkelt kan koble deg til for eksempel trådløst tastatur, hodetelefoner og høyttalere. Dersom både mobiltelefonen og den trådløse gadgeten er utstyrt med NFC, behøver brukeren kun å røre på enheten med mobilen et par sekunder for å opprette forbindelse mellom dem. De to enhetene gjenkjenner hverandre på en-to-tre, og fordi informasjon om enhetene utveksles automatisk via NFC kobles de automatisk sammen uten at brukeren trenger å foreta seg noe mer.

I og med at NFC er så enkelt og raskt er det egentlig bare fantasien som setter grenser for hva teknologien kommer til å brukes til i fremtiden.