Denne funksjonen kan koste deg

Ikke hørt om Wi-Fi-hjelp eller nettverksbytte? Da bør du lese dette.
Denne skjulte funksjonen kan bli dyr

Mange er påpasselige med å bruke det trådløse nettet når de skal bruke mobilen til noe som krever mye data, som å laste ned apper eller strømme video.

Gjør du mye av dette over mobilnettet, kan det nemlig raskt gå utover datamengden du har inkludert i abonnementet.

Det siste året har det imidlertid kommet fram flere historier om folk som har gått på en «smell», takket være en mobilfunksjon de færreste er klar over.

Skrudd på som standard

Sjekk hvilke apper som bruker data

På iPhone kan du lett se hvor mye hver app har brukt av mobildata - og deaktivere muligheten for dette for hver enkelt. Nederst ser du valget for Wi-Fi-hjelp.

På iPhone heter funksjonen «Wi-Fi-hjelp», mens den på Android går under navnet «Smart nettverksbytte».

Kort forklart sørger denne funksjonen for at telefonen automatisk hopper over til mobilnettet dersom trådløsnettet har dårlig dekning. Dette skal sørge for at du ikke opplever at surfeopplevelsen hikker om nettet faller ut, enten du bruker nettleseren eller en app.

På iPhone ble «Wi-Fi-assist» introdusert med versjon 9 av operativsystemet i fjor høst. Funksjonen ble da også skrudd på som standard, noe de færreste mobilbrukere er klar over.

Når det heller ikke er helt tydelig når den faktisk skrur seg på (tilkoblingssymbolet endrer seg fra trådløst til 3G eller 4G øverst på skjermen), er det forståelig at ikke alle får med seg hva som skjer. Med så høye hastigheter som 4G-nettet har i dag, kan det dermed raskt gå med mye data.

Brukte 40 GB

I USA har man kunnet lese artikler som denne om enorme telefonregninger – i dette tilfellet nærmere 20.000 kroner – takket være mobildata som uvitende er blitt brukt på grunn av Wi-Fi-hjelp.

Også her i Online-redaksjonen ble det tydelig at «tabben» kan skje den beste: I påsken brukte et medlem 40 GB mobildata med sin iPhone, mens han surfet på det han trodde var trådløst nett.

Smart bytte på Android

På Android er tjenesten mulig å slå på og av inne i Wi-Fi-innstillingene.

Selv om det for de fleste er snakk om langt mindre mengder data som blir brukt av funksjonen, kan det for enkelte som er redde for å bruke for mye mobildata være en løsning å deaktivere muligheten.

På iPhone gjør du dette i Innstillinger > Mobilnett. Rull helt ned til bunn av skjerm og trykk på Wi-Fi-hjelp. På Android velger du Innstillinger > Wi-Fi. Trykk på «mer» oppe i høyre hjørne, og velg «Smart nettverksbytte».

Skaff deg oversikt

I iOS versjon 9.3 innførte Apple muligheten til å se hvor mye data funksjonen faktisk har brukt – for vår egen del var det ikke mye, bare 11,6 MB siden i fjor høst.

I stedet for å skru av Wi-Fi-støttefunksjonen for alle apper, kan det være en bedre løsning for mange å forhindre enkelte apper fra å bruke mobildata – for eksempel video-apper som lett bruker mye data.

På iPhone finner du en potensielt lang liste over apper i Innstillinger > Mobildata, der du kan skru av muligheten for å bruke mobildata for hver enkelt app.

På Android kan du sette begrensinger for bruk av mobildata, både generelt og på app-nivå, i Innstillinger > Databruk.

Husk at du med Telenor-abonnement alltid kan ha full kontroll over dine datakostnader med gratistjenesten Datakontroll Norge. I denne videoen kan du lære mer:

Datakontroll Norge bestiller du enkelt ved å sende en SMS med kodeord «Bestill DKN» til nummer 1999. Du kan også bestille på Mine Sider eller med appen Mitt Telenor.

Populært på Online.no nå: