Søk

Online.no

Meny

Adrian (11): – Jeg hadde ikke klart meg uten mobilen

Mens Adrian (11) synes mobilen er viktig for å holde kontakt med venner og spille, glemmer Lilly (8) nesten at hun eier en. Foto: Brand Studio

Stor mobilguide til barnefamilier: Når skal barnet få sin første mobil? Arve eller kjøpe? Skal foreldrene kontrollere bruken? Her er alt du bør vite.

– Jeg hadde klart meg fint uten, sier Lilly (8).

– Jeg hadde ikke klart meg uten mobilen. Den er livet. Da kunne jeg ikke ringt til venner for å finne på noe. Og du kunne ikke spilt på telefonen, svarer storebror Adrian (11) kjapt tilbake.

De to søsknene har til sammen hatt mobil i nesten fire år, og er drevne mobilbrukere, ikke ulikt de fleste norske barn.

Ifølge Barn og Medier-undersøkelsen 2018 har nemlig hele 99 prosent av alle norske barn mellom 9 og 18 år tilgang til en mobil i dag. Blant 9- og 11-åringene har over 8 av 10 egen smarttelefon. Veksten har skutt i været de siste årene, og barna bruker mobilen akkurat som oss voksne, viser undersøkelsen.

Dette bekrefter Ana Brodtkorb, prosjektleder for Telenors antimobbeprogram «Bruk Hue» og leder for avdelingen for samfunnsansvar og bærekraft i Telenor.

– Vi ser hvor mye tid vi voksne bruker på mobilen og hvor viktig verktøy den er for oss. Det påvirker også barna som ser på voksne som forbilder. Foreldre bestemmer seg tidligere enn før for at barna kan få egen mobil fordi de opplever det som nyttig, sier hun.

Ukene før skolestart er høysesong for at barn får sin første mobil. Å eie en mobil kan være et flott kommunikasjonsmiddel, men innebærer også et stort ansvar.

Derfor forklarer ekspertene i Telenor hva du bør se etter for å vite om barnet ditt er klart for å få mobil og hvordan man velger riktig telefon.

Ana Brodtkorb, prosjektleder for Telenors antimobbeprogram «Bruk Hue».

Hvor gammel bør barnet være?

– Mange tenker kanskje at det finnes en snittalder, men det avhenger helt av barnet, forteller Brodtkorb.

De fleste får likevel sin første mobil i 9-årsalderen, viser Barn og Medier-undersøkelsen.

– Vi tenker at det ikke finnes en fasit for når man skal få sin første mobil. Alle barn er forskjellige. Det handler om modenhet hos den enkelte, sier hun.

Synes du det er vanskelig å vite om sønnen eller datteren din er klar, har Telenor i samarbeid med Barnevakten derfor utviklet «Mobil-Lappen» – en test laget for barn mellom 8 og 11 år. «Mobil-Lappen» kan gjøre det både tryggere og enklere for barna å ta i bruk sin første mobil.

– Vi forstår at foreldre er litt nervøse eller usikre, så vi håper at Mobil-Lappen kan være et verktøy som setter i gang en fin samtale, i tillegg til at man får en sjekkliste for å se om barnet er klart, sier eksperten.

Testen tar foreldre og barn gjennom viktige temaer som spill, aldersgrenser, mobbing og grensesetting. Barnet må svare på spørsmål som:

Hva gjør du hvis du mister mobilen? Er det greit å gi bort mobilkoden til andre? Bør mobilen være på ved middagsbordet?

Testen inneholder også gode tips til foreldre og er like mye et verktøy for å sette i gang gode samtaler. Består barnet ditt testen, får han eller hun et diplom som bevis på god forståelse for bruk av mobil.

Testen er gratis og du finner den her.

Line Warhuus og mannen sa nei til at barna skulle få mobil en stund. Nå har Adrian (t.v) og Lilly egen mobil. Foto: Brand Studio

U11 og U18 er skreddersydde for barn og unge

Mobilabonnementet U11 gir barna trygghet samtidig som foreldre får full kontroll.

U11 har fri bruk av ringeminutter og SMS/MMS. I tillegg er 100 MB data inkludert som kan brukes i Norge og innen EU/EØS.

Datakontroll Norge er inkludert. Tjenesten sørger for full stopp på bruk av data når den inkluderte mengden er brukt opp. Det betyr full kontroll på kostnadene for den som betaler.

For de litt eldre barna eller dem som trenger mer mobildata, finnes abonnementet U18 hvor du kan få opptil 8 GB.

Med disse abonnementene følger det også med Sikker Bruk, som sperrer for uønskede samtaler/SMS og gjør mobilbruken tryggere for barna.

Er det greit å sjekke barnets mobil?

Da mobilen i større grad ble allemannseie på 2000-tallet, kunne man hovedsakelig sende SMS og ringe. I dag byr mobilen på andre utfordringer som barnet må være klart til å møte.

Det ene er bruk.

– Dette er opp til hver familie, men det er fint å ha noen felles regler for når det er greit å bruke mobilen og hvor mye det er greit å bruke den. Er det for eksempel greit å bruke mobilen mens dere spiser eller når det er leggetid? Og hvordan skal barna balansere sosial tid på mobilen med nok tid til lekser?

Det andre er sosiale medier og kommunikasjonen med andre på nett.

– Det å være på nett kommer ikke uten risiko og man kan aldri forsikre seg helt mot alle farer. Vi vet at mange barn utsettes for både nettmobbing, utestenging og uønsket bildedeling.

– Derfor er det viktig å skape tryggheten mellom foreldre og barn slik at alt kan snakkes om, både det som skjer digitalt og ellers, sier eksperten.

– Er det greit å sjekke mobilen til barnet - som en sikkerhet?

– Jeg tror ikke at foreldre kan basere seg på å kontrollere barnets mobilbruk. Her gjelder tillit og avtaler. Dessuten må man huske på at barnet også har rett til privatliv og personvern, sier hun.

– Samtidig har foreldrene ansvaret for å beskytte barna sine, og man må derfor forsøke å finne en balanse. Hvis man har konkrete mistanker om at noe alvorlig er galt, kan det for eksempel være greit å sjekke mobilen sammen med barnet.

  • Hvilket abonnement skal barnet ha? Telenor har tilpassede abonnement som både gjør det enklere for foreldrene å ha kontroll på kostnader og forbruk, og gir barna ekstra trygghet når de bruker mobilen.

Mens Lilly har hatt mobil i litt over ett halvt år, har ikke tvillingbroren Nicolai mobil ennå. Han sparer heller til akkurat den modellen han ønsker seg. Foto: Brand Studio

– En trygghet

Blant søsknene Adrian (11), Lilly (8) og Nicolai (8) er det stor uenighet i hvor viktig det er å eie en mobil.

Mens Adrian er på sin femte telefon og bruker den jevnlig til å holde kontakt med venner, spille og se på Youtube, vet Lilly knapt hvor hun har telefonen.

Tvillingbror Nicolai har ikke mobil - han sparer heller til akkurat den modellen han ønsker seg, enn å arve som søsknene har gjort.

Mamma Line Warhuus synes det var greit at barna fikk mobil da de ble litt større.

– Vi sa nei en stund siden vi ikke syntes det var behov for det. Men så blir man jo litt påvirket av alle rundt. I tillegg er det en trygghet når man jobber litt lenger eller barna skal av gårde.

Hjemme har de laget klare regler for når det er greit å bruke mobilen.

– Vi har snakket om at man ikke må svare når fremmede numre ringer, at mobilen skal brukes normalt og dersom man bruker opp dataen, så er det tomt til neste påfyll. Vi har også snakket om at man må oppføre seg på mobilen og ikke sende stygge meldinger eller bruke bilder av andre uten lov, sier hun.

Hvilken mobil?

Både Adrian og Lilly har smarttelefon. De aller fleste foreldre velger dette til barna, forteller Kjetil Simonsen, leder for Hardware og tilbehør i Telenor.

– Det er det vennene gjerne har og man ønsker å ha samme apper og muligheter som disse. De unge kommuniserer gjennom sosiale medier eller apper som krever at man har en smarttelefon. De er også veldig interessert i bilder og video og her dukker det stadig opp nye apper som krever at man har smarttelefon, sier Simonsen.

Da er det viktig med et godt kamera, en bra skjerm og høy lagringskapasitet, slik at barnet får en god brukeropplevelse. I tillegg anbefaler eksperten at man velger en mobil med 4G-hastighet, siden mange apper og tjenester krever god hastighet.

– Men det betyr ikke at du trenger å kjøpe en dyr telefon. De nyeste mobilene er gjerne ekstra raske, har gode skjermer og toppkamera, men ellers gjør de eldre modellene stort sett det samme. Det finnes flere smarttelefoner som er gode til en lavere pris.

Flere arver også mobil fra foreldrene. Da er det viktig å huske på å ta backup av telefonen først før du nullstiller den. Telenor-kunder har ubegrenset lagring av mobilbilder i Min Sky inkludert i abonnementeme sine. Da er bildene alltid tilgjengelige, uansett hvilken mobil du bruker, slik at det er enkelt å å la barna arve den gamle mobilen.

Det kan også være lurt å kjøpe samme type smarttelefon som resten av familien. Da er det lettere å være til hjelp og ha kontroll.

– Hvis barnet har nettbrett, kan det også være lurt å ha samme operativsystem (Apple iOS eller Android fra Google) på mobilen. Da slipper hun eller han eksempelvis å kjøpe apper to ganger, avslutter han.

Tips til deg som har barn med mobil

Når barnet ditt har fått mobil, er det greit med noen forhåndsregler. Blant annet er det lurt å ta «mobilpraten» med barnet ditt.

  • De reglene som gjelder i den virkelige verden, gjelder også for mobilbruk.
  • Mobbing og trakassering via mobil er forbudt.
  • Det er ikke lov å ta bilder av andre og publisere eller vise disse uten samtykke.
  • Mottar barnet «mobbemeldinger», bør disse lagres og vises til voksne. Få råd på www.brukhue.com
  • Mobilen kan også brukes som betalingsmiddel. Avtal derfor med barnet hvor mye som kan brukes på apper, avstemninger og lignende.