Søk
Meny

Mobilbruk i familien: – Foreldrene mine er helt ubrukelige på sosiale medier

Bilde av gutt som ligger på ryggen i senga med smarttelefon i begge hender

Hos familien Gyrre bruker alle mobilen forskjellig, men de klarer likevel å holde kontakten med hverandre – selv om foreldrene sliter med å skjønne alle kodene.

For ikke lenge siden var telefonsamtaler og tekstmeldinger de viktigste mobilfunksjonene når vi skulle ha tak i hverandre. Slik er det ikke lenger –spesielt ikke for de nye generasjonene av mobilbrukere. I hvert fall ikke om vi skal tro 17 år gamle Magnus Gyrre:

– Om jeg skal snakke med vennene mine, bruker jeg helst Snapchat. Når jeg skal kontakte foreldrene mine, bruker jeg som regel meldinger, da de er helt ubrukelige på sosiale medier, forteller Magnus. 

Han bor på idylliske Bygdøy i Oslo, sammen med mamma Svava (43), pappa Andreas (50),  lillesøstrene Herdis (10) og Ingrid (7) – samt hunden Poppy. Vi har tatt en tur hjem til familien, for å se nærmere på hvordan de kommuniserer med hverandre gjennom dagen.

Går alt som en lek, eller er det noen utfordringer som må håndteres?

Litt lenger ned i artikkelen kan du se en video fra besøket.

Bilde som viser mor, to døtre og en hund sitte på trappen utenfor inngangsdøren til rekkehuset.

TRYGGHET: – Jeg slapper ikke helt av før jeg vet hvor alle er. Så for meg er telefonen livsviktig. Da får jeg kontakt med alle, og jeg vet at alle har det godt og er trygge, forteller Svava.

Snapchat størst blant de unge

Blant speidermøter, fotballtreninger og korøvinger har familien Gyrre et stort behov for å holde kontakten gående gjennom dagen.

Og selv om familiemedlemmene bruker mobilene deres på svært forskjellige måter, er trenden klar: Ringing og SMS brukes bare unntaksvis til kjappe beskjeder, mens all annen kommunikasjon foregår via sosiale medier, spillapper – med god hjelp fra mobilnettet.  

17 år gamle Magnus er ikke alene om å foretrekke Snapchat for sosialisering med venner. En aktuell undersøkelse fra Ipsos viser at 6 av 10 unge bruker sosiale medier daglig. Og når de kommuniserer med venner, så er det nettopp Snapchat som brukes mest. 

Her oppstår det et lite generasjonsskille innad i familien Gyrre. Mor og far foretrekker apper som WhatsApp og Messenger for å holde kontakt med vennegruppene sine, men dette betyr ikke at de ikke gjør iherdige forsøk på å følge i barnas digitale fotspor. 

Uskrevne regler og koder på sosiale medier

Overfor tenåringssønnen skjønte likevel pappa at Snapchat, det trengte han ikke å være med på lenger:

– Jeg pratet litt med Magnus på Snapchat i en periode, og det fungerte på en noenlunde grei måte. Da kunne jeg se hvor han var og hvem han var med, men jeg følte at det ble litt for inntrengende i hans privatsfære, forteller pappa Andreas. 

– Han er jo 17 år, så det begynte å dukke opp litt festbilder og sånn. Da tenkte jeg at han kunne få ha den privatsfæren for seg selv. Da gikk pappa heller ut derfra, ler han.

Bilde av mann som står i skogen med telefonen opp mot øret

SATT GRENSE: Pappa Andreas (50) innså at han ville la sønnen være i fred på Snapchat.

Svava forteller til at hun ikke føler seg like stødig på Snapchat som mannen:  

 – Jeg henger alltid litt etter. Etter en uke ser jeg gjerne at jeg har fått en snap av Magnus som sitter på t-banen, også vet jeg ikke hva jeg skal med dette bildet. Er det forventet at jeg skal like det? Sende et bilde av meg på kjøkkenet tilbake? Hva er kodene her?

Tiåringen er best på beskjeder

Svava forteller også at det er husets 10-åring Herdis som er den aller beste til å gi beskjeder med mobilen. 

– Da Magnus var på hennes alder visste jeg sjeldent hvor han var. Herdis har jeg nesten full kontroll på. Hun svarer raskt på tekstmelding når hun har mobilen med seg, sier en fornøyd mor.

– Jeg pleier å ringe når jeg kommer hjem fra skolen, eller om jeg vil være med noen hjem og jeg ikke vet om det er greit for foreldrene mine, forteller Herdis.

Hun forklarer at hun og vennene ofte snakker sammen via TikTok-meldinger eller i chatten på spillene de spiller, som Roblox og Minecraft.

– Men vi tuller mer på Roblox og TikTok. Der er vi flere som snakker sammen. Når jeg sender melding, er vi bare to og da er det mer sånn for å spørre om vi skal bli med hverandre hjem, forklarer Herdis. 

Bilde av liten jente i trehytte i skogen

LUR: Ingrid har ikke egen mobil, men finner alltid en løsning.

Og akkurat fascinasjonen for Roblox kommer godt med når mamma og pappa skal ha noe gjort hjemme:

Å gå ut med søpla eller ta ut av oppvaskmaskinen «lønnes» for eksempel med 1 Robux, som er valutaenheten i spillet.

For øyeblikket er lillesøster Ingrid den eneste som ikke har en egen mobil, men syvåringen vet likevel råd: 

– Jeg har ikke mobil, men andre ringer for meg og fikser ting, for eksempel på aktivitetsskolen. Noen ganger får jeg låne mobilen til mamma for å ringe venner med FaceTime, da tuller vi med forskjellige filtre, forteller Ingrid. 

Apper blir viktigere for planleggingen

For familiens to overhoder spiller små telefonsamtaler og SMS fortsatt viktige roller for å ha styring på hverdagen. 

Svava forteller at det fort blir en del småsamtaler med Andreas og barna i løpet av en uke, men når familien er på farten og ting skal planlegges, er spesielt appen Spond blitt viktig for Svava:

– Med Spond har vi oversikt over korøvinger, speideren og fotballtreninger. Jeg har ikke helt lært meg de sosiale kodene på Spond ennå, men jeg er på vei. Jeg er mer på gli nå, smiler Svava. 

Hvorfor er mobilen så viktig for familien? Se hvordan det gikk da vi besøkte familien Gyrre:

Andreas legger til at han også bruker Spond, men at han styrer litt unna når han har muligheten – noe som selvsagt har sine konsekvenser.  

 – Jeg har en arbeidsdag hvor jeg bruker rundt tre timer på telefonen hver dag. Da er det veldig deilig å ikke forholde seg til den når jeg kommer hjem. Da får jeg kjeft av kompiser og andre foreldre: «Jeg sendte dette til deg på Spond, du må jo respondere på det, du skal jo være co-trener i dag»!  

– De fleste har gitt opp Andreas. Nå ringer de meg og sier «du, kan du si til Andreas at det er fredagspils?», ler Svava. 

Bilde av to små jenter på tur i skogen

PROFFE: Herdis (10) og Ingrid (7) har blitt proffe på Microsoft Teams etter hjemmeskole.

Bruker mye mobildata

Med så mange apper og mye tid på farten i den travle hverdagen, brukes det en del mobildata i familien Gyrre. 

På tampen av forrige måned gikk familien tom for mobildata, og pappa Andreas forteller at han brukte anledningen til å gi barna en nyttig erfaring. 

– Da tenkte jeg at i stedet for å kjøpe mer mobildata, så skulle jeg være litt oppdragende og la alle kjenne og føle litt på at det ikke var fri flyt hele tiden. Man må jo begrense litt. Det gikk jo litt utover meg selv da jeg skulle kjøpe billett på trikken, noe som tok sin tid. Jeg fikk jo litt ris til egen bak, ler han. 

– Jeg er spent på hvordan det blir denne måneden.