Søk
Meny

Alt du bør tenke på før barnet får sin første mobil

Dame og to barn på stranden som bruker mobiltelefon

Fem tips til hvordan du kan føle deg trygg på at barnet ditt er klar for sin første mobil.

Tiden er kommet for barnets mobildebut, men som de fleste foreldre er du litt rådvill.

Spørsmålene svirrer i bakhodet: Hvilket abonnement bør jeg velge? Hvilken mobil? Er barnet mitt i det hele tatt klar for ansvaret som medfølger å ha sin egen mobil?

Men barna vet kanskje mer om mobilbruk enn du allerede tror?

Vi snakket med fire barn om hva de allerede kan, og fikk noen overraskelser:

1. Velg riktig abonnement

Det kan være vanskelig å holde oversikt over floraen av ulike abonnement på markedet, og du vil være sikker på å velge riktig.

Når barnet skal få sitt første mobilabonnement, er det naturlig å fokusere på sikkerhet, oversikt og kontroll – samtidig som du ønsker å gi barnet en positiv opplevelse med en viss grad av frihet.

Med abonnement fra Telenor får du nettopp dette: Sikkerhetsfunksjoner som beskytter barnet ditt mot uønsket innhold, opplæring i trygg mobilbruk, og mulighet til å utvide med data om barnet skulle trenge litt ekstra – blant annet.

Abonnementet for de yngste

  • Telenors abonnement gir barnet en trygg og myk start på mobillivet, samtidig som du får full kontroll på både pris og databruk, med mulighet til å øke barnas datamengde ved behov.

  • Sikkerhetstjenester som Nettvern og Nettslett sørger for at barna er trygge når de surfer på nett.

Les mer om abonnement for barn >

Skolejente som bruker mobilen med abonnement fra Telenor

2. Ta "mobilpraten"

Snakk med barna om hva som er lov og ikke lov på mobilen. Vær åpen for å lytte til barnets opplevelser med mobilen, også de positive.

En god samtalestarter kan være Mobilmerket, en leken blanding av opplæring og quiz. Denne quizen - eller testen - gir en god introduksjon til mobillivet. Testen består av en rekke spørsmål om mobilbruk som barnet kan ta stilling til. Vi anbefaler at dere tar testen sammen.

Mobilmerket gir barnet et bevis på at det er modent nok til å ha egen mobil, og premieres med en popsocket i nærmeste Telenor-butikk.

Mobilmerket

3. Husk å tilpasse foreldreinnstillingene

Når du skal sette opp en ny mobil til barnet ditt, må du også huske å tilpasse noen innstillinger.

For å laste ned apper på Android- og iOS-telefoner må du for eksempel logge på med en brukerkonto og legge inn betalingsinformasjon – og her kommer foreldreinnstillingene inn i bildet.

Kobler du sammen din og barnets konto i en familiekonto kan du aktivere funksjoner som bekreftelse før kjøp, samt holde oversikt over databruk og tidsbruk.

4. Hvilken mobil bør jeg velge?

Det kan være lurt å kjøpe en mobil fra samme produsent som resten av familien. Det er både lettere å være til hjelp og ha kontroll når du selv kjenner operativsystemet og mobilmerket.

I tillegg kan det være lurt å ha i bakhodet at barna sannsynligvis ikke trenger den nyeste toppmodellen.

Bilde av iPhone SE 2020

Nye iPhone SE takler alle apper og spill du måtte ønske å bruke den til, men er heller ikke den dyreste modellen i klassen.

Det finnes mange gode midtsjikte-mobiler med alle funksjoner barna ønsker.

Husk også hvordan barn flest bruker mobilen; uhell kan lett oppstå og en knust mobilskjerm er både irriterende og dyrt å reparere. Skulle uhellet være ute, er det godt å vite at Telenor tilbyr skjermforsikring,

Vil du ha hjelp? Se våre tips til hvilke mobiler du kan velge for minstemann.

God Som Ny – kjøp en brukt mobil

Det er ikke alltid en helt ny mobil er behovet. God Som Ny gjør det enkelt å finne en mobil som passer for barna – til en lavere pris! Det er også helt trygt å kjøpe brukt mobil fra Telenor. Du får en mobil som er grundig sjekket og satt i stand igjen. 

Garantien er dessuten den samme som hvis du kjøper en ny mobil, og ombestemmer du deg har du alltid 14 dagers fri retur.

Sjekk utvalget av brukte mobiler >

5. Del de digitale opplevelsene med hverandre!

Har du lastet ned en ny app eller funnet en praktisk funksjon, kommet over noe gøy i sosiale medier – eller satt en ny rekord i favorittspillet?

Opplevelser på mobilen er en viktig del av hverdagen, spesielt for barn og unge. Det kan du anerkjenne ved å snakke om egne opplevelser på mobilen. Om du klarer å vise en reell interesse for hva barnet faktisk er opptatt av på nettet, og setter deg inn i hvordan ting fungerer, vil du også øke sjansen for å kunne ha gode samtaler over tid.

Skal du ta «mobilpraten» med minstemann? Se den fullstendige listen over tips og råd.