Søk
Meny

Mobilabonnement til familien? Slik velger du riktig

Famlie med mobilabonnement

Uansett hvordan familien din ser ut, og hvilke behov dere har, kan du finne noe som passer. Se ekspertens sjekkliste.

Lurer du noen ganger på om familien din har riktig mobilabonnement? Eller tenker du kanskje at det ene abonnementet er det andre likt? Ringe, sende SMS, komme på nett – trenger man egentlig mer?

Å ha kjapp og god dekning overalt, enten du skal ringe bestemor eller strømme videoinnhold fra YouTube bør være minstekravet – men du skal også kunne kreve mer av mobilabonnementet ditt.

Dette er spesielt viktig for familier. Tar du deg tid til å sette opp en god familieplan, kan du faktisk slippe mye logistikk, planlegging … og ikke minst penger.

Ifølge butikksjef Simen Aaslund hos Telenorbutikken Fornebu, er det viktig å sikre at alle får et abonnement skreddersydd sine behov, basert både på bruk, alder og hvilke tilleggsfunksjoner man behøver.

– Start gjerne med å spørre familien din hvor data mye de bruker, sier han.

–  Om de ikke vet, kan du starte litt høyt, og så heller sette ned i etterkant når du ser den faktiske bruken. Sørg for å ha abonnement uten binding. Om noe blir feil er det ikke verre enn å bytte senere.

Simen Aaslund hos Telenorbutikken Fornebu

EKSPERT: Butikksjef Simen Aaslund hos Telenorbutikken Fornebu.

Sjekklisten: 5 viktige spørsmål og et smart tips

Her er Simens sjekkliste over hva du bør ta med i beregningen når du skal velge mobilabonnement til familiens medlemmer.

1. Hvor gamle er dere?

Mobilabonnement er ofte tilpasset ulike aldersgrupper både når det gjelder pris og funksjonaliteter, så det kan være lurt å sette seg inn i forskjellene på disse.

Noen er spesielt rettet mot ungdom og unge voksne – med fordeler som fri musikkstrømming og gunstige mobilforsikringer.

Og for yngre barn på terskelen til det digitale livet, finnes det egne varianter som fungerer som reale skuldersenkere. Noen abonnement lar foreldre sperre internett og SMS, eller for kjøpstjenester og ukontrollerte kjøp av datapakker. 

– Da får de ikke brukt abonnementet til å stemme på «Skal vi danse?» eller bruke penger i App Store.

Jente med mobil

2. Hvor høy databruk har dere?

En mobilbruker som bare surfer på nett og lytter til nedlastede podkaster vil ha andre behov enn en som vil se Netflix eller game mens de er ute på farten.

Musikkinteresse er også en faktor, siden noen abonnement tilbyr fri databruk hos de mest populære musikkstrømmetjenestene. Dermed blir det totale databehovet mindre.

Det kan være mye variasjon innad i en familie. Mens noen er nøysomme og bare bruker et par gigabyte i måneden, sluker andre ti-tjue gigabyte på video, podkaster og musikk.

Samtidig bruker mange telefonen i jobbsammenheng.

– Det kreves gjerne at man er tilgjengelig og på nett, og da vil man ikke at data skal bli en stopper, sier Aaslund.

– Kanskje deler du nettet med PC-en, og så går det tomt for data midt i Teams-møtet. Sånt er greit å slippe.

3. Hvor høy databruk kunne dere hatt?

Én ting er å finne et minimum man kan klare seg med. En annen innfallsvinkel er å se på hva dere kunne gjort med mer data. Ville det blitt flere videosamtaler og sosialt liv mens dere er ute på farten?

Kunne dere sluppet å laste ned alt dere skal se og høre i forkant av hver ferie for å spare data? Er det andre måter mer data ville beriket livene deres?

– Skal du se en film på hyttetur trekker det mye data, sier Aaslund.

– Med ubegrenset data slipper man å tenke på det – og med høy hastighet får du topp kvalitet uten avbrytelser eller hakking.

Dame med mobil

TIPS: Sjekk om dere kan få rabatt!

Med Telenors familierabatt kan alle i familien få et eget mobilabonnement med ubegrenset data – til en rimelig pris. Det er en smart løsning for familier med litt eldre barn.

Men det er jo ikke sikkert alle i familien trenger ubegrenset data. For de yngste mobilbrukerne er nok det aller viktigste å vite at mobilhverdagen er trygg og forutsigbar – for både barn og foreldre. Med Telenors aldersrabatt får alle under 13 derfor ekstra god månedspris på abonnement med fast datamengde.

4. Hvor sikkert er abonnementet?

Et moderne mobilabonnement handler om mer enn å kunne ringe og gå på nett. Det dreier seg også om å legge til rette for en tryggere og enklere hverdag – uansett hvem du er, og hva du bruker mobilen til.

Der noen mobilabonnement kun tilbyr de grunnleggende tingene som nett, tale og SMS, kommer andre også med funksjoner som gjør deg tryggere på nett.

– Folk er heldigvis blitt mer bevisste, men det mange glemmer er at de i andre enden samtidig blir flinkere og flinkere, sier Aaslund.

– Det er ikke alltid like lett å gjennomskue svindelforsøkene. Har du dårlig tid kan det hende du ikke tenker over det, og så trykker du på en lenke du ikke skulle trykket på. Da bør det finnes sperrer på plass, gjerne et filter som stopper deg før det er for sent.

5. Tar dere mye bilder?

En funksjon du bør kunne forvente av et mobilabonnement i dag, er backup-løsninger som automatisk sikkerhetskopierer bilder og videoer fra mobilen. 

– Ubegrenset skylagring av alle bilder og videoer på mobilen er veldig praktisk, sier Aaslund.

– Bilder og video er store filer, men med dette kan du frigjøre plass på mobilen. Og det er greit å ta tak i, for mobilen begynner gjerne å oppføre seg litt rart om den blir for full.

Skylagring er noe som f.eks. Apple også tilbyr gjennom iCloud, men da med plassbegrensning. Samtidig kan det være vrient å få bilder direkte over fra telefonen og inn på maskinen.

– Med en skyløsning man kan logge på via PC blir det lettere å hente ned bildene.