Søk

Online.no

Meny

Hold god avstand til andre – men ikke på mobilen! Her er våre 9 hjemmenettregler

Med mobilen ved din side er du klar for det meste også i disse spesielle tider – bare følg disse enkle reglene.

Du kjenner kanskje til vår versjon av fjellvettreglene, «fjellnettreglene», som skal sørge for trygg mobilbruk på hytta og i fjellheimen. Med tanke på dagens situasjon, har vi nå laget en ny liste – full av inspirasjon og konkrete tips til mobillivet på hjemmebane.

9 hjemmenettregler for mobilbruk i koronatider

1. Hold god avstand til andre – men ikke på mobilen

Å holde kontakten med venner og familie er kanskje viktigere enn noensinne når vi ikke kan møtes ansikt til ansikt som vi pleier. Det er mye man kan gjøre sammen på avstand – se film, spille spill, lage musikk, lage mat, spise middag … eller bare lange, gode samtaler om alt og ingenting i sofakroken. På mobilen kan vi være så nærme hverandre vi bare vil!

2. Sørg for at alle har god dekning

Uansett hvor mange man er hjemme eller hvor mange rom man har, er det deilig å vite at det er dekning overalt. Ruteren skal derfor plassers sentralt og høyt for å gi jevn dekning i hele hjemmet, og den skal stå åpent i rommet – ikke gjemmes i en skuff. Jo færre fysiske hinder det er mellom ruteren og mobilen, desto bedre blir dekningen.

3. Del nettet rettferdig

Er det flere som bruker hjemmenettet samtidig – og mer enn vanlig? Da kan det være lurt å bli enige om noe kjøreregler mht. hvem som bruker hva når. Når alt skjer samtidig (streaming, nedlastning, spilling, arbeid, studier, osv.), kan brukeropplevelsen påvirkes og skape unødvendig irritasjon. Å skru av alle enheter som ikke er i aktiv bruk kan være én måte å løse problemet på. En annen løsning finner du i regel 4.

4. Bruk offline-mulighetene

Flere underholdnings- og streamingtjenester lar deg laste ned innholdet du abonnerer på, slik at du kan se på det offline – uten å bruke nett. Et tips er å bruke morgenen på laste ned det du vil se – før alle andre har rukket å våkne og komme seg på hjemmenettet igjen.

5. Ta med mobilen ut

Hvis du ikke er i karantene eller isolering, kan du både ta en joggetur, gå en tur, vaske terrassen, stelle i hagen og gå i butikken, bare du holder trygg avstand til andre. Trenger du selskap er mobilen en god venn – lytt til musikk, podcast, lydbok, eller del turopplevelsen med en venn (se punkt 1).

6. Vask mobilen ofte

Det er ikke bare hendene som skal vaskes grundig. Mobilen kan også være en smittespreder! Undersøkelser viser at vi i snitt tar på mobilen 2617 ganger hver dag, og med tanke på at bakterier og virus kan overleve på kontaktflater i flere dager, kan det være lurt å vaske den ofte.

7. Sørg for å ha maks kapasitet

Har du mye lagret på mobilen? Da er det kanskje på tide med en vårrengjøring! Det er ofte bilder og videoer som spiser aller mest av telefonens lagringskapasitet, men også apper kan være syndebukker. Sjekk om det er noen apper du ikke trenger – og sørg samtidig for at alle mobilbildene dine blir trygt lagret i skyen. Da frigjør du både plass og har alltid enkel tilgang til alle bilder.

8. Vær oppmerksom på svindelforsøk

Det finnes alltid personer som prøver å utnytte krisesituasjoner – og det gjelder dessverre også i disse dager. Koronakrisen bidrar til generell usikkerhet og setter oss i en sårbar situasjon hvor vi lettere kan la oss påvirke, og de siste ukene har vi merket en markant økning i antallet svindelforsøk, både via telefon og e-post. Det er derfor viktig at du følger ekstra godt med nå!

9. Husk å lade batteriene

Pass på så at du ikke fastner i mobilen. Både den og du trenger å lade batteriene en gang imellom. Er det noe du har utsatt eller ikke har hatt tid til, enten det er å rydde i skapene, dyrke urter, lese eller skrive en bok – nå har du tid til alt! Er dere flere hjemme? Husk at brettspill fungerer like bra i stuen som på hytta!

Ha en fin hjemmetid – og ta riktig godt vare på deg selv og andre!