Søk
Meny

– For vår familie er mobildata blitt viktigere etter korona

Familien er samlet i sofaen og snakker om hvor mye mobildata de bruker

I løpet av det siste året har familien Johnsen Øiom virkelig fått merke at mobildata er et grunnleggende behov. Uten ville de ikke fått hverdagen til å gå opp!

Med tre ungdommer i hus er det travle korona-hverdager for familien Johnsen Øiom i Gjerdrum, Akershus. Utover jobb og skole driver de blant annet med sang, førerkort, nettbutikk, filming av trampolinetriks, chatte med venner, samt å følge med på flytrafikken og Instagram. Alt med hjelp fra internett.

Nå er det andre gang denne måneden at jeg fyller på mobildata, sier Martin.

15-åringen kommuniserer med skolen via Teams, venner via Snapchat, og kundene i sin nystartede nettbutikk via Messenger, og han går ofte tom for mobildata.

Selv om det hender han selv må betale for ekstraforbruket, ser han på det som en nødvendighet. For far er det forståelig at det innimellom trengs noen gigabytes ekstra.

– Jeg skjønner jo at det ikke alltid er lett å ha oversikt over databruken når han er så aktiv. Og det gjelder jo egentlig oss alle. For vår familie er mobildata definitivt blitt viktigere etter korona, sier far, Bjørn Johnsen.

Martin jobber med sin nettbutikk og bruker mobildata

Martin (15) selger blant annet mobildeksler i sin nettbutikk. – Vi var først litt skeptiske, men han tar arbeidet veldig på alvor, så vi støtter ham fullt ut, sier far.

FAMILIE-QUIZ

Vet du hvor mye data du egentlig trenger for å se én time i Netflix-appen? Se quiz-duellen til familien Johnsen Øiom lengst ned i artikkelen.

Data i koronaens tid

At mobildata er blitt viktigere etter korona, er ikke unikt for familien i Gjerdrum. Da hverdagen brått ble heldigital som en konsekvens av alle koronarestriksjonene, oppstod det raskt nye vaner.

Med både jobb og skole hjemme, ble for eksempel behovet for utetid viktigere enn på lenge. Tall fra Telenor viser også at vi faktisk brukte mer mobildata i 2020, sammenlignet med året før.

– Det var en økning på 20 prosent, og selv om dette er lavere enn hva vi hadde estimert før korona, er det likevel overraskende tatt i betraktning at vi tilbringer så mye tid hjemme. Hvis vi ser på totalt forbruk av mobildatatjenester i 2020, inkludert trådløst bredbånd, har forbruket faktisk doblet seg, sier mobildirektør Ric Brown i Telenor.

– Forbruket av mobildata-tjenester er fordoblet i 2020.

Ric Brown, mobildirektør i Telenor

Fordelen med å ha full frihet på farten

I familien Johnsen Øiom er det slett ikke bare Martin som bruker data. Begge søstrene – Eline på 12 år, og Mille på 18 år – bruker opp sine kvoter på henholdsvis 4 og 12 GB i måneden.

– Jeg kan ikke la være å sjekke Snapchat. Det er der jeg treffer vennene mine.

Eline Johnsen Øiom (12)

Mille, som går andre trinn på Hvam videregående skole, har halvannen times reisevei hver dag. Tid som brukes på mobil.

– Jeg skal snart kjøre opp til sertifikat, og jeg har øvd til teorikurset på bussen, sier Mille. Hun er også aktiv med sang, og i en ungdomsbedrift, som en del av pensum i skolen.

Mille bruker mobildata når hun er på farten

Mille Johnsen Øiom (18) jobber mye på laptopen. Både skolearbeidet, ungdomsbedriften hun er med i, pluss førekort-teori og sangklasser foregår digitalt, og ofte mens hun er på bussen til og fra skolen.

Alle abonnement drar

– Før korona, mens barna gikk på skole, var de av telefonen i minst seks timer om dagen, men nå er det frislipp. I tillegg er det sosiale begrensninger som gjør at vi er nødt til å snakke sammen digitalt. Det er klart vi trenger data, sier Bjørn.

Heldigvis har familien aktivert Familiebonus, hvor de får 1 GB mobildata ekstra hver måned for hvert Telenor-produkt – uten ekstra kostnad. Det betyr at med fem mobilabonnement og mobilt bredbånd til hytta på fjellet, får de til sammen 6 GB ekstra per måned. Dette er et viktig bidrag.

– Mille har 12 GB i sitt abonnement fordi hun er mye på farten, mens Martin har 7 GB og Eline 4 GB. Derfor fordeler vi som regel Familiebonusen til de to yngste, men det er litt førstemann til potten, så noen ganger stikker Mille av med den, forteller far.

Slik fungerer Familiebonus

Med Familiebonus får familien ekstra mobildata for alle sine Telenor-produkter. "Familie" skal forstås i bred forstand – du kan inkludere hvem du vil i din Familiebonus, så lenge de har Telenor-produkter. Det er bare mulig å være medlem av en "familie" av gangen.

Dere får 1 GB bonusdata for hvert Telenor-produkt, og velger selv om bonusdataen skal fordeles til den som trenger den mest – eller maser høyest.

Kom i gang med Familiebonus >

Far er alltid på

At far ikke setter en stopper for det store forbruket til barna sine handler mest om at han forstår behovet. Veldig godt. Selv har han Telenor bedriftsabonnement gjennom jobben som pilot hos Widerøe, med 15 GB mobildata inkludert. Det holder aldri.

– Jeg kjøper minst 5 GB ekstra hver måned. Jeg må stadig sjekke «Flight radar 24», så appen er alltid på, pluss at jeg må innom fotball-appen «Fotmob» minst to ganger om dagen, sier han med et smil.

– At jeg kan se fotballkampen på mobilen betyr at vi kan dra fra hytta når det passer familien, heller enn å vente til kampen er over.

Bjørn Johnsen

Ytelsen på topp, også på tur

Mor Hilde sitter gjerne inne og drømmer seg bort på Pinterest og Instagram. Med WiFi.

– Jeg er den eneste i familien som ikke trenger å fylle på ekstra mobildata hver måned. Jeg er heller den som alle låner data fra, sier hun.

Ikke hver måned, riktig nok. Da treningssenteret stengte igjen før påske, tok Hilde beina fatt, med mobilen i hånd.

– Å gå tur erstatter ikke treningen helt, men jeg elsker å være ute. Jeg har med mobil og trenger data til lyd, kart og «PeakFinder». Den viser topper når jeg går i høyden. God dekning er viktig på tur!

Hilde bruker mye mobildata når hun jogger

For Hilde Øiom er mobilen treningskamerat på mange måter, enten hun bruker den til å strømme musikk, podcast eller til å finne tur-ruter.

FAMILIE-QUIZ: Hvem vet mest om mobildata?

Bli med og gjett når familiens kunnskaper settes på prøve. For hvor mye mobildata bruker vi egentlig i gjennomsnitt i måneden? Og hvor mye data sluker én time med Netflix-appen? Se de streetsmarte tenåringene konkurrere mot de erfarne foreldrene!