Søk
Meny

3 måter vi har brukt mobilen annerledes i 2020

Mann med mobil med 5G.

2020 har vært et unormalt år på mange måter, også i måten vi bruker mobilen på.

Det er kanskje ikke så rart, at vi har brukt mobilen litt annerledes dette året enn i fjor. I et år hvor vi har sittet mye hver for oss, tyder tall fra Telenor på et økt behov for å snakke sammen. Men de viser også at ny teknologi, med lanseringen av 5G-nettet, har satt preg på året som har gått.

Slik har mobilvanene våre endret seg i 2020:

1. Vi snakker mer og lenger i telefonen

På starten av året, altså før korona kom til landet vårt, pratet vi i gjennomsnitt 1,6 minutter i telefonen. I midten av mars hadde dette økt til 2,3 minutter, viser tall fra Telenor.

– Når vi befinner oss i en krisesituasjon, er det tydelig at vi har behov for kontakt med familie og venner. Vår statistikk bekrefter dette og viser at nordmenn i gjennomsnitt snakket 55 timer i telefonen i løpet av 2020. Det er en økning på over ni prosent fra i fjor. Endringen er ikke dramatisk, men vi ser at lengden på samtalene svinger i takt med utviklingen i koronasituasjonen, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge. 

Gjennom sommeren normaliserte tallene seg, men de siste ukene har talelengden igjen økt til 1,8 minutter. Det er i Viken de er aller mest pratsomme, mens folk i Rogaland snakker aller minst i telefonen med 47,8 timer i snitt.

Her snakkes det mest i telefonen:

•   Viken – 58,1 timer

•   Oslo – 57,8 timer

•   Vestfold & Telemark – 57,6 timer

– Det er tydelig at det er geografiske forskjeller, men det er også interessant at våre undersøkelser avkrefter myten om at kvinner snakker mer enn menn. Vår tall viser at mens kvinner snakket 51,8 timer i gjennomsnitt på telefonen, tilbrakte menn i snitt hele 52,1 timer på talerøret i 2020, sier Brown.

I 2019 var det aldersgruppen 36-45 som snakket mest i telefonen, med 65,9 timer i snitt. I år er det derimot aldersgruppen 46-55 som snakker mest, med en gjennomsnitts taletid på 72,4 timer. Denne aldersgruppen snakket «bare» 63 timer i telefonen i fjor, så her er økningen på nesten 10 timer.

Nederst på listen finner vi eldre mellom 70 og 85 år, med en taletid på 36 timer, mens de mellom 18 og 25 snakker i telefonen 39,5 timer. Men dette er jo en aldersgruppe som er veldig sosiale i digitale fora, så det likevel liten grunn til å tro at de er mindre sosiale enn andre aldersgrupper.

2. Vi bruker mer mobildata enn før

To venner som bruker mobildata i 2020.

Vi er mange som har sittet mye inne i året som har gått, og vi har dermed også brukt mer mobildata enn noen gang.

I følge tall fra Telenor har bruken av mobildata økt fra 51 GB i fjor til 58 GB i 2020.

I juni lanserte også Telenor Next, et mobilabonnement med ubegrenset data, og det ser altså ut til at kundene har utnyttet dette til det fulle.

– I Telenor har vi tidligere estimert at dataforbruket vil øke rundt 30 prosent årlig. I 2020 var økningen i gjennomsnitt på nærmere 14 prosent, så det er tydelig at COVID-19 har hatt en effekt på mobildataforbruket. Det er naturlig når vi tilbringer det meste av tiden hjemme. Dersom vi inkluderer alle mobildatatjenester, blant annet trådløst bredbånd, blir bildet annerledes. Forbruket av mobildata i november sammenlignet med samme måned i fjor, har økt med hele 40 prosent. Nordmenn er fortsatt høyforbrukere av mobildata, sier Brown og legger til:

– Det er derfor Telenor investerer over fem milliarder i utbyggingen av nettet, hvor 5G vil spille en stor rolle i årene som kommer.

3. Over 100 000 har fått 5G mobil

Det mangler ikke på begivenheter som vil bli stående i historiebøkene fra 2020. Men det er også året 5G ble lansert i Norge, og i løpet av året har over 100 000 Telenor-kunder skaffet seg en 5G-mobil. Spesielt iPhone 12 er en populær 5G-mobil, men også andre modeller selger godt.

– Kundene forventer suverene kundeopplevelser og høye hastigheter. Telenors mobilnett er størst og dekker flest mennesker, og vår hastighets- og dekningsposisjon vil få enda større slagkraft når vi ruller ut 5G for fullt i 2021, sier Brown.     

Det er altså stor grunn til å tro at 5G blir den store trenden i 2021. Det er bare å glede seg.