Få mer ut av taleassistenten med mobilen
Mange smartløsninger baserer seg på stemmestyrte, virtuelle assistenter. Men for å få mest mulig ut av taleassistenten, trenger du mobilen din.
Selv med en taleassistent som styrer flere av smarttingene dine, er det først og fremst i de tilhørende appene du har på mobilen at du holder oversikt over hva som skjer i hjemmet. Hvor står lyset på? Er døra låst? Har temperaturen på soverommet gått ned?
I tillegg tilbyr også appene en rekke funksjoner som bidrar til å utfylle taleassistenten – og her er noe av det du kan bruke dem til:
Bedre flyt i hverdagen
Skal du få fullt utbytte av smarthjemmet ditt, må du gjerne innom appene på mobilen. For eksempel kan du sette opp ulike hendelser som passer for når du kommer hjem fra jobb, eller når du går og legger deg.
Da kan du si «God natt» til huset ditt og taleassistenten vet – fordi du har satt det opp i appen – at det betyr at ytterdøra skal låses, temperaturen skal senkes og lysene og TV-en skal skrus av.
Toveis kommunikasjon
Smarte ting skal ikke bare kunne motta beskjeder, de er også smarte nettopp fordi de kan varsle deg – og da som oftest på mobilen.
En smart røykvarsler vil ikke bare pipe om den merker røyk, men den vil også sende deg melding eller et push-varsel på mobilen. Spesielt om du ikke er hjemme, er dette av stor verdi.
På samme måte er det via appen du sender ut en digital nøkkelkode for å låse opp den smarte dørlåsen din – kryptert og sikkert som i nettbanken, såklart.
En smart dørklokke med kamera kan på sin side gi beskjed via telefonen om hvem som ringer på – komplett med bilde av den som står utenfor. Og når smart-kjøleskapet vet at melken snart går ut på dato, er det mest sannsynlig på mobilen du får beskjed.
Skal en rørlegger slippes inn? Har barnet ditt kommet tidlig hjem fra skolen? Vil du varme opp hytta før ankomst?
Så fort du er ute av huset, er det appene på mobilen din som er nøkkelen til smarthuset ditt. Med mobilen i hånda, og de riktige appene installert, har du full oversikt og kontroll.
Disse appene må du ha:
Samtlige taleassistenter og de fleste andre smartprodukter kommer med en egen app, som gir deg full kontroll og oversikt over de smarte funksjonene i hjemmet.
Disse avhenger selvfølgelig av hvilke smart-ting du har kjøpt, og om du foretrekker å ha alt samlet ett sted eller i ulike apper.
Google Home: Google Home-appen er ikke kun til for den fysiske smarthøyttaleren. Det fungerer også som et dashboard for ulike smartprodukter og -tjenester. Dersom dingsene dine er støttet av Google-assistenten, kan du også kontrollere dem i appen, og her får du også flere valgmuligheter, videre lesning, tips til innhold og mer informasjon om funksjonene du kontrollerer med stemmen.
Alexa: Dersom du bruker Amazon sin Echo-smarthøytaler, er det Alexa-appen som gir deg oversikt over hjemmet ditt – og som du bruker for å installere eventuelle andre smartting. Her får du programmert inn ulike hendeler og rutiner eller holdt orden på shoppingliste, musikk og lydbøker.
HomeKit: HomeKit-appen fra Apple tilbyr også en fullstendig hjemmeløsning for smarttingene dine. Lagre ulike automatiserte sekvenser og organiser hvert rom for seg. Har du flere Apple-produkt eller dingser som støtter Apple, vil du få mye igjen for å samle dem og kontrollere dem via HomeKit.
Home Connect: Det finnes også flere tredjeparts-apper som lar deg styre smarte enheter på tvers av produsenter. Eksempler på dette er Home Connect eller Fibaro Home Center. Sistnevnte fungerer også ypperlig for de som har flere smarthjem (som for eksempel noen smartplugger og ovner på hytta).
Og om du har et alarmsystem fra selskaper som Verisure eller Sector, har også disse egne apper som kan gi deg oversikt over status i huset – samt mulighet til å fjernstyre smartlåser.